Raak je regelmatig verzeild in een discussie met je zoon of dochter terwijl je dit helemaal niet wilt?
Een discussie ontstaat bijna altijd als kinderen het gevoel hebben dat ze niet begrepen worden. Ze zullen vervolgens hun standpunt blijven herhalen. En als jij dat ook doet, dan beland je al snel in een flinke discussie. Grote kans dat één van jullie uiteindelijk geïrriteerd of boos wordt.
Komt dit je bekend voor? Dan kan deze tip je helpen!
In plaats van de discussie aan te gaan, herhaal je wat je kind zegt. Je laat je eigen argumenten even achterwege en herhaalt de boodschap van je kind. Luister naar je kind en probeer hem of haar te begrijpen. Het herhalen van de woorden van je kind werkt heel krachtig. Je kind krijgt het gevoel dat er naar hem geluisterd wordt. Zijn wens of behoefte wordt begrepen. En dan ontstaat er geen vervelende discussie.
Bij jonge kinderen kan je letterlijk herhalen wat het kind zegt. Bijvoorbeeld:
- Ik wil buitenspelen!
In plaats van al je argumenten op te noemen waarom je kind niet mag buitenspelen vandaag, zeg je: - Je wilt buitenspelen.
Bij iets oudere kinderen kun je het beste in je eigen woorden samenvatten wat je kind zegt. Bijvoorbeeld:
- Ik haat m’n beugel, ik ga dat ding echt niet in doen naar school.
In plaats van te zeggen dat dit echt moet en jullie niet voor niks zoveel geld uitgeven aan de orthodontist zeg je: - Dus je wilt je beugel niet in naar school?
Door de woorden van je kind te herhalen open je een gesprek. Je kind kan zijn gevoelens kwijt. Misschien is hij bang uitgelachen te worden of doet de beugel pijn. Door hier met elkaar over te praten begrijp je elkaar beter en kunnen jullie samen een oplossing zoeken. Kinderen zijn hierna veel sneller geneigd om te doen wat jij zegt.
Op het moment dat je de discussie wel aangaat ontken je het gevoel of de wens van je kind. Dat voelt rot voor een kind alsof zijn beleving niet belangrijk is. Het ontkennen van gevoelens gebeurt vaak. Ook binnen de communicatie tussen volwassen. Ontken jij ook weleens de gevoelens van je kind? Probeer hier bewust van te worden en neem de gevoelens van je kind serieus. Dan ontstaat er gegarandeerd een fijnere sfeer!
Belangrijke tips
- Blijf rustig en neem kort de tijd om even na te denken voordat je reageert.
- Luister naar je kind en herhaal wat je kind zegt. Check of je hem of haar goed begrepen hebt.
- Soms is dat al voldoende om het gesprek een andere wending te geven. Soms niet, dan helpt het om aan je kind vragen te stellen en begrip te tonen.
- Je kind erkennen is niet hetzelfde als je kind zijn zin geven. Je blijft dus bij je standpunt, maar zonder discussie. Zeg bijvoorbeeld:
Ik begrijp dat je graag wilt buitenspelen. Dat kan nu niet want we gaan straks eten. Morgen mag je weer buiten spelen. - Gebruik geen sarcasme, want dan werkt het niet.
- In de praktijk kan het lastig zijn om deze tip goed toe te passen. Eerst moet je bewust worden van jouw reactie op je kind. En als je je hiervan bewust bent dan is het de kunst om rustig te blijven. Niet makkelijk, maar het werkt! Als je de gevoelens van je kind serieus neemt dan gaat het al een stuk makkelijker.
Ben je de discussies met je kind zat? Probeer dan deze tips voor meer rust en een fijnere sfeer thuis!
Wil je meer weten over positief opvoeden? Volg de online cursus Positief Gezin.