corona: Thuisisolatie met kinderen

Corona: thuisisolatie of quarantaine met kinderen

Hoe ga je om met een thuisisolatie of quarantaine met kinderen in verband met corona? Helaas zijn er inmiddels veel gezinnen die in quarantaine hebben gezeten of zelfs een thuisisolatie hebben meegemaakt. Dat kan gezellig zijn, maar het kan ook heel heftig zijn voor je kinderen. Stel je voor… je zit twee weken in thuisisolatie of quarantaine met je kind. Hoe pak je dat aan? Hoe zorg je ervoor dat het gezellig blijft als je zo op elkaars lip zit? En wat kun je doen als voorbereiding mocht het straks voor jouw gezin nodig zijn?

Positief gezin online cursus

Inhoud
Quarantaine of thuisisolatie met kinderen
Voorbereiden van een thuisisolatie met kinderen
Tips voor een gezellige thuisisolatie met kinderen
Tips voor leuke binnenactiviteiten

In de online Positief Gezin-cursus krijg je veel tips om het thuis gezellig te houden, maar in dit artikel specifieke tips voor een gezellige thuisisolatie met je kind.

Quarantaine of thuisisolatie met kinderen

Er is een belangrijk verschil tussen quarantaine of thuisisolatie met kinderen.

Quarantaine met kinderen

Bij quarantaine moet je uit voorzorg thuisblijven met het hele gezin. Bijvoorbeeld als je contact hebt gehad met iemand die positief getest is op corona. Of als je op vakantie bent geweest in een oranje land. Je moet dan uitvoorzorg 10 dagen thuis blijven, omdat je al besmettelijk kan zijn voordat je klachten krijgt.

Thuisisolatie met kinderen

Bij thuisisolatie is er één persoon uit je gezin positief getest op corona. Hij of zij moet dan in isolatie van de rest van het gezin. Dit kan erg heftig zijn. Je vader of moeder moet apart slapen, op een aparte kamer eten, werken en verblijven. Meestal moet de rest van het gezin dan in quarantaine en mag ook niet naar buiten. De GGD vertelt je welke regels precies voor jou gelden en hoe lang dit duurt. Het is heel gek voor een kind als je vader of moeder ineens niet meer mee-eet aan tafel en je afstand moet houden. Een jong kind begrijpt nog niet goed waarom het ineens niet meer met papa of mama mag knuffelen. Ook een ouder kind kan zijn vader of moeder erg missen. Dit kan dus heel ingewikkeld zijn.

Blijf hier goed met je kind over praten. Lees de tips in het artikel: Praten over corona met kinderen.

Voorbereiden van een quarantaine met kinderen

In het voorjaar gingen we massaal hamsteren; extra eten en wc papier. Of het echt nodig is om een quarantaine of thuisisolatie met kinderen voor te bereiden is de vraag. Aan de andere kant is het een kleine moeite om alvast wat kleine dingen te regelen. Stel je voor dat je twee weken vast zit in je huis met de kids. Dat kan heel gezellig en knus zijn, maar ook een uitdaging om zo op elkaars lip te zitten. Zeker als je jonge kinderen hebt of als je kinderen zichzelf nog niet zo goed kunnen vermaken. Een klein beetje voorbereiding kan dan helpen. 

Zolang de bieb open is, kun je zorgen dat je nieuwe boekjes in huis hebt. Houd je van bakken? Haal dan de ingrediënten in huis om koekjes met je kind te bakken. Denk ook eens na of er nog klusjes in huis zijn die je nog graag wilt doen, zoals het verven van een muur of een ander klusje. Zorg dat je de spullen alvast in huis hebt mocht je plotseling in een quarantaine of thuisisolatie belanden.

Kinderen worden altijd enthousiast van iets nieuws. Regel daarom alvast nieuwe kleine activiteiten om uit de kast te toveren, mocht het zover komen dat jullie thuis moeten blijven. Denk bijvoorbeeld aan educatief speelgoed (kijk op Marktplaats), een puzzel- of knutselboek of een behangrol (hiermee kun je hele leuke activiteiten doen, zie de tips voor leuke binnenactiviteiten). 


activiteit kind 4-6 jaar

Tips voor een gezellige thuisisolatie of quarantaine met kinderen

Als je niet gewend bent om hele dagen thuis te zijn met je kind, dan zal dat best even wennen zijn, zo’n thuisisolatie of quarantaine met kinderen. Je kind gaat normaal naar de opvang of naar school en nu is het aan jou om je kind de hele dag te verzorgen en te vermaken. Zeker als je niet bij je kind in de buurt mag komen en alles neerkomt op één ouder, is dat een flinke uitdaging. Kinderen zijn al blij met iets kleins en dol op jouw aandacht. Hieronder vind je 5 tips om het thuis fijn en gezellig te houden.

1. Geef een positieve draai aan de situatie

Grijp deze bijzondere kans zoveel mogelijk aan als quality time met het gezin. Geniet van de tijd die je samen met je kind(eren) kan besteden. Ga samen iets leuks doen waar normaal geen tijd voor is, zoals een filmmarathon, iets groots bouwen met Lego of doe dat ene spel dat je kind graag met jou wil spelen. 

2. Zorg voor structuur

Maak een dagindeling en hang deze ergens op. Dit geeft houvast en dat is voor kinderen heel prettig. Spreek vaste momenten af waarop je samen een activiteit doet en momenten waarop je kind zichzelf vermaakt. Zet in de dagindeling ook vaste tijden voor beeldschermen, zodat je kind precies weet wanneer hij mag gamen of filmpjes mag kijken. Je kind zal dan minder snel de hele dag zeuren of hij achter een beeldscherm mag. 

Dagschema corona thuisisolatie quarantaine

Dit dagschema heb ik zelf gemaakt voor mijn zoontjes tijdens de corona-periode in het voorjaar. Klik het aan om het te downloaden en maak er zelf ééntje die bij jullie dagschema past.

3. Maak een pot met activiteiten

Zoek een grote pot en maak met je kind kaartjes. Schrijf op elk kaartje een leuke activiteit. Laat je kind meedenken en de kaartjes versieren. Stop alle kaartjes in de pot en trek er elke dag een kaartje uit, zodat jullie weer een leuk nieuw idee hebben om te gaan doen.

4. Wissel tijd met de kinderen af

Zit niemand in thuisisolatie en mag je beiden bij de kinderen zijn? Maak dan afspraken met je partner wie wanneer voor de kinderen zorgt. Hierdoor hebben jullie beiden ook even tijd voor jezelf of tijd om te werken. Ben je alleen met de kinderen of zit één van jullie in thuisisolatie op zijn eigen kamer? Zorg dan dat er elke dag een rustmoment is voor iedereen. Bijvoorbeeld door iedereen op een vast moment op z’n eigen kamer te laten spelen.

5. Ga regelmatig met je kind naar buiten

Buitenlucht is goed voor kinderen. Heb je een tuin, laat ze dan lekker buiten spelen. Heb je een balkon? Ga hier samen een spel doen. En als het mag, doe dan een wandelingetje in de buurt of neem je kind mee naar het bos om lekker te rennen en te spelen. 

Thuisisolatie met kinderen - ga naar buiten

Tips voor leuke binnenactiviteiten

1. Maak een enorm kunstwerk

Bijvoorbeeld met een behangrol. Leg een plastic tafelkleed op de grond en rol hierover heen een behangrol uit. Pak verf, en doe je kind oude kleren aan of alleen ondergoed. Laat iedereen lekker mee verven met handen en voeten.
Wat ook heel leuk is om te doen met een behangrol, is om je kind te tekenen. Laat je kind op het papier liggen en trek hem of haar om. Je kind ziet zichzelf daarna terug en is verbaasd hoe groot hij is!

Thuisisolatie met kinderen - binnenactiviteiten

2.Picknicken

Ga binnen picknicken. In plaats van de tafel te dekken voor de lunch zet je alle tafels en stoelen aan de kant. Leg een kleedje neer en maak lekkere dingetjes. 

3. Filmmarathon

Ga een middagje gezellig jullie favoriete kinderfilms kijken.

4. Houd een voorstelling voor elkaar

Laat iedereen een bijdrage doen. Geef iedereen de tijd om iets leuks voor te bereiden: een dansje, liedje, verhaaltje, een kunstwerk presenteren, etc. En doe zelf ook lekker mee

5. Speurtocht

Kinderen vinden speurtochten heel leuk. Verzin voor je kind in je eigen huis een speurtocht. Dit vergt even wat voorbereiding, maar het is gegarandeerd een succes. Pak een klein cadeautje in en laat ze dit zoeken met onderweg opdrachtjes en spelletjes om te doen om een nieuwe aanwijzing te krijgen. Je kunt hiervoor ook een spel gebruiken, zoals het Woezel en Pip Spoorzoeken-spel, heel leuk voor jonge kinderen! 

6. Koken of bakken

Laat je kind helpen met koken of ga samen bakken. Kinderen vinden het vaak leuk om te helpen met koken, dit kost alleen meer tijd. Begin lekker vroeg en doe het gezellig samen. Of ga koekjes, cake of een taart bakken. 

7. Karaoke

Speel samen karaoke. Op YouTube kun je veel karaoke-liedjes vinden. Hartstikke leuk om samen te doen. 

8. Spelen op zolder of in de garage

Een andere plek doet kinderen vaak goed. Zet alles aan de kant en doe een leuk spel. Zoals Twister, stoepkrijten in de garage of een tent maken op zolder. 

9. Speelgoed opruimen

Ga samen een grote schoonmaak houden. Zet een gezellig muziekje aan, pak een emmertje sop en ga samen met je kinderen hun speelgoed uitzoeken. Waar ze niet meer mee spelen, kan naar een goed doel. Orden het speelgoed waar ze nog wel graag mee spelen. Gezellig en nuttig!

10. Slaapkamer pimpen

Als je de kinderkamer nog wilt aanpakken, dan is dit je kans. Zorg dat je verf in huis hebt en schilder samen met je kind een muur in een mooie kleur. Of bestel online mooie muurstickers en ga daarmee aan de slag. Kinderen vinden het superleuk om betrokken te worden bij het pimpen van hun slaapkamer

Hopelijk zijn deze maatregelen allemaal niet nodig en blijven de scholen gewoon open. En mocht het wel nodig zijn, laten we er dan het beste van maken en genieten van de tijd met onze kinderen.

Het is ook goed om met je kind over corona te praten. Wil je tips voor hoe je dit kunt doen? Bekijk dan het artikel: Praten over corona met kinderen.


Over de auteur

Rian Meddens avatar

Verder lezen:

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox: