Denk je dat jouw kind hoogsensitief is? Doe hier de HSP test speciaal voor kinderen en kom er achter in hoeverre jouw kind hoogsensitief is.

De HSP Test voor kinderen

Vraag je je af of jouw kind hoogsensitief is? Om hier meer duidelijkheid over te krijgen vul je een vragenlijst in die speciaal gemaakt is voor ouders die hoogsensitieve kenmerken zien bij hun kind. De orginele HSP test is ontwikkeld door Elaine Aron, een Canadese psychotherapeute. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar hoogsensiviteit bij kinderen. Uit haar eigen onderzoeken blijkt dat bijna 1 op de 5 kinderen kenmerken heeft van hoogsensitiviteit. Het doel van een HSP test is om er achter te komen of jouw kind gevoeliger is voor prikkels en gevoelens en in hoeverre je kunt spreken van hooggevoeligheid bij jouw kind. Deze HSP test is gebaseerd op de vragenlijst uit het boek Het Hoogsensitieve kind van Elaine Aron. 

Doe de HSP test voor je kind

Vul hier de HSP test voor je kind in. De test bestaat uit 23 stellingen. Bedenk bij elke stelling of die bij jouw zoon of dochter past en ook vaak voorkomt. Dus niet alleen de afgelopen weken of maanden, maar of je de stelling het afgelopen jaar en daarvoor herkent bij jouw zoon of dochter. Zo kom je er achter in hoeverre jouw kind hoogsensitieve kenmerken heeft.

HSP test

Is jouw kind hoogsensitief?

Beantwoord de vragen en ontdek in hoeverre je kind hoogsensitief is en hoe je hem of haar het beste kunt helpen.

Is je kind een jongen of een meisje?

Beantwoord de volgende vragen met Ja of Nee

Mijn kind schrikt snel*
Mijn kind heeft last van kleren die kriebelen, naden in sokken of kledingmerkjes tegen zijn/haar huid.*
Mijn kind houdt over het algemeen niet van grote verrassingen*
Mijn kind leert meer van een vriendelijke correctie dan een strenge straf*
Mijn kind lijkt mijn gedachten te kunnen lezen*
Mijn kind gebruikt moeilijke woorden voor zijn/haar leeftijd*
Mijn kind ruikt elk vreemd geurtje*
Mijn kind heeft een scherpzinnig gevoel voor humor*
Mijn kind lijkt zeer intuïtief*
Mijn kind kan moeilijk in slaap komen na een drukke of spannende dag*
Mijn kind heeft moeite met grote veranderingen*
Mijn kind wil andere kleren aan als zijn/haar kleren nat of zanderig zijn geworden*
Mijn kind stelt veel vragen*
Mijn kind is een perfectionist*
Mijn kind heeft oog voor verdriet van anderen*
Mijn kind houdt meer van rustige spelletjes*
Mijn kind stelt diepzinnige vragen*
Mijn kind is zeer gevoelig voor pijn*
Mijn kind kan slecht tegen een luidruchtige omgeving*
Mijn kind heeft oog voor detail (bv. iets dat op een andere plek staat of verandering aan iemands uiterlijk)
Mijn kind kijkt eerst of het veilig is voordat het ergens inklimt
Mijn kind presteert het best als er geen vreemden bij zijn
Mijn kind beleeft de dingen intensief

Je kind test positief voor HSP, wat nu? 

Test je positief voor je kind? Dan hoort je kind bij 15 tot 20% van de kinderen met HSP kenmerken. Je kind heeft dan inderdaad veel kenmerken van hoogsensitiviteit. Je kind beleeft veel situaties en emoties intens. Hij of zij is gevoelig voor prikkels, stemmingen van anderen en veranderingen. Dat je kind hiervoor gevoeliger is, wil niet automatisch zeggen dat je kind een probleem heeft. Want hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap, het is geen stoornis zoals ADHD of autisme. Wel zijn er veel hoogsensitieve kinderen die last hebben van hun gevoeligheid. Vooral drukke situaties met veel prikkels kunnen uitdagend zijn voor je kind. Daarom is het aan te raden bij een positieve uitslag op de HSP test, om meer te lezen over hooggevoeligheid. Zodat je je kind kunt leren om met zijn gevoeligheid om te gaan. Als dat lukt dan is het een prachtige eigenschap! 

Voordelen van hoogsensitiviteit

Hoogsensitieve kinderen zijn vaak mooie mensen, want er zijn veel voordelen van hoogsensitiviteit. Een hooggevoelig kind ervaart veel dingen intens, zoals geuren, smaken, geluiden en gevoelens. Dit betekent dat ze enorm kunnen genieten van een lekkere maaltijd of mooie muziek. Je kind kan ergens helemaal in opgaan en genieten van de kleine dingen in het leven. Ook zijn veel hoogsensitieve kinderen vaak geliefd in hun omgeving. Ze hebben oog voor de ander en zijn empatisch. Hierdoor zijn ze attent, fijne gesprekspartners, een goede vriend(in) en erg behulpzaam voor anderen. 

Hoe help je een hoogsensitief kind?

Blijkt uit de HSP test dat je kind veel kenmerken van hoogsensitiviteit heeft? Dan is het goed om je kind hier van jongs af aan al mee te leren omgaan. Hoogsensitiviteit is een prachtige eigenschap, maar het kan een hele uitdaging zijn om een hooggevoelig kind op te voeden. Je kind kan snel van slag zijn en heftig reageren op veel prikkels en veranderingen. Je kind laat grote emoties zien en dat vraagt veel van jouw geduld. Je helpt je kind door veel structuur en duidelijkheid te bieden. Ook heeft je kind behoefte aan veel rustmomenten met weinig prikkels. Door van jongs af aan aandacht te hebben voor de emoties van je kind help je je kind omgaan met alles wat ze voelen. Benoem emoties, toon begrip en praat erover. Zo leert je kind herkennen wat hij of zij allemaal voelt en het om te zetten naar een kwaliteit!

Het is niet altijd even makkelijk om je kind te helpen omgaan met diens hoogsensitiviteit. Om jou als ouder of verzorger hierbij te helpen hebben we het werkboek: Ik heb Voelsprieten ontwikkeld.
Met dit werkboek leert je kind wat het betekent om hoogsensitief te zijn en hoe hier mee om te gaan. Het boek staat vol leuke oefeningen om jezelf beter te leren kennen en ontdekt je kind hoe die het beste om kan gaan met verschillende prikkels en gevoelens.

“Meteen ben ik aan de slag gegaan met 2 losse oefeningen uit het werkboek en m’n zoon had er al direct baat bij! Hij is gevoelig en met name erg angstig en maakt zich snel veel zorgen. Door de oefeningen van het werkboek valt hij nu al sneller en rustiger in slaap!”
Nynke, moeder van een zoon van 6 jaar

Wil je dat jouw kind zijn gevoeligheid ook ervaart als kwaliteit? Gun je kind het werkboek Ik heb Voelsprieten

ik heb voelsprieten- werkboek hooggevoeligheid kind

Help je kind omgaan met Hooggevoeligheid

Ik heb Voelsprieten!

Het werkboek dat je kind helpt bij het omgaan met gevoeligheid en zorgt dat je kind beter in balans blijft!

Verder lezen over omgaan met hoogsensitiviteit

Na het doen van de hoogsensitiviteit test voor kinderen zit je vast vol met vragen. Hieronder vind je een paar artikelen die je verder kunnen helpen:

E. Aron (2013). Het hoogsensitieve kind. Help je kinderen op te groeien in een wereld die hen overweldigt.

Positief Opvoedformule

Met 20 voorbeelden met de meest voorkomende opvoedsituaties

Ontvang onze opvoedtips en de worksheet gratis in je mail!

Help je kind omgaan met Hooggevoeligheid

Ik heb Voelsprieten!

Het werkboek dat je kind helpt bij het omgaan met gevoeligheid en zorgt dat je kind beter in balans blijft!

15585

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox:

Scroll naar top