Grenzen stellen positief opvoeden

Positief omgaan met je kind

Kinderen die hun eigen gang gaan, niet luisteren en niet doen wat jij wilt, zelfs niet na 10x vragen….. Corrigeren zonder resultaat is vermoeiend en kost energie. Hoe fijn zou het zijn als je kinderen altijd meteen luisteren? En zich altijd goed gedragen? Helaas is dat niet haalbaar, kinderen moeten nog leren hoe ze zich goed kunnen gedragen. Hierbij hebben ze jouw hulp nodig. Maar hoe doe je dat op een positieve manier? 

We zijn allemaal geneigd om te zeggen wat je kind niet moet doen. ‘Niet rennen’, ‘niet zo gevaarlijk doen’, ‘niet springen op de bank’, ‘stop met plagen’, ‘geen geluiden maken’ enzovoorts. Soms gaat het zo de hele dag door. Elke keer weer zeggen wat je kind niet mag doen voelt negatief. En daarnaast komt de boodschap niet goed aan bij je kind. Kinderen weten niet wat ze dan wel moeten doen. Het klinkt misschien raar, maar kinderen weten meestal niet hoe ze moeten stoppen, of wat ze dan in plaats van hun ‘ongewenste’ of ‘irritante’ gedrag kunnen doen.

Het woordje ‘niet’ werkt niet

Onbewust horen kinderen alleen jouw boodschap zonder het woordje ‘niet’. Ze horen dus alleen waarvan jij wilt dat ze ermee ophouden. Zo werkt het psychologisch gezien. Kinderen zijn daardoor geneigd om juist wel te gaan springen, rennen of datgene te gaan doen waarvan jij nou net gevraagd had om ermee te stoppen. Omdat ze het woordje ‘niet’ gemist hebben.

Roze olifant

Ook bij volwassenen werkt dit proces op dezelfde manier. Denk maar eens aan het grapje:

‘Denk niet aan een roze olifant’.

En wat doe je? Meteen denk je toch aan een roze olifant. Zo zijn onze hersenen geprogrammeerd. Dit gaat razendsnel en onbewust. Het is niet tegen te houden. En zo werkt het bij kinderen ook. Als je zegt wat ze niet moeten doen, dan gaan ze dit juist doen, zonder dat ze dit verkeerd bedoelen.

Zeg wat je wel verwacht

Dus stop met zeggen wat je kind niet moet doen en start met zeggen wat je kind wel moet doen. Zeg bijvoorbeeld in plaats van “niet rennen”: “loop maar even rustig naast me”. Of “ik wil graag dat je rustig op de trap loopt”. 

Hierdoor hoort je kind op onbewust niveau wat het moet doen. En het is ook nog eens veel duidelijker en concreter voor kinderen. Je kind weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Een bijkomend voordeel is dat deze manier van opvoeden een positievere sfeer creëert. Je hoeft niet meer constant politieagentje te spelen, en het voelt veel prettiger. Dus spreek je verwachting uit. Welk gedrag wil je zien van je kind? Benoem dan dat gewenste gedrag. Hieronder kan je 20 voorbeelden downloaden van de meestvoorkomende opvoedsituaties. Dat maakt het een stuk gemakkelijker!

Stappenplan naar positief opvoeden

Hier volgt het stappenplan dat je helpt bij het benoemen van het gewenste gedrag:

  1. Wacht even voordat je je kind corrigeert. 
  2. Denk eerst na welk gedrag je wel wilt zien. Als je niet meteen weet welk gedrag je verwacht van je kind, bedenk dan eerst welk gedrag jou stoort. Vervolgens bedenk je wat hiervan het tegenovergestelde is: wat wil je dat je kind wél doet? Dat is meestal het wenselijke gedrag. Het lijkt eenvoudiger dan het is. Daarom hebben we 20 positieve voorbeelden voor je gemaakt, zodat het een stuk makkelijker wordt. Download ze gratis!
  3. Benoem dan het gedrag zo rustig, duidelijk en concreet mogelijk.
LeadMagnet: Positief Opvoedformule 2024

Ontdek de Gratis Positief Opvoedformule

✔︎ Leer positief te reageren op elke opvoedsituatie
✔︎ Compleet met 20 praktische voorbeelden

Vul je gegevens in om de Positief Opvoed Formule te ontvangen!

Wil je meteen beginnen met het positief omgaan met je kind? De gratis te downloaden Positief Opvoeden-formule helpt je om de 20 meest voorkomende opvoedsituaties positief om te buigen! Ongetwijfeld gebruik jij meerdere keren per dag een aantal van deze voorbeelden. Ook lees je in de formule wat je ervoor en erna kan zeggen, zodat de boodschap nog beter bij je kind aankomt. Pas de formule vandaag nog toe en word een positieve opvoeder!

Het is lastig om nooit het woordje ‘niet’ te gebruiken. Het is dan ook logisch dat dit niet altijd lukt, wees niet te streng voor jezelf.  Als je je er al bewust van bent wanneer je ‘niet’ zegt, ben je al een heel eind. Door veel te oefenen met het benoemen van het gewenste gedrag, zul je merken dat het steeds makkelijker wordt. En het werkt echt heel goed!

Veel succes!


Over de auteur

Rian Meddens avatar

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox: