Kindercoach doet spel met kind - kindercoach materialen

Kindercoach materialen, werkboeken en spelletjes

De meeste kindercoaches werken op een positieve manier aan doelen van ouders en kind. Meestal gebeurt dit in een fijne, ontspannen sfeer. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van leuke kindercoach materialen, spelletjes en werkboeken. Hierdoor houden kinderen plezier in de sessies en bereik je meer. In dit artikel vind je een overzicht met goede kindercoach materialen, die veel gebruikt worden door kindercoaches.

Inhoud
Kindercoach materialen
Kaartspellen voor kindercoaching
Werkboeken voor kindercoaching
Kindercoach spellen
Beter worden in je vak?

Wil je meer weten over de wat een kindercoach precies doet?
Lees dan het artikel: Wat doet een kindercoach: Werkwijze en wanneer er naar toe?
Wil je zelf misschien kindercoach worden? Dan kun je een gratis proefles doen op Civas.nl

Kindercoach materialen

Een kindercoach werkt meestal op een oplossingsgerichte, positieve manier met kinderen aan de gestelde doelen. Werken met kinderen gaat het beste op een speelse manier. Praten over gevoelens is voor kinderen vaak een hele uitdaging en dan helpt het om leuke materialen in te zetten. Er zijn veel leuke kindercoach materialen beschikbaar. Hieronder vind je een aantal veelgebruikte en goede materialen. Ten eerste een aantal kaartspellen die helpen bij het praten over gevoelens, positief denken en het versterken van sociale vaardigheden. Daarnaast een aantal werkboeken voor kinderen die specifieke thema’s behandelen en tot slot nog een aantal kindercoach spellen.

Laat kinderen stralen met kindercoach materialen

Kaartspellen voor kindercoaching

Er bestaan veel verschillende kaartspellen die helpen bij het praten over gevoelens, positief denken of het vergroten van het zelfvertrouwen. Hier vind je 6 verschillende kaartspellen die erg fijn zijn in gebruik en volgens ons niet kunnen ontbreken in een kindercoach praktijk.

Positief denken

Eigenwijsjes zijn hele vrolijke positieve kaartjes met positieve gedachtes erop. Ze helpen om een kind te leren positief te denken. Goed te gebruiken voor onzekere kinderen of kinderen die veel piekeren of somber zijn. Ook leuk om een sessie positief te starten of te eindigen.

Positief denken

Gevoeligheid

Het kaartspel Voelkrachten is een spel speciaal voor (hoog)gevoelige kinderen. Op een speelse manier ontdekken kinderen hun krachten in specifieke situaties. Zo leren ze op een positieve manier om te gaan met uitdagende situaties, vergroten hun vaardigheden en gaan ze hun gevoeligheid als kracht zien!

Voelkrachten Het HSP spel voor hooggevoelige kinderen

Praten over gevoelens

Het lekker in je vel spel bestaat uit leuke kaartjes, zodat het praten over gevoelens makkelijker wordt. Het helpt bij het leren herkennen en omgaan met emoties en gevoelens. Dit is vooral handig bij kinderen die extreem verdrietig, angstig of boos kunnen worden en moeilijk met deze gevoelens om kunnen gaan. Ook is het zeer geschikt voor kinderen die moeite hebben om hun emoties te uiten.

Praten over gevoelens

Gezinsrelaties

Vertellis is een mooi kaartspel met vragen voor het hele gezin, zodat er leuke, betekenisvolle gesprekken ontstaan met elkaar. Handig om te gebruiken met gezinnen die meer in contact met elkaar willen komen. Als ze bijvoorbeeld beter willen luisteren of communiceren met elkaar.

Coaching voor gezinnen

Sociale vaardigheden

De Coole Kikker is een leuk en zinvol kwartet voor het versterken van de sociale vaardigheden van een kind. Ook handig bij het versterken van weerbaarheid en bij het omgaan met pesten.

Coole kikker kwartet

Zelfbeeld

Kinderkwaliteitenspel Dit spel is onmisbaar voor elke kindercoach! Super mooi spel met mooi vormgegeven kaartjes. Op elk kaartje staat een kwaliteit. Het spel is goed individueel te gebruiken bij het versterken van het zelfbeeld en het zoeken naar persoonlijke krachten. Het spel is ook goed te gebruiken in een groep of een gezin om de onderlinge relaties te versterken. Deze kaartspellen kun niet ontbreken als kindercoach materialen.

Werkboeken voor kindercoaching

Met een werkboek of werkbladen kun je een specifiek thema met een kind behandelen. Hieronder vind je 3 werkboeken die vaak gebruikt worden als kindercoach materialen. Ze zijn voor kinderen in de basisschoolleeftijd, vanaf ongeveer 7 jaar. In de werkboeken worden ingewikkelde thema’s op een leuke, eenvoudige manier uitgelegd. Er staat veel uitleg en tips in, maar ook veel leuke teken-, knutsel- en doe-opdrachten!

Zelfvertrouwen

Het werkboek Ik ben TOP is ontwikkeld voor onzekere kinderen. Dit werkboek zorgt voor het versterken van het zelfbeeld van een kind. Het zelfbeeld van een kind zou altijd onderdeel moeten zijn van een begeleiding. In dit werkboek leert een kind z’n kwaliteiten kennen, positief denken en uitdagingen aangaan. Het is gebaseerd op de groeimindset en is inclusief een positief dagboek voor kinderen om zelf in te vullen.

Met de licentie voor professionals heb je de rechten om het werkboek onbeperkt voor alle cliënten te kunnen gebruiken. Daarnaast krijg je met de licentie altijd een gratis update als er een nieuwe versie van het werkboek uitkomt.

Hooggevoeligheid

Het werkboek Ik heb Voelsprieten is speciaal gemaakt voor gevoelige en hoogsensitieve kinderen. Door de leuke oefeningen in dit werkboek leren kinderen omgaan met (hoog)gevoeligheid. Hierdoor kunnen ze hun gevoeligheid leren inzetten als kwaliteit! Ze leren omgaan met prikkels, veranderingen en gevoelens. Ook leren kinderen ontspannen door de verschillende ontspanningsoefeningen die in het boek staan.
Het werkboek bestaat uit 5 hoofdstukken: uitleg over (hoog)gevoeligheid, omgaan met gevoelens, omgaan met prikkels, omgaan met veranderingen en leren ontspannen.

Met de licentie voor professionals kun je het werkboek onbeperkt gebruiken voor verschillende cliënten. krijg je altijd gratis een update van het werkboek als er een nieuwe versie uitkomt.

Omgaan met scheiding

Het werkboek Ik vind mijn plek is ontwikkeld voor kinderen met gescheiden ouders of voor kinderen waarvan de ouders binnenkort uit elkaar gaan. Doormiddel van dit werkboek zullen kinderen de scheiding beter begrijpen en makkelijker een plekje kunnen geven.
Alle belangrijke thema’s rondom een scheiding komen aan bod. Zoals schuldgevoelens, praten over gevoelens, het leven voor de scheiding, het moment dat het kind hoorde over de scheiding en het leven na de scheiding. Bekijk hier meer informatie over de licentie voor professionals.

Boosheid

Veel kinderen hebben moeite met het reguleren van hun emoties. Boosheid en woedebuien zijn heel vervelend voor het kind en de omgeving. Het werkboek Ik ben Relaxed helpt kinderen bij het omgaan met gevoelens en het uiten van boosheid op een andere manier. Je cliënt leert gevoelens herkennen en problemen op te lossen, zodat hij of zij meer rust ervaart. Inclusief leuke doe-oefeningen en tips voor ouders. Bekijk hier meer informatie over de licentie voor professionals.

Kindercoach spellen

Kindercoach spel

Er zijn ook een aantal leuke kindercoach spellen, die passen bij de verschillende kindercoach materialen. Bij het spel Schatgravers ontdek je op een leuke, avontuurlijke manier je waardevolle eigenschappen kennen. Dit zijn je schatten. Je leert meer over jezelf en je leert nadenken over de schatten van de ander.

Het Opgekikkerd spel is een leuk bordspel voor kinderen met faalangst, piekergedachtes of dwanggedachtes. Met dit spel leren kinderen om positief te denken en om hun negatieve gedachten te veranderen in opkikkertjes. Hierdoor kunnen ze moeilijke situaties beter aan. Het is voor kinderen vanaf 7 jaar.

 

Handpoppen zijn een leuke manier om met kinderen in gesprek te komen. Kinderen praten veel makkelijker indirect via een knuffel. Laat de handpop tegen het kind praten. Of laat het kind zelf een handpop uitkiezen en laat het kind voor de pop praten. Er zijn veel verschillende handpoppen te koop, maar ze zijn wel prijzig. Wil je niet veel uitgeven, dan kun je ook vingerpoppetjes of gewone knuffels gebruiken.

Kindercoach spel - handpoppen

Met familie poppetjes of systeempoppetjes kun je meer zicht krijgen op hoe een kind z’n gezin of klas beleeft.

Kindercoach materiaal-familie poppetjes

Naast kindercoach materialen, zoals kaartjes, werkboeken en spellen zijn er nog veel meer leuke werkvormen voor kindercoaching. Denk bijvoorbeeld aan rollenspellen, bewegingsspellen en lichaamsgerichte oefeningen, zoals kinder-yoga, meditatie oefeningen of ontspanningsoefeningen. Vaak is het voor kinderen ook heel belangrijk om het lichaamsgerichte aspect mee te nemen in behandelingen.
Tot slot zijn creatieve werkvormen ook erg prettig voor veel kinderen. Kinderen kunnen zich vaak goed uiten door middel van tekenen, kleuren of schilderen.

Kindercoach zelfvertrouwen


Wil je ouders meer informatie geven over wat een kindercoach doet, wanneer ze bij een kindercoach terecht kunnen en wat de werkwijze van een kindercoach is?
Laat ze dan het artikel Wat doet een kindercoach? lezen.

 

Beter worden in je vak?

Ben jij zelf een kindercoach of een gezinscoach? Of denk je erover om de opleiding te gaan doen? Psychogoed heeft veel materialen die je kunt gebruiken in je kindercoachsessies. Wil je meer handvatten om met kinderen aan de slag te gaan? Lees dan meer over ons speciale aanbod voor professionals. Je krijgt toegang tot meer dan 100 materialen in de Psychogoed Toolbox, begeleiding in live Q&A’s en gratis trainingen. Zo ga je beter bij je cliënten aansluiten, voel je je zelfverzekerder en behaal je sneller positief resultaat voor jouw coachees!


Veel succes en plezier met kindercoaching en het uizoeken van jouw kindercoach materialen!

 

 


Over de auteur

Rian Meddens avatar

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox: