HSP test kind

HSP test: Is mijn kind hoogsensitief?

Doe de HSP test voor je kind

Vul hieronder de HSP test voor je kind in. De test bestaat uit 23 stellingen. Bedenk bij elke stelling of die bij jouw zoon of dochter past en ook vaak voorkomt. Dus niet alleen de afgelopen weken of maanden, maar of je de stelling het afgelopen jaar en daarvoor herkent bij jouw zoon of dochter. Zo kom je er achter in hoeverre jouw kind hoogsensitieve kenmerken heeft.

Psychogoed HSP test

HSP test

Beantwoord de vragen en ontdek of je kind hoogsensitief is en hoe je hem of haar het beste kunt helpen.

Jouw ervaring

Je beantwoordde van de 23 vragen positief.

Je kind heeft geen of heel weinig kenmerken van hoogsensitiviteit.

De meeste kinderen scoren wel op een aantal vragen, maar zijn niet hoogsensitief.
Het kan zijn dat je kind voor 1 specifieke situatie of gebeurtenis wel sensitief is, maar over het algemeen heeft je kind weinig kenmerken van hooggevoeligheid. Waarschijnlijk ontwikkelt je kind zich goed.

Dit betekent natuurlijk niet dat opvoeden altijd makkelijk is en je zult genoeg uitdagingen tegenkomen.

Ontvang je persoonlijke rapport
Via de mail kun je een uitgebreider rapport ontvangen met ook persoonlijke tips voor je kind en andere opvoedtips.

Je beantwoordde van de 23 vragen positief.

Je kind heeft enkele kenmerken van hoogsensitiviteit.

Ontdek welke hooggevoelige kenmerken je kind precies heeft in jullie persoonlijke HSP rapport met daarin ook tips hoe je jouw kind het beste kunt helpen en begeleiden.

Je beantwoordde van de 23 vragen positief.

Je kind heeft veel verschillende kenmerken van hoogsensitiviteit.

Ontdek welke hooggevoelige kenmerken je kind precies heeft in jullie persoonlijke HSP rapport met daarin ook tips hoe je jouw kind het beste kunt helpen en begeleiden.

Einde van de test

Wat fijn dat je de tijd neemt om de HSP-test voor je kind in te vullen en wilt leren hoe je jouw kind beter kunt helpen.

Momenteel worden de resultaten van de test berekend en genereren we een uitgebreid persoonlijk rapport over je kind.

Het rapport wordt per mail verstuurd samen met tips en meer informatie over HSP. Leer hoe jij jouw kind het beste kunt ondersteunen in zijn of haar groei en ontwikkeling.

* Deze vragenlijst is gebaseerd op het onderzoek van Elaine Aron, The Highly Sensitive Child.

De HSP Test voor kinderen

Vraag je je af of jouw kind hoogsensitief is? Om hier meer duidelijkheid over te krijgen vul je deze test in die speciaal gemaakt is voor ouders die hoogsensitieve kenmerken zien bij hun kind. De originele HSP test is ontwikkeld door Elaine Aron, een Canadese psychotherapeute. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar hoogsensiviteit bij kinderen. Uit haar eigen onderzoeken blijkt dat bijna 1 op de 5 kinderen kenmerken heeft van hoogsensitiviteit. Het doel van een HSP test is om er achter te komen of jouw kind gevoeliger is voor prikkels en gevoelens en in hoeverre je kunt spreken van hooggevoeligheid bij jouw kind. Deze HSP test is gebaseerd op de vragenlijst uit het boek Het Hoogsensitieve kind van Elaine Aron. 

Je kind test positief voor HSP, wat nu? 

Test je positief voor je kind? Dan hoort je kind bij 15 tot 20% van de kinderen met HSP kenmerken. Je kind heeft dan inderdaad veel kenmerken van hoogsensitiviteit. Je kind beleeft veel situaties en emoties intens. Hij of zij is gevoelig voor prikkels, stemmingen van anderen en veranderingen. Dat je kind hiervoor gevoeliger is, wil niet automatisch zeggen dat je kind een probleem heeft. Want hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap, het is geen stoornis zoals ADHD of autisme. Wel zijn er veel hoogsensitieve kinderen die last hebben van hun gevoeligheid. Vooral drukke situaties met veel prikkels kunnen uitdagend zijn voor je kind. Daarom is het aan te raden bij een positieve uitslag op de HSP test, om meer te lezen over hooggevoeligheid. Zodat je je kind kunt leren om met zijn gevoeligheid om te gaan. Als dat lukt dan is het een prachtige eigenschap! 

Help je kind omgaan met gevoeligheid!

Ik heb Voelsprieten!
Het werkboek dat je kind helpt in balans te blijven.

Voordelen van hoogsensitiviteit

Hoogsensitieve kinderen zijn vaak mooie mensen, want er zijn veel voordelen van hoogsensitiviteit. Een hooggevoelig kind ervaart veel dingen intens, zoals geuren, smaken, geluiden en gevoelens. Dit betekent dat ze enorm kunnen genieten van een lekkere maaltijd of mooie muziek. Je kind kan ergens helemaal in opgaan en genieten van de kleine dingen in het leven. Ook zijn veel hoogsensitieve kinderen vaak geliefd in hun omgeving. Ze hebben oog voor de ander en zijn empatisch. Hierdoor zijn ze attent, fijne gesprekspartners, een goede vriend(in) en erg behulpzaam voor anderen. 

ik heb voelsprieten- werkboek hooggevoeligheid kind

Hoe help je een hoogsensitief kind?

Blijkt uit de HSP test dat je kind veel kenmerken van hoogsensitiviteit heeft? Dan is het goed om je kind hier van jongs af aan al mee te leren omgaan. Hoogsensitiviteit is een prachtige eigenschap, maar het kan een hele uitdaging zijn om een hooggevoelig kind op te voeden. Je kind kan snel van slag zijn en heftig reageren op veel prikkels en veranderingen. Je kind laat grote emoties zien en dat vraagt veel van jouw geduld. Je helpt je kind door veel structuur en duidelijkheid te bieden. Ook heeft je kind behoefte aan veel rustmomenten met weinig prikkels. Door van jongs af aan aandacht te hebben voor de emoties van je kind help je je kind omgaan met alles wat ze voelen. Benoem emoties, toon begrip en praat erover. Zo leert je kind herkennen wat hij of zij allemaal voelt en het om te zetten naar een kwaliteit!

Het is niet altijd even makkelijk om je kind te helpen omgaan met diens hoogsensitiviteit. Om jou als ouder of verzorger hierbij te helpen hebben we het werkboek: Ik heb Voelsprieten ontwikkeld.
Met dit werkboek leert je kind wat het betekent om hoogsensitief te zijn en hoe hier mee om te gaan. Het boek staat vol leuke oefeningen om jezelf beter te leren kennen en ontdekt je kind hoe die het beste om kan gaan met verschillende prikkels en gevoelens.

“Meteen ben ik aan de slag gegaan met 2 losse oefeningen uit het werkboek en m’n zoon had er al direct baat bij! Hij is gevoelig en met name erg angstig en maakt zich snel veel zorgen. Door de oefeningen van het werkboek valt hij nu al sneller en rustiger in slaap!”
u003cemu003eu003cemu003eu003cemu003eNynke, moeder van een zoon van 6 jaaru003c/emu003eu003c/emu003eu003c/emu003e

Wil je dat jouw kind zijn gevoeligheid ook ervaart als kwaliteit? Gun je kind het werkboek Ik heb Voelsprieten
Soms wordt de term nieuwetijdskinderen of indigo kinderen genoemd in combinatie met hooggevoelige kinderen. Er is veel overlap in de kenmerken, maar er is geen wetenschappelijk bewijs voor nieuwetijdskinderen, maar wel voor hooggevoeligheid.

Verder lezen over omgaan met hoogsensitiviteit

Na het doen van de hoogsensitiviteit test voor kinderen zit je vast vol met vragen. Hieronder vind je een paar artikelen die je verder kunnen helpen:

Help je kind omgaan met gevoeligheid!

Ik heb Voelsprieten!
Het werkboek dat je kind helpt in balans te blijven.

Bronnen bij dit artikel

E. Aron (2013). Het hoogsensitieve kind. Help je kinderen op te groeien in een wereld die hen overweldigt.

Over de auteur

Rian Meddens avatar

Verder lezen:

15585

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox: