Verhuizen met kinderen: 5 tips

Een verhuizing kan op een kind een grote impact hebben. Er verandert van alles voor je kind en dat is best spannend. Hoe begeleid je je kind hierbij? Lees hier de 5 tips voor het verhuizen met kinderen.

1. Vertel je kind over de verhuizing

Vertel je kind over de verhuizing als de plannen concreet zijn. Dus als je precies weet waar je naartoe gaat en wanneer dat gaat gebeuren. Leg uit dat jullie gaan verhuizen en welke veranderingen daar voor je kind bij horen, bijvoorbeeld een wisseling van opvang, school en clubjes. Vertel je kind ook wat hetzelfde blijft. Zo blijf je bijvoorbeeld met je gezin bij elkaar wonen, je blijft dezelfde rituelen en routines met elkaar houden, en je blijft opa en oma of een vriendje bijvoorbeeld nog zien.

2. Je kind voorbereiden op een verhuizing

Bereid je kind goed voor op de verhuizing. Neem je kind mee naar het nieuwe huis en de nieuwe woonplaats als je naar een nieuwe stad of dorp gaat verhuizen. Loop hier al eens een rondje en ga langs bij de nieuwe school. Betrek je kind ook bij de inrichting van het nieuwe huis, zodat het voor hem/haar een fijn plekje wordt. Bijvoorbeeld door je kind een leuke kleur voor op de muur in zijn/haar kamertje te laten uitzoeken.

3. Gebruik een aftelkalender voor verhuizen met kinderen

Als er iets spannends gaat gebeuren, geeft een aftelkalender rust. Het geeft een kind houvast en structuur. Door de aftelkalender heeft je kind beter overzicht en is zichtbaar hoe lang het nog duurt tot de verhuizing. Print de aftelkalender hieronder uit en hang hem op!

4. Laat je kind afscheid nemen vlak voor de verhuizing

Zorg dat je aandacht besteedt aan het afscheid nemen. Bijvoorbeeld door een traktatie op school of de opvang. Zodat je kind ook echt weet dat dit de laatste keer is. Ook afscheid nemen van het oude huis is helpend. Loop samen het huis door en bespreek samen hoe fijn het er was. Laat jonge kinderen zwaaien naar het oude huis. “Daag huis! Bedankt voor de fijne tijd hier!”

5. Heb begrip bij lastig gedrag rondom verhuizen met kinderen

Een verhuizing is spannend voor kinderen. Dit kan angsten, verdriet en boosheid met zich meebrengen. Kinderen uiten deze spanningen vaak door lastig gedrag; niet luisteren, snel van slag, tegendraads of moeite met inslapen. Ook kan het gebeuren dat je kind een terugval krijg in de ontwikkeling, hij of zij gaat bijvoorbeeld weer in bed plassen. Deze terugval is tijdelijk en als je kind gewend is zal het weer beter gaan. Probeer extra begripvol te zijn en je kind te steunen. Bespreek samen ook de lastige kant van de verhuizing. Laat je kind weten dat hij/zij ook verdrietig mag zijn of het spannend mag vinden. Bespreek daarnaast ook de positieve kanten van de verhuizing. Geef extra veel positieve aandacht aan je kind in deze spannende periode rondom de verhuizing.

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox:

Scroll naar boven