nieuwetijdskind indigo kind

Wat is een nieuwetijdskind of een indigo kind?

Nieuwetijdskinderen en indigo kinderen zijn gevoelig, intuïtief en wijs. Ze zijn gevoelig voor stemmingen van anderen en energieën om zich heen. Wat is een nieuwetijdskind precies? Bestaan ze eigenlijk wel echt? En wat is het verschil met indigo kinderen? Hier lees je wat er bekend is over nieuwetijdskinderen, waar de term vandaan komt en wat de kenmerken van deze kinderen zijn.

Inhoud
Wat is een nieuwetijdskind?
Waar komen de termen nieuwetijdskind of indigo kind vandaan?
Wetenschappelijk bewijs
Kenmerken van nieuwetijdskinderen

Wat is een nieuwetijdskind?

Een nieuwetijdskind is een kind of een volwassene met spirituele gaven. Een volwassene kan dus ook een nieuwetijdskind zijn. Nieuwetijdskinderen staan open voor stemmingen, gevoelens en energieën om zich heen. Ze hebben een sterke intuïtie en zijn gevoelig voor de zichtbare en onzichtbare wereld om zich heen. Daardoor horen sommige nieuwetijdskinderen stemmen. Of ze zien aura’s of ze hebben voorspellende gaves.

Waar komt de term nieuwetijdskind of indogo kind vandaan?

Een nieuwetijdskind is zich bewust van de new-age oftewel de nieuwe tijd. Hiermee wordt het aquarius tijdperk of het watermantijdperk bedoeld. Dit begrip komt uit de astrologie. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit tijdperk bestaat, maar hier komt wel de naam nieuwetijdskind vandaan.
In de jaren 70 omschreef parapsychologe Nancy Anne Tappe de term indogo kind. Zij zag in de aura’s van mensen verschillende kleuren. Bij kinderen zag ze vaak de kleur indigo. Deze kinderen zouden speciale gaven en kwaliteiten hebben. Daarom noemde ze deze kinderen indigo kinderen.

Wetenschappelijk bewijs

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat indigokinderen of nieuwetijdskinderen bestaan. Ook komt de term niet voor in de Nederlandse en internationale psychologie of psychiatrie. Veel omschreven kenmerken bij nieuwetijdskinderen passen ook bij hooggevoelige kinderen. Dit zijn kenmerken zoals gevoelig voor prikkels, stemmingen en gevoelens. Naar hooggevoeligheid is wel wetenschappelijk onderzoek verricht. Lees meer over de kenmerken van hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit bij kinderen in het artikel Hooggevoelige kinderen: kenmerken en opvoedtips.

HSP test

Wil je weten of er bij jouw kind sprake is van hooggevoeligheid? Veel nieuwetijdskinderen of indigokinderen hebben kenmerken van hoogsensitiviteit. Een hooggevoelig kind is gevoelig voor zintuigelijke prikkels en ze zijn sensitief voor stemmingen van anderen. Daarnaast zijn ze vaak opmerkzaam, nieuwsgierig en perfectionsistisch. Doe de HSP test die speciaal ontwikkeld is voor kinderen.

Hooggevoelig kind kenmerken en opvoeding

Kenmerken van een nieuwetijdskind

Kenmerken die vaak genoemd worden bij nieuwetijdskinderen of indogo kinderen zijn: 

  • Sterke intuïtie 
  • Gevoelig voor stemmingen van anderen
  • Paranormale gaven
  • Dromerig
  • Sterk rechtvaardigheidsgevoel
  • Als baby veel huilen
  • Overgevoelig, waardoor voedselintolleranties of eczeem 
  • Liefde voor natuur en dieren
  • Vroeg wijs

Aangezien er geen wetenschappelijk onderzoek is naar nieuwetijdskinderen, is er geen eenduidige omschrijving. Er worden door verschillende auteurs veel verschillende kenmerken genoemd, waardoor er ook tegenstrijdige kenmerken genoemd worden. Wat in elk geval altijd genoemd wordt, is gevoeligheid. Die gevoeligheid kan zich uiten in voedselintolerantie of allergie. Ook wordt slaapproblemen vaak genoemd. Daarnaast wordt vaak geschreven dat als nieuwetijdskinderen moeite hebben met het omgaan met hun gaves, dat ze dan vaker gediagnostiseerd worden met ADHD, dyslexie of Autisme.

Omdat er geen bewijs is, is er ook geen test of andere objectieve manier om te weten of je kind wel of niet een nieuwetijdskind is. Herken je veel van de genoemde kenmerken bij jouw zoon of dochter? Mogelijk is jouw zoon of dochter dan een gevoelig kind. Lees dan ook eens verder over hooggevoeligheid.

Help je kind omgaan met gevoeligheid!

Ik heb Voelsprieten!
Het werkboek dat je kind helpt in balans te blijven.


Over de auteur

Rian Meddens avatar

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox: