Hoe word je een relaxte ouder

Hoe word je een relaxte ouder? Ben je wel eens boos op je kinderen? Lukt het niet altijd om rustig te blijven? Veel ouders voelen zich schuldig als ze boos zijn geweest. Wees niet bang, het overkomt ons allemaal. Er bestaat niet zoiets als de perfecte ouder. Wij zijn ook gewoon mensen met gevoelens.

Als je graag wilt dat je kind rustig blijft en rustig reageert, dan is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Kinderen leren van jouw gedrag, dus laat in je eigen gedrag het goede voorbeeld zien. Dit gedrag zullen ze kopiëren. Het hoeft niet perfect te zijn, je mag best boos zijn, dat is iedereen wel eens. Zorg wel dat je je bewust bent van de invloed van jouw manier van reageren.

Dus als je wilt dat je kinderen rustig reageren en minder driftbuien hebben, dan moeten we ze leren om hun gevoelens te reguleren. En dat begint bij het omgaan met je eigen emoties en het creëren van rust bij jezelf.

Word een relaxte ouder

6 tips die hierbij kunnen helpen:

1. Herken je eigen emoties

Als je kind niet luistert, niet doet wat je wilt of iets op een verkeerde manier doet, kan je boos worden. Weet wat jouw triggers zijn. Waar word jij boos van? Als je je bewust bent van je eigen emotie, is een boze reactie makkelijker te stoppen. Je mag best balen van het gedrag van je kind, maar je weet waarschijnlijk uit ervaring dat boos zijn niet helpt.

2. Luister naar je kind

Bijna iedereen neemt dingen aan voordat we echt luisteren. Kinderen krijgen vaak niet eens de mogelijkheid om te vertellen of te laten merken wat ze vinden of waar ze last van hebben. Als je hier oog en oor voor hebt, scheelt dit vaak heel veel. Irritant gedrag heeft vaak een onschuldige of kleine oorzaak. Als je hier naar luistert, voelt je kind zich meer begrepen en zal sneller rustig worden.  Ook jij begrijpt je kind dan beter, wat je minder snel een gevoel van onmacht of boosheid zal geven.

Het werkboek TOP Opvoeder helpt je om positief en relaxed op te voeden. Je leert een balans te vinden tussen jou als opvoeder en je kind en hoe je kalm kunt blijven in uitdagende opvoedsituaties, zonder aan jezelf voorbij te gaan. Zo ga je opvoeden op een manier die bij jou past, zodat je meer plezier en zelfvertrouwen krijgt in het opvoeden. Gun jezelf het werkboek TOP-Opvoeder en word een relaxte en positieve opvoeder! 

3. Stel je reactie uit

Het is onmogelijk om in een paar minuten van super kwaad naar heel relaxt te gaan. Neem een diepe zucht en loop even weg. Reageer niet meteen op je kind, maar stel het uit tot de boosheid is gezakt. Geef jezelf wat tijd om na te denken over het gedrag van je kind en te bedenken hoe je kan reageren. Als je hier een gewoonte van maakt, zul je merken dat je stap voor stap relaxter wordt als ouder. En rustiger kan reageren naar je kind.

4. Reageer op de intentie en niet op het gedrag

Soms past de reactie van je kind precies bij zijn of haar leeftijd. Je kind wil niet vervelend zijn, maar iets uitproberen, ergens mee oefenen of juist helpen. Soms komt dit net niet uit of is het onhandig gedaan. Het heeft dan geen nut om boos te worden. Probeer de positieve intentie van je kind achter het gedrag te zien.

relaxte ouder - positieve intentie Uiltje

5. Praat over je eigen gevoel

Je kind moet nog leren om z’n gevoel rustig en beheerst te uiten met woorden. Als jij je kind dit wilt leren, dan is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Kinderen leren er veel van als jij open bent over hoe jij jezelf voelt. Niet alleen zien ze dan een mooi voorbeeld, maar ze gaan ook meer van hun eigen en andermans gevoelens begrijpen.
Als je zelf geïrriteerd of boos bent en dit benoemt, dan zal je kind beter begrijpen dat je kortaf reageert. Je kind leert dan dat jij ook emoties hebt en ziet jou als voorbeeld hoe je ermee omgaat. Als je je eigen emoties kan benoemen, dan leert je kind dit ook te doen. Je kan zelfs je excuses aanbieden aan je kind als je erg boos was en onredelijk naar je kind hebt gereageerd. De manier waarop je je eigen gevoelens uit, moet wel passen bij de leeftijd van je kind.

6. Neem tijd voor jezelf

Als je het te druk hebt en te veel ballen in de lucht moet houden, is het niet makkelijk om rustig te blijven. Vaak komt de boosheid of irritatie dan thuis naar voren. Je reageert je af op je kinderen, terwijl je eigenlijk boos bent over iets op je werk of je gestrest voelt. Daarom is het belangrijk om ook aan jezelf te denken. Het tempo van ons leven ligt hoog. We doen heel veel, waardoor we soms vergeten even stil te staan en te ontspannen. Soms heb je even een pauze nodig van je dagelijkse bezigheden om tot rust te kunnen komen. Sta jezelf toe om tijd voor jezelf te nemen. Doe iets waar je van geniet en waarvan je kan ontspannen. Naast de zorg voor je kinderen, mag je jezelf niet vergeten!

Wil je meer weten over hoe je thuis meer rust, positiviteit en gezelligheid kan creëren? Volg dan de online cursus Positief Gezin en ontdek hoe je het Oplossingsgericht Opvoeden in je gezin kan toepassen of gun jezelf het unieke werkboek voor ouders TOP-Opvoeder.

POSITIEF &

RELAXED OPVOEDEN

TOP Opvoeder!

Het werkboek voor ouders, voor meer balans, plezier en zelfvertrouwen tijdens het opvoeden.

Opvoeden op een manier die bij jou past. 

15585

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox:

Scroll naar boven