Ieder kind zit weleens wat minder lekker in z’n vel, dat hoort bij opgroeien. Maar als je kind langere tijd verdrietig, angstig of boos is, dan is dat heel vervelend. Voelt jouw kind zich niet fijn en wil je je kind helpen? Dan kun je overwegen om met je kind naar een kindercoach te gaan. Hier lees je wat een kindercoach precies doet. Hoe gaat het in z’n werk en bij welke problemen kan kindercoaching helpen?

Kindercoaching ruimte

Wat doet een kindercoach?
Wanneer ga je naar een kindercoach?
Wat doet een kindercoach niet?
Hoe werkt kindercoaching?
Wat gebeurt er in een kindercoaching sessie?
Kindercoach materialen
Kindercoach-opleiding
Kindercoaching bij jou in de buurt

Wat doet een kindercoach?

Een kindercoach biedt hulp voor kinderen, tieners en hun ouders als er een vraag is over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van een kind. Het is een praktische, laagdrempelige en kortdurende vorm van hulp. Als je kind moeite heeft met bepaalde emoties of in een moeilijke periode zit, kan een kindercoach helpen. Bijvoorbeeld bij het aanleren van sociale vaardigheden of het omgaan met gevoelens. Een kindercoach heeft een positieve werkwijze. Ze werken vaak oplossingsgericht en kijken dus niet naar problemen, maar naar mogelijkheden en de kwaliteiten van je kind. Deze hulp heeft vaak een positieve invloed op een kind, waardoor het lekkerder in z’n vel komt te zitten en/of steviger in z’n schoenen komt te staan.

Wat doet een kindercoach aan het werk

Wanneer naar een kindercoach?

Je kunt bij een kindercoach terecht voor een vraag over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van je kind. Bijvoorbeeld als je kind al een tijdje niet lekker in z’n vel zit of als je je zorgen maakt over zijn of haar gedrag. Ook kan kindercoaching goed helpen als je kind in een moeilijke situatie zit, bijvoorbeeld door een scheiding of het verlies van een dierbare. Je kunt er zonder verwijzing naartoe. Hieronder een aantal voorbeelden van vaak voorkomende problemen bij kindercoaching:

Veel van deze problemen horen bij het opgroeien. Toch kunnen ze je kind flink in de weg staan. Kinderen leren met gevoelens en moeilijke situaties om te gaan door hun ouders, de leerkracht en door zelf te ervaren. Als je op de onderwerpen hierboven klikt, kom je bij artikelen met tips voor ouders. Want of je nu wel of niet naar een kindercoach gaat, het is altijd goed om ook te bekijken wat jij zelf kunt doen om je kind te helpen.

vader helpt verdrietig kind buiten

Wat doet een kindercoach niet?

Een kindercoach geeft geen therapie en voert geen diagnostisch onderzoek uit, zoals een intelligentieonderzoek of een onderzoek naar ADHD of autisme. Hiervoor ga je naar een kinderpsycholoog of orthopedagoog. Kindercoaching is er voor hulpvragen die nog passen binnen de normale ontwikkeling van een kind. Heeft je kind een afwijkende ontwikkeling of problemen op meerdere gebieden die hem of haar erg belemmeren (zowel thuis als op school), dan is hulp van een kinderpsycholoog of orthopedagoog wellicht meer passend. Je kunt met je huisarts overleggen over wat het beste past bij jullie hulpvraag en situatie.

Hoe werkt kindercoaching?

Een kindercoach kijkt naar wat jouw kind nodig heeft om zich te ontwikkelen en zich weer fijn te voelen. Hij zal zijn werkwijze dan ook afstemmen op jouw kind en jullie vraag. Vaak bieden ze een gratis (telefonisch) kennismakingsgesprek. Daarna zullen er sessies zijn voor je kind (soms ben jij hierbij aanwezig) en is er een evaluatiegesprek met de ouders. In de gesprekken met je kind wordt gezocht naar zijn kwaliteiten en gewerkt aan jullie hulpvraag. Je kind leert zijn kwaliteiten kennen, krijgt meer inzicht in z’n gedrag of leert omgaan met bepaalde emoties, zoals angsten of boosheid. Hierdoor komt je kind steviger in z’n schoenen te staan. Een traject duurt meestal een maand of 3 en bestaat uit gemiddeld 6 tot 8 sessies. Elke kindercoach heeft echter z’n eigen werkwijze, dus het kan erg verschillen per coach.

Wat gebeurt er in een kindercoaching sessie?

Een kindercoach werkt vaak op een leuke manier met je kind aan jullie doelen. Meestal zal een de coach niet alleen praten met je kind, maar ook gebruikmaken van oefeningen en materialen om je kind vaardigheden aan te leren. Bijvoorbeeld door het doen van rollenspellen, te werken in een werkboek, creatieve werkvormen zoals tekenen of schilderen en bewegings- en lichaamsgerichte oefeningen. Ook wordt het praten vaak ondersteund door leuke (kaart)spelletjes over emoties of positieve gedachten. Veel van de materialen voor kindercoaching kun je ook zelf bestellen en zijn erg leuk om zelf mee aan de slag te gaan. Ze kunnen jou ook helpen om met je kind in gesprek te gaan over gevoelens of bepaalde thema’s.

Deze werkboeken worden vaak gebruikt door kindercoaches. De werkboeken zijn speciaal gemaakt om samen met een kind in te werken, dit kan een kindercoach zijn, maar ook samen met een vader of moeder. In de werkboeken staat veel informatie, uitleg en tips voor je kind. Ook met veel leuke teken-, knutsel- en doe-opdrachten!

Kindercoach zelfvertrouwen

Kindercoach materialen

Wil je meer weten over leuke kindercoach materialen? Of over leuke kaarten, spelletjes of werkboeken voor kindercoaching? Bekijk dan het artikel met een overzicht van de beste kindercoach materialen, werkboeken en spelletjes.

Kindercoach-opleiding

Een kindercoach heeft een speciale post-HBO-opleiding gevolgd. Dit betekent dat ze altijd al een HBO-opleiding hebben afgerond. Deze vooropleiding kan gericht zijn op kinderen, zoals de PABO of Pedagogiek, maar dat hoeft niet. Er zijn verschillende opleidingsinstellingen waar de opleiding tot kindercoach gegeven wordt. Denk je er over om zelf kindercoach te worden? Dan kun je een gratis proefles volgen bij Civas.nl tot kindercoach. Er is een aantal opleidingsinstellingen die een MBO-diploma en een HBO werk- en denkniveau ook goedkeuren als vooropleiding.

Meestal duurt de opleiding ongeveer een jaar, maar hij kan ook verspreid worden over meerdere jaren. Veel kindercoaches starten een eigen praktijk na het afronden van de opleiding. Meestal worden de kosten voor kindercoaching niet vergoed door de verzekering. Elke kindercoach hanteert eigen tarieven. Vaak bieden ze een gratis kennismakingsgesprek aan. Sommige kindercoaches werken met een traject voor één vaste prijs, terwijl anderen werken met uurtarieven (deze variëren per kindercoachpraktijk, maar kosten meestal tussen de 50 en 85 euro).

Kindercoaching bij jou in de buurt

Er zijn veel kindercoaches verspreid over heel Nederland. Er zit er dus vast en zeker ook één bij jou in de buurt. Wil je graag een kindercoach inschakelen voor jouw kind? Neem dan een kijkje op www.adiona.nl. Dit is de Nederlandse beroepsorganisatie voor kindercoaches en kinderyogadocenten. Hier kun je per provincie een kindercoach zoeken. De meeste kindercoaches hebben een eigen website, met meer informatie en zo kun je zien of de werkwijze je aanspreekt. Wil je meer lezen over wat goede kindercoach materialen zijn? Bekijk dan het artikel Kindercoach materialen, werkboeken en spelletjes!

15585

Positief Opvoedformule

Met 20 voorbeelden met de meest voorkomende opvoedsituaties

Ontvang onze opvoedtips en de worksheet gratis in je mail

15585

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox:

Scroll naar top