Leer je kind de groeimindset te ontwikkelen

Wat is een groeimindset? Lees hier over het verschil tussen een vaste mindset en een groeimindset. Een groeimindset heeft veel voordelen. In dit artikel geven we je voorbeeldzinnen en leer je hoe je jouw kind kunt helpen om een groeimindset te ontwikkelen.

Inhoud
Wat is de groeimindset?
Kinderen met een vaste mindset (fixed mindset)
Kinderen met een groeimindset (grow mindset)
Groeimindset voorbeelden
Groeimindset ontwikkelen: 4 tips

Groeimindset - Carol Dweck this is hard, this is fun

Wat is de groeimindset?

De groeimindset gaat ervan uit dat kwaliteiten, intelligentie en persoonlijkheid niet vaststaan, maar dat je deze kunt ontwikkelen door te leren en ervaringen op te doen. De groeimindset is onderdeel van de mindsettheorie van Carol Dweck (1). Zij is een Amerikaanse hoogleraar Psychologie en doet onderzoek naar motivatie en de mindset. Haar onderzoeken tonen aan dat de motivatie van leerlingen sterk afhangt van de overtuigingen over intelligentie. Mensen met een vaste mindset (fixed mindset) denken dat hun intelligentie een aangeboren eigenschap is. Mensen met een groeimindset geloven daarentegen dat ze hun intelligentie in de loop van de tijd kunnen ontwikkelen en verbeteren. 

Uit de onderzoeken van Carol Dweck komt naar voren dat leerlingen met een vaste mindset minder motivatie en doorzettingsvermogen hebben en bovendien lagere cijfers behalen. Terwijl leerlingen met een groeimindset gemotiveerder zijn, beter kunnen doorzetten en gemiddeld gezien hogere cijfers halen. 

Kinderen met een vaste mindset (fixed mindset)

Kinderen met een vaste mindset, oftewel fixed mindset, geloven dat hun intelligentie vaststaat en dat ze daar niets aan kunnen doen. Ze denken vaak dingen als: 

  • Als je fouten maakt, ben je dom
  • Hard werken is voor domme kinderen, want als je slim bent haal je vanzelf goede cijfers
  • Als je fouten maakt, probeer deze dan te verbergen of te voorkomen.

Door deze overtuigingen vermijden kinderen met een vaste mindset vaak uitdagende taken en vakken, omdat ze geen fouten willen maken. Als iets lukt, voelen ze zich slim en goed over zichzelf. Maar als ze fouten maken, voelen ze zich dom. Want als je slim bent, maak je geen fouten. Daarom zullen ze dus liever iets doen wat ze al kunnen, zodat ze geen fout zullen maken. 

Kinderen met een groeimindset (growmindset)

Kinderen met een groeimindset geloven dat ze kunnen leren door te oefenen. Ze hebben andere overtuigingen dan kinderen met een vaste mindset. Ze denken bijvoorbeeld: 

  • Uitdagingen zijn leuk! Ik ga het proberen!
  • Hard werken levert veel op. 
  • Van fouten kun je leren. 

Op deze manier zijn uitdagingen leuk! Kinderen met een groeimindset genieten van moeilijke taken, omdat ze daar veel van kunnen leren. Ze hebben dan het gevoel dat ze zich ontwikkelen. Fouten maken hoort bij leren en ze zien fouten dan ook niet als een mislukking, maar als iets wat bij leren hoort. Kinderen met deze mindset zullen ook makkelijker kunnen doorzetten, omdat ze weten dat iets nieuws leren tijd en energie kost. 

Groeimindset voorbeelden

Wil jij je kind de groeimindset leren? Hieronder vind je een aantal voorbeeldzinnen die je kunt gebruiken in veel verschillende situaties:

Leer je kind de groeimindset voorbeelden

Groeimindset ontwikkelen

Een groeimindset kun je ontwikkelen. Je kunt jouw kind hierbij helpen, zodat je kind beter leert doorzetten en meer plezier in leren krijgt. Zoals je hebt gelezen heeft een groeimindset veel voordelen boven een vaste mindset. 

1. Richt je op het proces en inspanning

Hecht niet te veel waarde aan cijfers en resultaten, maar leg de nadruk op het proces. Heeft je kind goed zijn of haar best gedaan? Hoe heeft je kind een taak aangepakt? Hoe is iets gelukt? Geef hierbij ook procesgerichte complimenten. Lees hier hoe je een goed compliment geeft.

2. Vergelijk je kind met zichzelf

Vergelijk je kind niet met andere kinderen. Leg niet de nadruk op wie de snelste, slimste of stoerste is. Maar vergelijk je kind met z’n eigen prestaties en de vorderingen die je kind maakt. Help je kind bij het aanleren van nieuwe vaardigheden, zonder hem of haar het gevoel te geven dat hij/zij meteen de beste hierin moet zijn. En als je kind vooruitgang boekt door hard te werken, vier dan samen deze successen! 

3. Van fouten leer je

Geef je kind van jongs af aan mee, dat je veel leert van fouten maken. Zorg ervoor dat je kind de mogelijkheid krijgt om fouten te maken, door niet alles van hem of haar over te nemen als het lastig wordt. Laat je kind zelf dingen ontdekken en uitproberen. Als je kind fouten maakt, help je kind dan om dit te zien als een leerervaring. Laat je kind ook merken dat jij fouten maakt en dat je daarvan leert. 

4. Geef zelf het voorbeeld van de groeimindset

Vertel je kind dat jij je best hebt gedaan voor wat je bereikt hebt. Geef een voorbeeld van iets waarbij jij hard hebt geoefend en hebt doorgezet, en daardoor iets bereikt hebt. Praat hier regelmatig over en vertel wat het oplevert om ergens je best voor te doen. Laat dit je kind ook zien in het dagelijks leven, door met kleine dingen door te zetten en iets te blijven proberen ook al lukt het niet meteen. 

Mindset Verander je manier van denken om je denken te van Carol Dweck
Het boek over de groeimindset van Carol Dweck.

Bron
Carol Dweck (2018). Mindset. Verander je manier van denken om je doelen te behalen. Swp, Uitgeverij B.V.

POSITIEF &

RELAXED OPVOEDEN

TOP Opvoeder!

Het werkboek voor ouders, voor meer balans, plezier en zelfvertrouwen tijdens het opvoeden.

Opvoeden op een manier die bij jou past. 

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox:

Scroll naar boven