Hooggevoelig kind met sterke wil

Hooggevoelig kind met een sterke wil: eigenschappen, opvoedtips en boekentips

Een hooggevoelig kind met een sterke wil is gevoelig en weet daarnaast heel goed wat hij of zij wel en niet wil. Deze kinderen willen graag zelf bepalen en zijn daarnaast prikkelgevoelig. Hooggevoeligheid, ook wel aangeduid als Hoog Sensitief Persoon (HSP), komt bij ongeveer 15-20% van de mensen voor. Het is geen stoornis, maar een karaktereigenschap. Hooggevoelige kinderen nemen subtiele details waar die anderen missen, voelen emoties intens en zijn vaak empathisch.

Een hooggevoelig kind met een sterke wil

Lees meer over hooggevoeligheid in het artikel Hoogsensitief kind: kenmerken, test en opvoedtips. Doe hier ook de HSP test om erachter te komen of jouw kind hoogsensitieve kenmerken heeft.

Sterke wil bij kinderen

Kinderen met een sterke wil zijn vastberaden, zelfbewust en hebben duidelijke ideeën over wat ze willen. Ze zijn vaak onafhankelijk, creatief en volhardend. Het zijn kinderen die “nee” zeggen voordat je je zin hebt afgemaakt, die het heerlijk vinden om te onderhandelen en die niet gemakkelijk opgeven. Vaak worden ze ook strong-willed kinderen genoemd. De eigenschappen van een strong-willed kind kunnen soms uitdagend zijn in de opvoeding, maar het zijn juist hele waardevolle kwaliteiten voor hun toekomst.

Kenmerken van een hooggevoelig kind met een sterke wil

Wanneer hooggevoeligheid en een sterke wil samenkomen, spreken we van een hooggevoelig kind met een sterke wil (High Sensitive en strong-willed). Dit type kind kan tegelijkertijd zeer gevoelig en vastberaden zijn. Ze voelen zich sterk aangetrokken tot nieuwe ervaringen, maar kunnen ook gemakkelijk overprikkeld raken. Hun behoefte aan autonomie is vaak groot, maar ze hebben ook veel behoefte aan verbinding. Zijn dit kenmerken die je herkent bij je eigen kind?

HSP test hooggevoelig of hoogsensitief kind

Wil je erachter komen of jouw kind hooggevoelig of hoogsensitief is? Doe dan hier de HSP test voor kinderen en binnen een paar minuten weet je of jouw kind hooggevoelige kenmerken heeft.

Omgaan met emoties en overprikkeling

Voor een hooggevoelig kind met een sterke wil kan de wereld overweldigend zijn. Ze ervaren enorm veel prikkels en emoties, en dat kan leiden tot stress en overprikkeling. Het is belangrijk om te leren hoe je als ouder je kind kunt helpen om deze emoties en overprikkeling te reguleren.

Help je kind omgaan met gevoeligheid!

Ik heb Voelsprieten!
Het werkboek dat je kind helpt in balans te blijven.

5 Opvoedtips voor een hooggevoelig kind met sterke wil

Het opvoeden van een hooggevoelig kind met een sterke wil is vaak een uitdaging. Hier volgen 5 opvoedtips voor ouders met een hooggevoelig kind met een sterke wil.

  1. Respecteer de hooggevoeligheid: Laat je kind weten dat het oké is om gevoelig te zijn. Waardeer en erken hun intense belevingswereld.
  2. Bied structuur: Een gevoelig kind heeft een grote behoefte aan structuur en een gevoel van veiligheid. Hierdoor kan het kind zich meer richten op de wereld om zich heen in plaats van op onverwachte veranderingen.
  3. Leer ze technieken om met stress om te gaan: Leren ademhalen, visualiseren, of yoga kunnen nuttige tools zijn om een kind te helpen ontspannen en stress te verminderen.
  4. Geef ze enige controle: Bied keuzes aan binnen acceptabele grenzen. Dit geeft je kind een gevoel van autonomie zonder de grenzen te overschrijden die je als ouder hebt gesteld.
  5. Wees geduldig en geef ruimte voor emoties: Het is belangrijk dat kinderen leren dat alle emoties er mogen zijn. Help je kind benoemen wat hij of zij voelt en erken zijn/haar gevoelens.
Het opvoeden van een hooggevoelig kind met een sterke wil is vaak een hele uitdaging. Zie de hooggevoeligheid en sterke wil als een kracht van je kind. Je kind heeft mooie eigenschappen zoals empathie en goed weten wat hij of zij wil. Dit zijn eigenschappen die je kind ver gaan brengen in onze maatschappij.
Rian Meddens – Ortopedagoog Generalist

Boekentips voor hoogsensitieve kinderen met een sterke wil

Het lezen van boeken is een fijne manier om je kind beter te begrijpen. En om je kind te helpen zijn of haar eigen gevoelens en ervaringen te begrijpen. Hier zijn enkele aanbevolen boeken voor ouders en kinderen die te maken hebben met (hoog)sensitiviteit en/of strong-willed kinderen:

Voor ouders:

Voor kinderen:

ik heb voelsprieten- werkboek hooggevoeligheid kind

In deze boeken wordt de wereld van een hooggevoelig kind met een sterke wil op een verhelderende manier uitgelegd. Ze kunnen je helpen om je kind beter te begrijpen en tips geven die kunnen helpen. Vergeet niet dat ieder kind uniek is, dus ervaar zelf of de tips bij jou en bij je kind passen. Ga met het ‘Ik heb Voelsprieten’-werkboek aan de slag, zodat jouw kind zijn of haar gevoeligheid leert zien als kracht!

Help je kind omgaan met gevoeligheid!

Ik heb Voelsprieten!
Het werkboek dat je kind helpt in balans te blijven.


Over de auteur

Rian Meddens avatar

Verder lezen:

Discussies voorkomen

Raak je regelmatig verzeild in een discussie met je zoon of dochter terwijl je dit…

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox: