Wil jij het zelfvertrouwen van je kind vergroten? Lees dan snel verder. Zelfvertrouwen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. De meeste ouders willen dat hun kind zelfverzekerd is, dat het zich prettig voelt en uitdagingen durft aan te gaan. Kinderen met zelfvertrouwen vinden zichzelf de moeite waard en hebben een positief zelfbeeld. Ze gaan makkelijker nieuwe uitdagingen aan en durven fouten te maken, zonder dat ze zich slecht over zichzelf voelen.

Maar heb je als vader of moeder wel invloed op het zelfvertrouwen van je kind? Jazeker! Kinderen worden niet geboren met zelfvertrouwen. Het krijgen van zelfvertrouwen is een proces dat een heel leven doorloopt. Wel wordt het ene kind geboren met meer aanleg om zelfvertrouwen te ontwikkelen dan het andere kind. Als ouders kun je veel bijdragen aan de basis van dit proces. Hieronder 13 tips!

 

 

1. Benader je kind respectvol

Probeer je kind te laten ervaren dat hij erbij hoort en belangrijk is. Laat je kind merken dat zijn mening en ideeën ertoe doen. Luister naar je kind. En geef je kind de ruimte om dingen op zijn eigen manier te doen.

 

2. Stimuleer het aangaan van uitdagingen

Stimuleer je kind om uitdagingen aan te gaan. Ook als iets eng of moeilijk is. Motiveer en stimuleer je kind om het toch te doen. Als je kind iets doet wat eerst lastig lijkt en het lukt toch, dan groeit zijn zelfvertrouwen. Kinderen krijgen zo de mogelijkheid om succeservaringen op te doen.

 

3. Bekijk deze 10 leuke oefeningen voor meer zelfvertrouwen

Wil je weten welke oefeningen je samen met je kind kan doen om je kind te leren positief te denken en z’n zelfvertrouwen te vergroten? Kijk dan snel in dit artikel voor 10 leuke oefeningen!

 

4. Heb vertrouwen in je kind

Heb vertrouwen in je kind en straal dat ook uit. Laat merken dat jij weet dat je kind iets kan, benoem dit en laat het non-verbaal zien.

 

5. Leer dat fouten maken mag

Als je kinderen leert dat ze fouten mogen maken, zullen ze makkelijker uitdagingen aangaan. Leer ze dat het niet erg is om een fout te maken, maar dat je daarvan leert.

Het werkboek Ik ben TOP! helpt je kind om op een leuke manier z’n zelfvertrouwen te vergroten. Je kind leert z’n eigen kwaliteiten kennen door middel van doe-opdrachten, werkbladen, kleuren en een positief dagboek. Gun je kind dit werkboek en zie het zelfvertrouwen van je kind groeien!

6. Geef procesgerichte complimenten

Let erop dat de complimenten die je geeft gericht zijn op de ontwikkeling en het leerproces van je kind. Richt je compliment bijvoorbeeld op: je best doen, wat heb je geleerd?, meedoen, plezier hebben of doorzetten. Complimenten gericht op het resultaat kunnen juist faalangst opwekken. Lees meer over het geven van goede complimenten in het artikel: Hoe geef je een goed compliment aan je kind? 

 

7. Leer je kind positieve kanten zien

Leer kinderen de positieve kanten van zichzelf te zien. En moedig ze aan die positieve kanten ook onder woorden te brengen. Vraag aan je kind: ‘wat vond je er zelf van?’ Of ‘hoe is het je gelukt?’.  Stel deze vragen in plaats van het geven van een compliment.

 

8. Denk zelf positief en in oplossingen

Geef zelf het goede voorbeeld van positief denken en vertrouwen hebben in jezelf. Kinderen leren door wat ze zien bij anderen. Jij als ouder bent belangrijk voor ze, dus zorg dat jij zelf positief denkt en uitdagingen aan gaat. Benadruk de positieve kant van ervaringen of situaties. Denk daarbij in oplossingen.

 

9. Geef zelfstandigheid

Geef je kind verantwoordelijkheid voor taakjes die passen bij zijn of haar leeftijd. Kinderen groeien van het krijgen van verantwoordelijkheid. Probeer de zelfstandigheid uit te breiden, zodat ze steeds meer zelf verantwoordelijkheid gaan dragen. Laat je kind zoveel mogelijk zelf doen. Neem niet alles over, ook al gaat het dan misschien sneller of beter. Geef je kind de kans steeds zelfstandiger te worden.

 

10. Laat je kind situaties oplossen

Door kinderen zelf situaties op te laten lossen, krijgen ze een zelfverzekerd gevoel. Als het lastig is kan je helpen door vragen te stellen, maar laat de uiteindelijke oplossing en verantwoordelijkheid bij je kind.

 

11. Sporten

Veel kinderen groeien van het meedoen aan een sport. Ze oefenen, trainen en merken dat ze steeds beter ergens in worden. Deze ontwikkeling is erg krachtig voor het zelfbeeld van een kind. Ook het fysieke aspect aan sporten is goed, het zorgt voor vertrouwen in je lichaam.

 

12. Vergelijk niet met anderen

Als je met anderen vergeleken wordt, kan je het gevoel krijgen dat je niet goed genoeg bent. Dat je niet mag zijn wie je bent. Dat je altijd maar je best moet doen om bijvoorbeeld net zo leuk of slim te zijn als je broertje of zusje. Waardeer je kind om wie hij is. Iedereen is uniek en iedereen heeft andere kwaliteiten; benoem deze zonder te vergelijken.

 

13. Geef individuele aandacht

Neem echt de tijd voor je kind en geef individuele aandacht. Dat geeft het kind het gevoel dat hij of zij belangrijk is en er mag zijn. En dat is de basis van het zelfvertrouwen.  

Pas deze tips toe en je zal het zelfvertrouwen van je kind zien groeien. Is je kind erg onzeker? Dan zie je misschien niet meteen effect. Dat is niet gek, want het ontwikkelen van zelfvertrouwen is een proces. Help je kind in verschillende situaties met de tips, zodat het zich fijn en zelfverzekerd zal voelen!

Wil je je kind helpen bij het vergroten van z’n zelfvertrouwen?
Download dan het werkboek Ik ben TOP!  en zie het zelfvertrouwen van je kind groeien.

Wil je meer doen om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten? Volg dan de online cursus Minder Onzeker, Meer Zelfvertrouwen. Deze leuke online cursus is inclusief leuke oefeningen om samen met je kind te doen. Kijk hier voor meer informatie: Minder Onzeker, Meer Zelfvertrouwen.

Positief Opvoedformule

Met 20 voorbeelden met de meest voorkomende opvoedsituaties

Ontvang onze opvoedtips en de worksheet gratis in je mail!

Help je kind Zelfverzekender te worden

Ik ben TOP!

Het werkboek dat je kind helpt bij het krijgen van meer zelfvertrouwen.

Over de auteur

15585

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox:

Scroll naar boven