verlatingsangst baby en peuter

Tips voor verlatingsangst bij een baby en peuter

Verlatingsangst bij een baby of peuter hoort erbij. Elk kind krijgt ermee te maken, want het is een onderdeel van de normale emotionele en cognitieve ontwikkeling. Voor ons als ouders is het verschrikkelijk om je kind schreeuwend achter te laten. Het voelt alsof je je kind in de steek laat. Hoe kun je het beste omgaan met verlatingsangst bij baby’s en peuters?

Inhoud
Wat is verlatingsangst of separatieangst?
Verlatingsangst bij een baby
Hoe ga je om met verlatingsangst bij baby’s?
Verlatingsangst bij een peuter
Hoe ga je om met verlatingsangst bij peuters?

Wat is verlatingsangst of separatieangst?

Bij verlatingsangst is een kind angstig om gescheiden te worden van zijn vader, moeder of een ander persoon waar hij aan gehecht is. Je kind is bang dat deze persoon niet meer terugkomt. Verlatingsangst bij een baby of peuter is een heel normaal onderdeel van de ontwikkeling.

Je kind begrijpt vanaf 6 maanden dat jij en hij/zij aparte personen zijn. Daardoor begrijpt je baby nu ook dat je hem ook kunt verlaten. Verlatingsangst is juist een teken dat je baby of peuter goed gehecht is. Meestal ontstaat scheidingsangst als je baby tussen de 6 en 9 maanden oud is. Sommige kinderen hebben maar heel even last van scheidingsangst, terwijl andere kinderen er veel en lang last van kunnen hebben.

Separatieangst

Naarmate je kind ouder wordt, neemt de verlatingsangst meestal vanzelf af. De meeste kleuters en basisschoolkinderen laten nog maar heel af en toe scheidingsangst zien. Soms komt het voor dat een peuter of kind vanaf 4 jaar nog steeds vaak en ernstige angst ervaart bij het afscheid nemen. Dan wordt verlatingsangst ook wel separatieangst genoemd. 

Verlatingsangst bij baby’s 

Verlatingsangst ontstaat bij de meeste baby’s rond de 9 maanden. Het is een normaal onderdeel van de ontwikkeling. Je kind begrijpt rond de leeftijd van 7 tot 9 maanden dat een voorwerp ook bestaat als je het niet ziet. Dit noemen we in de kinderpsychologie objectpermanentie. Objectpermanentie kun je bij je kind herkennen, doordat je baby een speeltje gaat zoeken dat je achter je rug houdt. Je baby begrijpt vanaf dan dat het speeltje er nog is, ook al ziet hij het niet meer. Dit is een belangrijke stap in zijn cognitieve ontwikkeling!

Vanaf deze mijlpaal ontstaat meestal ook verlatingsangst. Je kind vindt het vervelend om van jou gescheiden te worden. Je kind vraagt zich af of je nog wel terugkomt, als hij jou niet meer ziet. Verlatingsangst komt vaak tegelijk voor met eenkennigheid. Er is echter wel een verschil. Bij verlatingsangst wil je kind niet van jou gescheiden worden, terwijl er bij eenkennigheid sprake is van een angst voor onbekende mensen. 

Hoe ga je om met verlatingsangst bij baby’s?

De fase van verlatingsangst is voor zowel de baby als de ouders niet leuk. Het voelt rot om je kind overstuur achter te laten. Hieronder tips voor hoe je het beste kunt omgaan met verlatingsangst:

Wil je jouw kind graag een veilige, fijne basis meegeven? In de online cursus Positief Gezin leer je hoe je voor je kind een fijne, positieve omgeving kunt creëren om in op te groeien. Na het volgen van de cursus weet je hoe je kunt omgaan met boze buien en andere lastige emoties. Je weet hoe je je kind positief kunt stimuleren en welke manier van opvoeden bij jou past. Lees hier de ervaringen van andere ouders Online cursus Positief Gezin.

Positief gezin online cursus

Verlatingsangst bij peuters

Ook peuters kunnen nog flink last hebben van verlatingsangst. Hoe ouder je kind wordt, hoe beter ze zullen begrijpen dat je echt weer terugkomt. Maar een jonge peuter zal dit toch nog niet helemaal begrijpen. Voor een peuter is het belangrijk om tijd door te brengen met mensen aan wie ze gehecht zijn. Als ze alleen achter blijven bij een oppas waaraan ze nog niet gehecht zijn, zullen ze moeite hebben met afscheid nemen. Je peuter moet nog ervaren dat deze oppas of leidster veilig is. Je kind moet deze persoon nog leren vertrouwen. Tot die tijd kan je peuter zich niet helemaal veilig voelen en daardoor moeite hebben met afscheid nemen.

Ook ‘s nachts kan een peuter last hebben van verlatingsangst. Ze willen bij je zijn en zijn bang dat je niet terugkomt. Hierdoor kunnen ze ‘s nachts huilend wakker worden. Ook ontstaan er andere angsten in de peutertijd, zoals angst voor het donker, monsters en onweer. Lees hier meer over slaapproblemen of moeite met inslapen.

Hoe ga je om met verlatingsangst bij peuters?

Het is niet altijd makkelijk om met verlatingsangst bij peuters om te gaan. Peuters kunnen een flinke driftbui krijgen en kunnen gaan slaan, schreeuwen en heftig huilen. De tips voor het omgaan met verlatingsangst bij een baby helpen ook bij een peuter. Hier lees je nog een aantal aanvullende tips, omdat je peuter al meer begrijpt dan een baby.

Positief opvoeden tips per leeftijd
Driftbuien bij dreumes, peuter en kleuter

Verlatingsangst bij een baby of peuter is dus normaal en komt vaak voor. Als je de tips uit het artikel toepast, help je je kind zo min mogelijk last te hebben van de verlatingsangst.


Over de auteur

Rian Meddens avatar

Verder lezen:

15585

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox: