skip to Main Content

7 tips om je kinderen beter te laten luisteren

7 Tips Om Je Kinderen Beter Te Laten Luisteren

Hoe makkelijk zou het zijn als onze kinderen altijd naar ons luisteren? Dat zou heel wat frustratie voorkomen. Maar luisteren is lastig. Geen enkel kind luistert altijd, maar ook een volwassenen luistert niet altijd. We willen graag zelf dingen bepalen. Zo ook onze kinderen. En dat is maar goed ook. Dicht bij jezelf blijven is belangrijk. Alleen moeten kinderen nog veel leren en daar willen wij als ouders ze natuurlijk bij helpen.

Hoe kan ik mijn kind beter leren luisteren? Hier 7 tips die je kan gebruiken om je kinderen beter te laten luisteren.

1. Maak contact

Voordat je de opdracht geeft of een vraag stelt, maak contact met je kind. Loop naar je kind toe, tik het even aan of noem zijn of haar naam. Wacht met je opdracht of vraag totdat je contact hebt. Geef een positieve draai aan het contact door je kind te bedanken als je eenmaal contact hebt. Doe dit nog voordat je je vraag of opdracht geeft. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Fijn dat je even luistert’ of ‘Bedankt dat je naar me kijkt’.

2. Verwoord het gewenste gedrag

Benoem het gedrag dat je graag wilt zien van je kind. In plaats van te zeggen wat je niet wilt zien. Dat is duidelijker voor kinderen en positiever. Dus bijvoorbeeld in plaats van ‘niet rennen!’ -> ‘rustig lopen op de trap’.

3. Wees specifiek

Benoem zo duidelijk mogelijk wat je van je kind verwacht. Een strakjes, soms of misschien is vaag voor kinderen. Als je kind iets niet helemaal snapt is het erg lastig om het te gaan doen. Hoe specifieker je bent, hoe beter kinderen weten wat je bedoelt.

4. Leg uit en vertel de positieve consequentie

Door uit te leggen waarom iets belangrijk is, snapt je kind waarom iets van hem of haar verwacht wordt. Daarnaast kan je de positieve consequentie van het gedrag vertellen. Dit werkt beter en voelt fijner dan dreigen. Kinderen snappen dan waarom iets belangrijk is om te doen. Bijvoorbeeld: ‘Het is belangrijk om elke dag je tanden te poetsen, zodat je geen gaatjes krijgt. Als je nu op schiet dan is er zo nog tijd voor een (extra) verhaaltje.’

[bctt tweet=”Door uit te leggen waarom iets belangrijk is, snapt je kind waarom je iets wilt.” username=”psychogoed”]

5. Praat op ooghoogte

Een kind voelt zich minder geïntimideerd. Zeker als je kind gevoelig is voor autoriteit werkt dit goed. Je hebt dan op een gelijkwaardige manier contact.

6. Geef zelf het goede voorbeeld

Luister zelf naar je kind. Kinderen leren veel van het voorbeeld wat ze krijgen. Vooral van jou als vader of moeder. Ze kijken tegen je op en kinderen kopiëren gedrag. Dus begin zelf met luisteren naar je kind. Probeer te stoppen met wat je doet en luister met aandacht naar wat je kind echt zegt.

7. Wat zit er achter?

Bekijk hoe het komt dat je kind niet luistert. Wat maakt het luisteren moeilijk? Is het te druk? Hoort je kind je wel? Is de regel of opdracht te onduidelijk? Is je kind moe? heeft het honger of dorst? Als wij zelf te moe zijn of te hongerig dan lukt luisteren ons ook niet meer. Je kind dus ook niet.

 

Als kinderen niet luisteren, doen ze dit meestal niet omdat ze niet willen luisteren. Kinderen willen in principe graag dat ouders trots op ze zijn. Probeer ze dus te helpen met luisteren. Veel succes met het toepassen van de tips!

 

Back To Top