10 tips om conflicten bij een scheiding te voorkomen

Hoe voorkom je conflicten bij een scheiding? Een scheiding is namelijk een ingrijpende gebeurtenis voor kinderen. Jaren lang onderzoek laat zien dat ruzie tussen ouders tijdens een scheiding zorgt voor negatieve gevolgen bij kinderen. Voor kinderen is het belangrijk dat ouders goed kunnen samenwerken. Dat zorgt ervoor dat kinderen zich sneller zullen aanpassen aan de situatie. In tegenovergestelde situaties, waarin ouders juist veel ruzie maken en er constant strijd is, blijken kinderen vaker last te krijgen van somberheid, lichamelijke klachten en angsten.

Goed samenwerken met je ex-partner klinkt misschien logisch en je wilt graag het beste voor je kind. Maar het kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Een scheiding is vaak pijnlijk en emotioneel. Er spelen veel gevoelens mee. Hieronder 10 tips die helpen om voor je kind de samenwerking met je ex-partner zo goed mogelijk te laten verlopen. Elke situatie is anders, dus haal eruit wat bij jouw situatie past. Ga aan de slag met de aandachtspunten waarvan jij denkt dat ze een voordeel opleveren voor jouw kind.

MASTERCLASS ZO VERTEL JE HET JE KIND

Leer wat je moet zeggen
Voorkom verwarring bij je kind
Weet om te gaan met de emoties

10 tips: voorkom conflicten bij een scheiding

1. Maak goede afspraken

Maak goede en duidelijke afspraken met je ex-partner over de kinderen. Zodat jullie weten waar je aan toe bent en wat je van elkaar kan verwachten. Schakel eventueel een mediator in om samen een ouderschapsplan op te stellen. Doe er alles aan om rechtszaken te voorkomen en om uit een gevecht te blijven.

 

2. Zoek hulp voor jezelf

De relatie met je ex-partner is erg veranderd. Toch moet je blijven samenwerken voor je kinderen. Je kan steun krijgen of vragen bij familie, vrienden, therapeut, psycholoog, andere hulpverlener of een combinatie van bekenden en professionele hulp. Sta je zelf toe om hulp te krijgen na een scheiding, het is een enorme, emotionele verandering, waar je je aan moet aanpassen.

3. Praat respectvol met elkaar

Hou de onderlinge communicatie respectvol. Praat zonder verwijten, zonder oude koeien, zonder stemverheffing en zonder scheldwoorden. Laat elkaar uitspreken en luister naar elkaar. Stel vragen als je iets niet begrijpt. Je zal elkaar dan beter begrijpen en beter kunnen samenwerken.

 

4. Hou controle over je emoties

Probeer om je emoties zo veel mogelijk onder controle te houden in gesprek met je ex-partner. Uit ze later bij familie of vrienden.

5. Overleg als de kinderen er niet bij zijn

Praat met je ex-partner als je kinderen niet aanwezig zijn. Zeker als je iets moet uitpraten, hou de discussie waar die hoort, tussen volwassenen. Zorg er ook voor dat je je  kinderen niet bombardeert met vragen over de andere ouder. Overleg met elkaar en laat je kinderen erbuiten.

6. Opschrijven

Zet van te voren op papier wat je wilt bespreken. Je hebt dan minder kans dat je emoties het van je overnemen of je dingen vergeet.

Conflicten bij een scheiding

7. Kijk naar signalen bij je kinderen

Als je veranderingen in gedrag, emoties of lichamelijke klachten bij je kind ziet dan kan dat een signaal zijn dat je kind spanningen ervaart. Let bijvoorbeeld op hoofdpijn, slaapproblemen, buikpijn, veel huilen, terugtrekken, veel boos, agressief etc. Ben je er van bewust dat de meeste kinderen veel spanningen ervaren in een periode van een scheiding. Ze zullen ups en downs hebben, maar de zorgen en moeilijkheden zullen na verloop van tijd minder worden. Als het gedrag sterk verandert of verergert, dan is het belangrijk om hier aandacht voor te hebben. Door te weten hoe je je kind kan steunen tijdens jullie scheiding kan je veel leed bij je kind voorkomen. 

8. Je hoeft niet wat betreft alles op 1 lijn te liggen

Behoudt duidelijke grenzen in relatie met de andere ouder. Het is belangrijk om tot overeenstemming te komen over de kinderen, zoals scholen, woonplaatsen, gezondheidszorg, maar over alle kleine dingen hoef je het niet eens te zijn. Elke ouder heeft ruimte nodig om op te voeden op zijn/haar manier, zonder dat de ander zich ermee bemoeit. Bijvoorbeeld heb je andere regels over klusjes. De ene ouder wil dat ze in het weekend gedaan worden en van de andere ouder moet het elke dag. Allebei is het goed, ze zijn alleen verschillend. Elke ouder heeft het recht om deze regels zelf te bepalen en regels op te stellen die in zijn/haar huis geldend zijn.

9. Praat met respect over de andere ouder tegen je kinderen

Het is belangrijk om tegen je kinderen met respect over de andere ouder te praten.  En als je kinderen binnen gehoor afstand zijn, praat dan ook tegen anderen met respect over de andere ouder. Kinderen horen veel en krijgen veel mee, ook als het lijkt alsof ze spelen. Ben je ervan bewust dat de andere ouder een deel van je kinderen is. Door hem of haar te respecteren, is dat ook een manier om je kinderen te respecteren. Zo zorg je ervoor dat ze niet in een loyaliteitsconflict komen en het gevoel krijgen dat ze moeten kiezen tussen jou en de andere ouder.

10. Herken onverwerkte gevoelens

Als je veel moeite hebt met de scheiding, dan moet je dit eerst verwerken om daarna naar de toekomst te kunnen kijken en verder te gaan. De relatie met je ex-partner verandert helemaal, van intiem naar een meer zakelijke relatie. Nu ligt de focus altijd op de kinderen. Als je onverwerkte gevoelens hebt, doe hier iets mee en vraag hulp. Als jij dit doet hebben je kinderen hier heel veel baat bij.

Het kan lastig zijn om niet in een strijd te belanden met je ex-partner. Voor kinderen kan een strijd echter schadelijk zijn. Probeer om voor je kinderen een goede samenwerking op te bouwen met je ex-partner. Pas deze tips toe en je helpt je kind er enorm mee.

Wil jij er voor zorgen dat je kind zo min mogelijk last heeft van de scheiding? Volg dan de online cursus Echtscheiding, steun je kind en leer alles wat je moet weten, doen en zeggen om er voor je kind te zijn! Ook leer je in één van de modules uit deze cursus hoe je de samenwerking met je ex-partner kan verbeteren voor de kinderen. 

MASTERCLASS ZO VERTEL JE HET JE KIND

Leer wat je moet zeggen
Voorkom verwarring bij je kind
Weet om te gaan met de emoties

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox:

Scroll naar boven