skip to Main Content

10 tips voor het omgaan met bange kinderen

10 Tips Voor Het Omgaan Met Bange Kinderen

Kinderen die bang zijn voor spoken, de tandarts, een spin, een hond, een spreekbeurt of bang om fouten te maken. Angsten komen veel voor. Ze horen bij de normale ontwikkeling van een kind. Sommige kinderen zijn van nature angstiger aangelegd dan andere kinderen. Ook speelt mee wat je kind heeft meegemaakt en hoe angstig jezelf bent. Lees hier hoe je kunt omgaan met bange kinderen. Hoe kan je je kind helpen om angsten niet te groot te laten worden?

Angsten per leeftijd

Op elke leeftijd komen angsten voor. Dit komt door de verschillende ontwikkelingsfases waar je kind doorheen gaat. Het is dus heel normaal en niet meteen iets om je zorgen over te maken.
Een baby kan bang zijn voor harde geluiden en heeft vaak een periode last van verlatingsangst. Peuters en kleuters hebben veel fantasie waardoor angsten ontstaan. Ze denken dat spoken, monsters of heksen echt bestaan en kunnen bang worden in het donker. Een kind op de basisschool kan last krijgen van faalangst en ze kunnen bang zijn om een dierbaar iemand te verliezen. Dit komt omdat ze gaan beseffen dat iedereen ooit dood gaat. Voor pubers zijn leeftijdsgenoten belangrijk. Ze kunnen bijvoorbeeld bang zijn er niet bij te horen.

 

Tips voor ouders van bange kinderen

Als angsten groter worden dan is het handig te weten hoe je ermee kan omgaan. Hieronder vind je 10 tips hoe je als ouder kan voorkomen dat de angst van je kind groter wordt:

1. Geef de angst niet te veel aandacht. De meeste dingen zijn een kwestie van gewoon doen.

2. Neem je kind mee naar spannende situaties, zo kan je kind eraan wennen.

 

3. Vertel je kind op tijd als er iets spannends gaat gebeuren en praat er samen over.

4. Geef je kind een eerlijk beeld van de spannende situatie. Praat over de enge dingen die kunnen gebeuren, maar ook over de positieve dingen.

5. Benader iets spannends als iets positiefs. Zie het als een kans voor je kind om te laten zien hoe dapper hij is.

6. Geef het goede voorbeeld door zelf dapper te zijn.

7. Neem de angst serieus, zonder het te groot te maken. Ontken het bang gevoel niet. Benoem dat je ziet dat je kind bang is.

8. Als je kind echt niet durft, bedenk dan kleine, haalbare stappen.

9. Geef je kind de ruimte om elke stap zelf te nemen. Moedig je kind aan en steun hem waar nodig, zonder het over te nemen.

10. Geef je kind een compliment en laat voelen hoe trots je bent. Zorg ervoor dat je een goed compliment geeft, zodat je kind er niet onzeker van wordt maar zich juist sterk voelt.

Als angsten niet overgaan

Meestal gaan de angsten na een bepaalde periode vanzelf weer over. Als dat niet het geval is ondanks je deze tips hebt toegepast dan is het goed om verder hulp in te schakelen. Zeker als de angsten je kind belemmeren in zijn of haar ontwikkeling. Er zou dan sprake kunnen zijn van bijvoorbeeld een angststoornis. Er zijn verschillende soorten angststoornissen, maar er kan alleen sprake zijn van een angststoornis als de angst een lange periode duurt, je kind belemmert wordt in z’n ontwikkeling en als de angsten niet meer passen bij de leeftijd van je kind. Een angststoornis is met professionele hulp meestal goed te behandelen. Als je dit vermoed neem dan contact op met je huisarts of het Centrum voor jeugd en gezin bij jouw in de buurt.

Twijfel je of dit nodig is of je wilt graag persoonlijke tips voor jouw kind neem dan contact op en ik help jou en je kind graag verder!

 

Back To Top