Praten je kinderen aan tafel ook vaak door elkaar heen? Of wil je kind van alles vertellen terwijl je net even rustig wilt praten met je partner? Belanden jullie vervolgens in een negatieve sfeer aan tafel?

Dan helpt deze tip! Maak de afspraak met je kind om zijn hand op tafel te leggen als het iets wilt zeggen of vragen. Zodra jij de hand ziet leg je jouw hand erboven op. Je kan dan doorpraten, terwijl je kind weet dat je hem of haar gezien hebt. Dat geeft rust voor je kind. Kinderen hebben dan het gevoel gehoord te worden, zelfs al voordat je naar ze luistert. Dit komt omdat je non-verbaal laat merken dat je er voor ze bent. Tegelijkertijd kunnen jij en je partner jullie gesprek of zin afmaken. Een positieve manier om de rust aan tafel te bewaren.

Belangrijke tips

  • Leg je kind(eren) van te voren goed uit hoe het werkt. Doe dit zo precies mogelijk, zodat de afspraak voor iedereen duidelijk is.
  • Leg ook uit waarom je deze regel instelt. Vertel dat je ook graag met papa/mama wilt praten en dat je het bijvoorbeeld vervelend vindt om steeds boos te worden.
  • Spreek je vertrouwen uit dat je kind dit kan.
  • Laat je kind niet te lang wachten. Bij jonge kinderen is het een kwestie van je zin afmaken. Oudere kinderen kunnen iets langer wachten, maar maak het ook dan het niet te lang. Kinderen hebben nog geen lange aandachtsboog, dus lang wachten kunnen we nog niet van ze verwachten.

Dit zelfde principe kan je ook toepassen als je bijvoorbeeld in gesprek bent met de buurvrouw of aan de telefoon bent. Laat je kind dan bijvoorbeeld een hand leggen op je been, zodat jij daar weer een hand op kan leggen.

Veel succes!

15585

Positief Opvoedformule

Met 20 voorbeelden met de meest voorkomende opvoedsituaties

Ontvang onze opvoedtips en de worksheet gratis in je mail

15585

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox:

Scroll naar top