7 tips om je kind beter te laten luisteren

Het zou heel fijn zijn als je kind altijd naar je luistert. Heerlijk lijkt me dat! Het zou veel frustratie voorkomen, maar luisteren is lastiger dan het lijkt. Geen enkel kind luistert altijd en zelfs volwassenen luisteren vaak niet. We willen graag zelf dingen bepalen. Zo ook onze kinderen. En dat is maar goed ook, want dicht bij jezelf blijven is belangrijk. Alleen moeten kinderen nog veel leren en daar willen wij als ouders ze natuurlijk bij helpen. Hoe kan je je kind beter leren luisteren? Hieronder geef ik 7 tips die je kan gebruiken om je kinderen beter te laten luisteren.

 

1. Maak contact

Maak voordat je de opdracht geeft of een vraag stelt contact met je kind. Loop naar je kind toe, tik hem of haar even aan of noem zijn of haar naam. Wacht met je opdracht of vraag totdat je contact hebt. Geef een positieve draai aan het contact door je kind te bedanken als je eenmaal contact hebt. Doe dit nog voordat je je vraag of opdracht geeft. Bijvoorbeeld door te zeggen: “Fijn dat je even luistert” of “Bedankt dat je naar me kijkt”.

2. Verwoord het gewenste gedrag

Benoem het gedrag dat je graag wilt zien van je kind, in plaats van te zeggen wat je niet wilt zien. Dat is duidelijker voor kinderen en positiever. Dus bijvoorbeeld in plaats van “niet rennen!” kun je zeggen: “rustig lopen op de trap”. In het artikel Positief Omgaan met je kind lees je precies waarom dit zo goed werkt en krijg je 20 voorbeelden van veel voorkomende situaties.

 

 

3. Wees specifiek

Benoem zo duidelijk mogelijk wat je van je kind verwacht. ‘Strakjes’, ‘soms’ of ‘misschien’ is vaag voor kinderen. Het roept onzekerheid op bij je kind, waardoor hij steeds weer hetzelfde zal vragen of niet zal luisteren. Hoe preciezer je bent, hoe beter kinderen weten wat je bedoelt en waar ze aan toe zijn.

 

4. Leg uit

Leg uit waarom je kind iets moet doen. Door uit te leggen waarom je kind iets moet doen, snapt hij waarom het belangrijk is. Daarnaast werkt het goed om uit te leggen wat het voor je kind oplevert om te doen wat jij zegt. Dit werkt beter en voelt fijner dan dreigen. Zeg bijvoorbeeld: “Je moet elke dag je tanden poetsen, zodat je geen gaatjes krijgt”. Of “Als je nu opschiet, is er zo nog tijd voor een (extra) verhaaltje.” Kinderen snappen dan wat er van ze verwacht wordt en waarom. Ook weet je kind het voordeel voor zichzelf op korte termijn (in dit voorbeeld: dat er meer tijd is voor een verhaaltje).

 

5. Praat op ooghoogte

Praat op ooghoogte als je je kind een aanwijzing of correctie geeft. Een kind voelt zich hierdoor minder geïntimideerd. Zeker als je kind gevoelig is voor autoriteit werkt dit goed. Je hebt dan op een gelijkwaardige manier contact.

Praat op ooghoogte met je kind - luisteren

 

6. Geef zelf het goede voorbeeld

Luister zelf naar je kind. Kinderen leren veel van het voorbeeld dat ze krijgen. Vooral van jou als vader of moeder. Ze kijken tegen je op en kopiëren jouw gedrag. Dus begin zelf met luisteren naar je kind. Probeer te stoppen met wat je doet en luister met aandacht naar wat je kind echt zegt.

 

7. Wat zit er achter?

Bekijk hoe het komt dat je kind niet luistert. Wat maakt het luisteren moeilijk? Is het te druk? Hoort je kind je wel? Is de regel of opdracht te onduidelijk? Is je kind moe? Heeft hij of zij honger of dorst? Als wij zelf te moe zijn of hongerig, dan lukt luisteren ons ook niet meer. Je kind dus ook niet. Lees meer over hoe je kunt achterhalen waar het gedrag van je kind vandaan komt in het artikel: Wat zit er achter het gedrag van mijn kind? Hierdoor begrijp je je kind beter. 

Als een kind niet luistert, doet hij dit meestal niet omdat hij niet wil luisteren. Een kind wil graag dat je trots op hem bent. Probeer je kind dus te helpen met luisteren.

Veel succes met het toepassen van de tips!

Bronnen bij dit artikel

Opvoeden.nl – niet luisteren
Ontspannen ouders, blije kinderen. Meer grip op jezelf, meer verbinding met je kind (2014). Laura Makharm
How 2 talk 2 kids (2007). Adele Faber & Elaine Mazlish
15585

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox:

Scroll naar boven