Hoe word je een relaxte ouder

Happy Mother And Daughter Laughing Together Outdoors

Ben je wel eens boos op je kinderen? Lukt het niet altijd om rustig te blijven? Veel ouders voelen zich schuldig nadat ze boos zijn geweest. Ben niet bang, het overkomt ons allemaal. Er bestaat niet zo iets als de perfecte ouder. Wij zijn ook gewoon mensen met gevoelens.

Als je graag wilt dat je kind rustig blijft en rustig reageert, dan is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Kinderen leren van jouw gedrag, dus laat in je eigen gedrag het goede voorbeeld zien. Dit gedrag zullen ze kopiëren. Het hoeft niet perfect te zijn, je mag best boos zijn, dat is iedereen. Zorg wel dat je bewust bent van de invloed van jouw manier van reageren.

Dus als je wilt dat je kinderen rustig reageren en minder driftbuien hebben, dan moeten we ze leren om hun gevoelens te reguleren. En dat begint bij het omgaan met je eigen emoties en het creëren van rust bij jezelf.

6 tips die hierbij kunnen helpen:

1. Herken je eigen emoties

Als je kind niet luistert, niet doet wat je wilt of iets op een verkeerde manier doet kan je boos worden. Weet wat jouw triggers zijn. Waar wordt jij boos van? Als je je bewust bent van je eigen emotie, is een boze reactie makkelijker stoppen. Je mag best balen van het gedrag van je kind, maar je weet waarschijnlijk uit ervaring dat boos zijn niet helpt.

2. Luister naar je kind

Bijna iedereen neemt dingen aan voordat we echt luisteren. Kinderen krijgen dan vaak niet eens de mogelijkheid om te vertellen of te laten merken wat ze vinden of waar ze last van hebben. Als je hier oog en oor voor hebt dan scheelt dit vaak heel veel. Irritant gedrag heeft vaak een onschuldige of kleine oorzaak. Als je hier naar luistert voelt je kind zich meer begrepen en zal sneller rustig worden.  Ook jij begrijpt je kind dan beter, wat je minder snel een gevoel van onmacht of boosheid zal geven.

3. Stel je reactie uit

Het is onmogelijk om in een paar minuten van super kwaad naar heel relaxt te worden. Neem een diepe zucht en loop even weg. Reageer niet meteen op je kind, maar stel het uit tot de boosheid is gezakt. Geef jezelf wat tijd om na te denken over het gedrag van je kind en te bedenken hoe je kan reageren. Als je hier een gewoonte van maakt, dan zul je merken dat je stap voor stap relaxter wordt als ouder. En rustiger kan reageren naar je kind.

4. Reageer op de intentie en niet op het gedrag

Soms past de reactie van je kind precies bij zijn of haar leeftijd. Je kind wil niet vervelend zijn, maar iets uitproberen, ergens mee oefenen of juist helpen. Soms komt dit net niet uit of is het onhandig gedaan. Het heeft dan geen nut om boos te worden. Probeer de positieve intentie van je kind achter het gedrag te zien.

 

5. Praat over je eigen gevoel

Als je wilt dat je kind leert om z’n gevoel rustig en beheerst te uiten, dan moet hij leren om dit met woorden te doen. En als je wilt dat je kind dit doet, dan moet jij het goede voorbeeld geven. Kinderen leren er veel van als jij open bent over hoe je je voelt. Niet alleen zien ze dan een mooi voorbeeld, maar ook gaan ze meer van hun eigen en andermans gevoelens begrijpen.
Je kind begrijpt jou beter als je kort af reageert of iets niet mag, als je tegen hem zegt dat je even heel erg boos bent. Je kan zelfs je excuses aanbieden aan je kind als je erg boos was en onredelijk naar je kind reageerde. De manier waarop je je eigen gevoelens uit, moet wel passen bij de leeftijd van je kind.

 

6. Neem tijd voor jezelf

Als je het te druk hebt en te veel ballen in de lucht moet houden, is het niet makkelijk om rustig te blijven. Vaak komt de boosheid of irritatie dan thuis naar voren. Je reageert je af tegen je kinderen, terwijl je eigenlijk boos bent over iets op je werk of je gestresst voelt. Daarom is het belangrijk om ook aan jezelf te denken. Het tempo van ons leven ligt hoog. We doen heel veel, waardoor we soms vergeten even stil te staan en te ontspannen.
Soms heb je even een pauze nodig van je dagelijkse bezigheden om te kunnen ontspannen. Sta jezelf toe om tijd voor jezelf te nemen. Doe iets waar je van geniet en waar je van kan ontspannen. Naast de zorg voor je kinderen, mag je jezelf niet vergeten!

Wil je meer weten over hoe je thuis meer rust, positiviteit en gezelligheid kan creëren. Volg dan de online cursus Positief Gezin en ontdek hoe je het Oplossingsgericht Opvoeden in je gezin kan toepassen.