In 10 stappen luisteren met aandacht

Goed contact met je kind, welke ouder wil dat nu niet? Alleen kan dit erg ingewikkeld zijn. In de praktijk is het lastiger dan het klinkt. Echt contact, echte aandacht voor elkaar, elkaar begrijpen. Dat is best ingewikkeld. Hoe blijf je betrokken bij elkaar terwijl het zo druk is?

Luisteren

Het hebben van goed contact met je kind levert veel op. Je kind durft zich op te stellen bij jou, komt naar jou toe om iets leuks te delen, maar ook om hulp te vragen of problemen te vertellen. Als je het contact met je kind wilt verbeteren helpt het om goed te luisteren. Echt oprecht luisteren zorgt voor verdieping van het contact. Er is een verschil tussen horen wat iemand zegt en echt naar iemand luisteren. Echt luisteren is open staan voor het verhaal of de mening van de ander. Je verdiepen in hoe een ander iets beleefd heeft, wat zijn mening is en waarom. Dan luister je met aandacht.

De ander voelt aan een reactie of je echt geïnteresseerd bent of niet. Of je tijd en ruimte hebt voor zijn verhaal. Denk maar eens na over gesprekken die je zelf hebt gehad. Als een vriendin, je partner of je moeder echt goed naar je luistert, voelt dat prettig. Je voelt je gehoord en gezien. Maar misschien herinner je je ook wel een keer dat een vriendin niet echt naar je verhaal luisterde. Dat is vervelend. Zo is het ook voor kinderen.

Versterk jullie band

Door echt naar kinderen te luisteren leren kinderen dat wat ze zeggen er toe doet. Dat hun verhaal belangrijk is. En daarmee ook dat zij als persoonlijk belangrijk zijn. Luisteren geeft erkenning aan gevoelens. Niet alleen het verhaal is belangrijk, maar ook hoe ze zich voelen. Doordat gevoelens benoemd worden, leren kinderen gevoelens bij zichzelf herkennen en er mee om te gaan. Dit is niet alleen goed voor de persoonlijkheidsontwikkeling, maar ook voor de band tussen jou als ouder en je kind. Je verdiepen in wat je kind denkt en voelt, geeft een grotere emotionele betrokkenheid. Je begrijpt je kind beter en je kind voelt zich begrepen en dat versterkt jullie band.

10 stappen om te luisteren met aandacht

Stap 1. Ooghoogte 

Ga op ooghoogte van je kind zitten. Hiervoor kan je door je knieën gaan of gaan zitten.

Stap 2. Oogcontact

Kijk je kind aan. Oogcontact zorgt voor echt contact en verdieping van contact.

Stap 3. Stem 

Praat met een rustige, duidelijke stem

Stap 4. Benoemen

Kijk naar je kind en benoem het gevoel dat je ziet bij je kind. Bijvoorbeeld: “Ik zie dat je boos/verdrietig/bang/teleurgesteld bent”

Stap 5. Vragen 

Stel je kind een open vraag, zoals “Wat is er aan de hand?”,  “Wat is er gebeurd?”, “Hoe kan ik je helpen?”

Stap 6. Luisteren! 

Stil zijn, niks zeggen en luisteren naar wat je kind zegt. Reageer zonder woorden door aan te kijken, te knikken of te hummen.

Stap 7. Herhalen 

Om te checken of je het goed begrepen hebt herhaal je letterlijk wat je kind zegt. Kijkt uit met advies geven of zeggen dat het wel meevalt en dat het niet zo erg is.

Stap 8. Begrip tonen 

Zegt dat je het begrijpt. Ik snap dat je…. of ik begrijp je… Of als je je kind nog niet begrijpt, stel nog een vraag of toon begrip voor het gevoel van het kind. Bijvoorbeeld: “ik snap dat je er heel verdrietig van wordt.”, “Ik begrijp dat dit voor jou heel naar is.”

Stap 9. Geef een knuffel 

Fysiek contact geeft je kind veiligheid en vertrouwen.

Stap 10. Zoek samen een oplossing 

Bespreek wat een oplossing kan zijn. Je kan een oplossing opperen of nog beter is om je kind zelf een oplossing te laten bedenken.

 

15585

Positief Opvoedformule

Met 20 voorbeelden met de meest voorkomende opvoedsituaties

Ontvang onze opvoedtips en de worksheet gratis in je mail

15585

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox:

Scroll naar top