Hoe geef je een goed compliment aan je kind? 5 tips

Hoe geef je een goed compliment aan je kind? We moeten veel complimenten geven aan onze kinderen. Tenminste, dat wordt vaak gezegd. Maar is dat wel zo? Tegenwoordig zijn we wel erg gefocust op alles wat kinderen goed doen. Ze worden de hemel in geprezen. Kunnen we onze kinderen ook te veel complimenten geven? Worden ze er niet egocentrisch of arrogant van? En hoe geef je een echt goed compliment aan je kind?

Geef een goed compliment aan je kind

Als een compliment op de goede manier gegeven wordt, kunnen kinderen er nooit te veel krijgen. Kinderen worden dan op een positieve wijze gestimuleerd en ontwikkelen een positief en een gezond zelfbeeld. Maar je moet dan wel een goed compliment geven. Hoe doe je dat? Een goed compliment voldoet aan de volgende punten:

1. Maak je compliment duidelijk en concreet

Hoe duidelijker het is wat je bedoelt, hoe beter het kind je begrijpt. Als je alleen ‘goed zo’ zegt, blijft het vaag. Je kind weet dan niet altijd wat je bedoelt. Het is dus belangrijk om veel concreter te zijn. Observeer het gedrag van je kind, en benoem zo concreet en precies mogelijk wat je goed vond.

2. Hoe sneller je complimenteert, hoe krachtiger het compliment

Hoe sneller je een compliment geeft na het gedrag van je kind, hoe krachtiger het compliment is. Je kind ontvangt meteen feedback en snapt precies wat jij bedoelt. Hierdoor wordt gestimuleerd dit gedrag vaker te laten zien.

Goed compliment aan je kind - Quote Psychogoed Geef een goed compliment en zie je kind stralen

3. Een gemeend compliment is een goed compliment

Het is belangrijk dat je meent wat je zegt. Als iets zegt wat je niet meent, dan voelt de ander dat en komt het minder sterk over. Hoe ouder je kind wordt, hoe beter hij of zij dit aanvoelt. Ook kunnen kinderen gaan twijfelen of je wel meent wat je zegt. En dat kan juist onzekerheid oproepen in plaats van dat je het zelfvertrouwen van je kind stimuleert. Kinderen hoeven ook niet alles goed te kunnen. Ze moeten ook leren dat ze goed zijn in het een en minder goed in het ander. Dus als ze iets minder goed kunnen, hoeven ze daarvoor niet de hemel in geprezen te worden.

4. Zorg dat het compliment past bij de ontwikkeling van je kind

Het compliment moet passen bij de ontwikkeling van je kind. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van een realistisch zelfbeeld. Wat voor het ene kind knap is, hoeft voor het andere kind niet knap te zijn. Dus wees niet overdreven positief, als dat niet klopt bij wat het kind gedaan heeft. Met overdreven complimenten als “Je bent geweldig!”, “Dat is fantastisch!” of “Je bent de slimste!” kun je juist faalangst bij kinderen opwekken, omdat ze het gevoel hebben dat ze een volgende keer ook aan je verwachting moeten voldoen.

Goed compliment aan je kind

5. Complimenteer de moeite die je kind doet, niet het resultaat

Complimenten gericht op het resultaat kunnen onzekerheid zaaien of faalangst veroorzaken, net als het eerder omschreven overdreven compliment. Als een kind altijd hoort dat het zo prachtig tekent, of zo goed kan turnen en het gaat een keer mis, dan baalt een kind enorm. Je helpt kinderen zich goed te ontwikkelen en zelfvertrouwen op te bouwen, als ze weten dat fouten maken niet erg is. Complimenten gericht op het proces werken daarom goed. Geef dus een compliment over de inspanning die het kind heeft verricht, het doorzettingsvermogen of vraag hoe je kind iets voor elkaar heeft gekregen en complimenteer dat.

Het geven van complimenten is leuk om te doen. Zowel de gever als de ontvanger voelen zich er goed door en het brengt een positieve sfeer in huis. Geef een goed compliment aan je kind en zowel jij als je kind komen in een positievere flow. Het werkt ook erg aanstekelijk, al snel zul je zien dat je kind ook jou gaat complimenteren, wat het natuurlijk nog leuker maakt. Succes!

Wil je meer leren over hoe je je kind een goed compliment geeft? Volg dan de positief gezin cursus. Hierin gaat 1 module helemaal over het geven van effectieve, goede complimenten waarvan je kind gaat groeien en stralen!


Over de auteur

Rian Meddens avatar

Verder lezen:

15585

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox: