Ochtendroutine kind tandenpoetsen

7 tips voor een ochtendroutine met kind zodat iedereen vrolijk de deur uitgaat! 

Hoe verloopt bij jou thuis de ochtendroutine? Zorgen dat je kind(eren) op tijd op school zijn. Of zorgen dat je kind(eren) naar de opvang gaan, zodat jij op tijd naar je werk kunt. Je kind heeft geen haast, terwijl jij juist wilt dat je kind opschiet. Door tijdsdruk ontstaat vaak stress. Hier lees je 7 tips voor een fijne ochtendroutine, zodat iedereen vrolijk de deur uitgaat!

Ochtendroutine met kind

Ochtendroutine met kind

Een ochtend met kinderen is vaak hard werken. Er moet in korte tijd van alles gebeuren, er is tijdsdruk en dat terwijl je zelf en/of je kind nog maar net wakker zijn. Het is niet altijd makkelijk om het dan gezellig te houden.

Toch gunnen veel ouders hun kind een fijne start van de dag. Je kunt je kind keuzes geven, spelletjes doen, zoveel mogelijk de avond van tevoren voorbereiden, maar helaas is dat toch niet altijd een garantie dat alles soepel verloopt. Hoewel dit allemaal zeker kan helpen, staan jullie behoeften in de ochtend tegenover elkaar. Dat maakt het zo lastig. Je kind wil rustig wakker worden en spelen, terwijl jij wilt doorwerken.

De meeste kinderen hebben tijd nodig voor de overgang van slaap naar van alles moeten. Niemand vindt het fijn om gecommandeerd te worden, zeker niet als je net wakker bent. Kinderen willen graag zelf controle krijgen over hun eigen lichaam. Bijvoorbeeld over wanneer je kind gaat plassen, in plaats van naar de wc gaan omdat jij het zegt. Elk kind is natuurlijk anders en voor elk kind werkt een andere routine het beste. Zoek daarom naar wat bij jouw kind en bij jezelf past.

7 tips voor een fijne ochtendroutine met kind

Hieronder lees je 7 tips voor een fijne ochtendroutine met kinderen. Lees ze door en bekijk welke tips je al toepast. Wat werkt nu al goed bij jullie thuis? Waar reageert jouw kind goed op in de ochtend?
Bedenk vervolgens welke tips nog meer goed zouden kunnen werken in jullie gezin.

1. Breng je kind zo vroeg mogelijk naar bed 

Als je je zoon of dochter ‘s ochtends wakker moet maken, dan krijgt je kind niet genoeg slaap. Breng je kind dus ‘s avonds zo vroeg mogelijk naar bed. Een kind dat wakker gemaakt wordt, is daar lichamelijk eigenlijk nog niet aan toe. Dat betekent dat de hersenen van je kind nog niet volledig werken. Hierdoor kun je minder verwachten in de zelfstandigheid van je kind. Je moet je verwachtingen dan bijstellen naar een kind van ongeveer een jaar jonger.

Kind inslapen

Heeft je kind moeite met inslapen? Bekijk dan deze 8 tips om je kind goed te laten inslapen.

Probeer zelf ook uitgerust aan de dag te beginnen, want een ochtendroutine vraagt veel van ons. Maak voor jezelf een prettige ochtendroutine die voor jou werkt. Als je uitgerust bent, lukt het beter om flexibel te zijn en op de behoeftes van je kind te reageren. 

Miracle morning

2. Bouw extra tijd in

Sta zelf eerder op dan je kind(eren) en zorg dat je aangekleed bent, zodat je alle aandacht kan geven aan je kind als hij/zij wakker wordt. Begin de routine eerder door wat extra tijd in te plannen, zodat er meer rust is en je je kind minder hoeft te laten haasten.

3. Start met 5 minuten knuffelen

Geef ieder kind aan het begin van de ochtend een paar minuten positieve, exclusieve aandacht. Door even bij je kind in bed te gaan liggen, te kletsen, knuffelen of even samen te spelen. Zo start je positief en werkt je kind makkelijker mee. Door deze paar minuten voelt je kind weer de sterke connectie met jou. Hierdoor is je kind meer gemotiveerd om mee te werken in plaats van je tegen te werken. Dit werkt echt goed om gezeur en weerstand bij je kind te voorkomen. Het is misschien lastig om hier tijd voor te maken, maar uiteindelijk zal het echt tijd (en gezelligheid!) opleveren.

4. Besef dat je kind hulp nodig heeft bij de ochtendroutine

De meeste kinderen vinden overgangen van situaties lastig en de ochtend zit vol met overgangen. Help je kind hierbij. Wil jij graag je kind een goede start van de dag geven? Dan helpt het niet om je kind steeds bevelen te geven, maar wel om je kind te ondersteunen waar nodig. Blijf erbij als je kind zich aankleedt en benoem wat je kind doet.

Ben je ervan bewust dat jij graag wilt dat je kind zich aankleedt, maar dat dit voor je kind zelf helemaal niet belangrijk is. Hij/zij zou liever spelen of nog even in bed liggen. Met jouw aanwezigheid motiveer je je kind om door te gaan met zich aankleden of ontbijten, en zo zorg je voor structuur.

5. Houd de ochtendroutine met kind simpel en stel prioriteiten 

Ga niet overal over in discussie en hou het simpel. Kijk vooral naar wat bij jouw kind werkt. Geef je kind bijvoorbeeld een ontbijt dat niet te veel tijd kost, kies voor een staart in plaats van een ingewikkelde vlecht of vlecht het haar van je kind al de avond van tevoren.

Kies ‘s avonds samen kleren uit en leg ze alvast klaar, zodat er in de ochtend zo min mogelijk discussie hoeft te zijn. Stel prioriteiten, want niet alles is haalbaar in een gezin met jonge kinderen. Zeker niet als je alleenstaande ouder bent of als beide ouders een baan hebben. Het belangrijkste is om een positieve connectie met je kind te houden en de rest te laten rusten voor later.

6. Geef keuzes

Laat je kind ook zelf keuzes maken. Niemand houdt ervan om gecommandeerd te worden, ook kinderen niet. Laat je kind zelf beslissen of hij/zij zich boven of beneden aankleedt. Of geef keuzes bij de dingen die moeten gebeuren; “Ga je nu meteen plassen of doe je het zo beneden?”, Doe je eerst je T-shirt of eerst je broek aan?”. “Zal ik je schoenen bij je aan doen of doe je het zelf?” Door je kind zelf te laten beslissen, krijgt je kind een gevoel van controle, waardoor je kind meegaander wordt.

7. Maak plezier

Probeer zoveel mogelijk leuke momenten te hebben met elkaar. Kinderen houden van humor en spelletjes. Maak grapjes, gooi je kind in de lucht, laat een knuffel tegen je kind praten met een gek stemmetje, ren samen naar de fiets, doe alsof de fiets een vliegtuig is. Kortom: maak samen plezier!
Dit vraagt wat van je creativiteit op de vroege ochtend, maar het werkt heel goed. Als je zelf goed uitgerust bent, wordt deze laatste tip een stuk makkelijker.

Wil je meer tips om het positief en gezellig te houden thuis? Start dan met de Positief Gezin-cursus van Psychogoed!

Positief gezin online cursus

POSITIEF &

RELAXED OPVOEDEN

TOP Opvoeder!

Het werkboek voor ouders, voor meer balans, plezier en zelfvertrouwen tijdens het opvoeden.

Opvoeden op een manier die bij jou past. 


Over de auteur

Rian Meddens avatar

Verder lezen:

15585

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox: