Goede complimenten geven aan een kind - positief opvoeden duim omhoog

Goede voorbeeldcomplimenten voor kinderen

In dit artikel vind je goede voorbeeldcomplimenten voor kinderen, waardoor het zelfvertrouwen van je kind groeit. We willen graag dat onze kinderen zich goed voelen over zichzelf en over zijn/haar prestaties. Veel ouders denken dat veel complimenten geven de beste manier is om het zelfvertrouwen van hun kind te vergroten. Maar is dat echt zo? Onderzoek toont aan dat complimenten die op een verkeerde manier gegeven worden, juist averechts kunnen werken. In dit artikel lees je waarom sommige complimenten schadelijk kunnen zijn en krijg je praktische voorbeelden voor hoe je kunt complimenteren, zodat het zelfvertrouwen van je kind wel groeit.

Voorbeeldcomplimenten voor kinderen - vrolijke moeder en dochter

Waarom zijn sommige complimenten schadelijk voor kinderen?

We leren dat het belangrijk is dat je je kind veel complimenten geeft. En dit lijkt onschuldig, maar het kan negatieve effecten hebben op je kind. Je kind kan afhankelijk worden van externe bevestiging en hierdoor kan de motivatie van je kind juist afnemen en kan je kind onzeker worden. In plaats van dat je kind trots is op zijn of haar eigen inspanningen, kan je kind z’n best gaan doen voor de goedkeuring van anderen. Ook kan je kind faalangstig worden van complimenten gericht op de persoon (“Jij bent slim”); je kind krijgt het gevoel dat hij of zij moet gaan voldoen aan dit beeld. 

Wat zijn de gevaren van overdreven complimenteren?: 

Masterclass goede complimenten geven aan kinderen

Veel complimenten die ouders tegenwoordig geven aan hun kind(eren) zijn goed bedoeld, maar leiden juist tot onzekerheid en faalangst. Zorg dat je weet hoe je goede complimenten geeft, zodat het zelfvertrouwen van je kind wel groeit.
Met deze Masterclass Goede complimenten geven leer je alles over complimenten en ga je op een leuke manier aan de slag met het geven van echt goede complimenten, zodat je je kind ziet stralen en groeien!

Goede voorbeeldcomplimenten voor kinderen

Hieronder vind je voorbeeldcomplimenten voor kinderen, die bijdragen aan het zelfvertrouwen van je kind en zorgen voor een positief zelfbeeld. 

Beschrijf de inzet

Focus op het proces in plaats van het resultaat. Bijvoorbeeld: “Je hebt echt hard gewerkt aan dat project!” of “Ik vind het geweldig hoe je nooit opgeeft, zelfs als het moeilijk wordt”.

In plaats van “Goed gedaan!” kun je zeggen: “Ik zie dat je echt je best hebt gedaan om dit af te maken, ook al was het moeilijk”.

In plaats van “Je bent zo slim!” kun je zeggen: “Je hebt een slimme manier gevonden om dat probleem op te lossen”.

Stel vragen

Help je kind om te reflecteren op zijn/haar inspanningen door vragen te stellen zoals: “Wat vond je het moeilijkst en hoe heb je dat opgelost?” Zo moedig je je kind aan om zelf na te denken over zijn of haar prestaties. Dit helpt bij het ontwikkelen van een interne motivatie.

Wees specifiek

Geef gerichte feedback in plaats van algemene complimenten. Dus in plaats van “Goed zo!” zeg je bijvoorbeeld: “Je hebt echt oog voor detail, dat zag ik aan hoe netjes je kleurde binnen de lijntjes.”

Vervang “Goed zo” door “Gelukt”!

In de praktijk is er niet altijd ruimte om uitgebreid te omschrijven wat je kind goed heeft gedaan, dus dan lijkt een “Goed zo!” wel zo makkelijk en snel. In plaats hiervan kun je beter: “Gelukt!” zeggen. Dat geeft aan dat je kind er moeite voor gedaan heeft en er hangt geen oordeel aan. 

Focus op plezier en niet op het resultaat

Focus op wat je kind leuk vindt aan een activiteit. Focus dus niet op de beloning of lof die je kind ontvangt. Als je kind geschilderd heeft, zeg dan in plaats van “Wat mooi”: “Wat vond je het leukste aan het schilderen van dat schilderij?”

Positief denken grow mindset

In het moment genieten

Leer je kind om in het moment te zijn en te genieten van de activiteit en het proces, zonder zich zorgen te maken over het eindresultaat. Vaak hebben we de neiging om tijdens een activiteit te zeggen: “Dat gaat goed” of “Dat wordt mooi”. Maar zeg in plaats daarvan: “Dit is leuk om te doen, hè!”

Voorbeeldcomplimenten voor kinderen bij huiswerk

In plaats van te zeggen: “Goed gedaan!” na het maken van huiswerk, vraag je: “Wat heb je geleerd van deze opdracht?”

Voorbeeldcomplimenten voor kinderen bij sporten

In plaats van “Je bent de beste!” kun je zeggen: “Ik zag hoe hard je hebt getraind en dat heeft echt geholpen.” 

Vraag na een wedstrijd niet of je kind gewonnen heeft, maar vraag: “Heb je lekker gespeeld?” of “Wat was het leukste aan de wedstrijd vandaag?”.

Het is belangrijk om bewust om te gaan met hoe je je kind aanmoedigt en ondersteunt. Door te focussen op inspanning, zelfreflectie en interne motivatie, help je je kind om zelfvertrouwen op te bouwen, waardoor hij/zij niet afhankelijk is van externe bevestiging. Probeer de tips en voorbeeldcomplimenten voor kinderen uit en zie je kind groeien op een zelfverzekerde manier.

Bronnen 
Markham. L. Aha Parenting What To Say Instead of Praising (peacefulparenthappykids.com)
Meddens. R. Psychogoed Hoe geef je een goed compliment aan je kind? 5 tips (psychogoed.nl)

POSITIEF &

RELAXED OPVOEDEN

TOP Opvoeder!

Het werkboek voor ouders, voor meer balans, plezier en zelfvertrouwen tijdens het opvoeden.

Opvoeden op een manier die bij jou past. 


Over de auteur

Rian Meddens avatar

Verder lezen:

15585

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox: