8 Manieren om je kind te motiveren

Hoe handig is het als je weet hoe je je kinderen kan motiveren en kan stimuleren. Het stimuleren van de intrinsieke motivatie van je kind kan veel positieve gevolgen hebben. Kinderen doen het beter op school, ze voelen zich prettiger en meer gewaardeerd. Intrinsieke motivatie is motivatie die vanuit het kind zelf komt. Ondanks dat deze motivatie vanuit kinderen zelf komt, zijn er manieren om deze intrinsieke motivatie te stimuleren als ouder. Kinderen zullen hier later veel aan hebben. In dit artikel 8 manieren waarop jij als ouder je kind kan stimuleren en kan aansluiten bij de intrinsieke motivatie van je kind:

1. Stimuleer optimisme

Om je kind te helpen, kun je je als ouder richten op oplossingen van problemen. Doe dit in plaats van steeds stil te staan bij tegenslagen of waarom iets niet goed gaat of niet kan. Door jouw positieve kijk op het leven, zullen ook je kinderen positief gaan denken en positief in het leven gaan staan.

2. Stimuleer doorzettingsvermogen

Beloon inspanningen van het kind in plaats van alleen het bereikte succes of het resultaat. Geef complimenten en waardering voor de moeite die ze doen. Dit zal je kind helpen om zich positief te ontwikkelen en te blijven proberen ook als ze tegenslagen hebben.

3. Leer je kind omgaan met faalervaringen

Als je kind kan omgaan met faalervaringen heeft het hier de rest van zijn leven heel veel aan. Leer je kind te accepteren dat ze soms zullen falen en dat dit niet erg is. Laat ze zien hoe het is om te verliezen of niet gracieus te winnen, dit zal ze helpen om in het latere leven om te gaan met tegenslagen.

4. Stimuleer interesses

Kinderen met een brede interesse hebben later meer mogelijkheden. Stimuleer dus verschillende interesses en moedig je kind aan om te leren over dingen die hij of zij interessant vindt. Dat zal er voor zorgen dat ze saaie onderwerpen op school beter begrijpen, vooral als je op een creatieve manier in speelt op hun interesses door dit te koppelen aan wat ze leren op school.

5. Vier prestaties

Leer je kind om successen te vieren en er van te genieten. Zowel hun eigen succes als dat van anderen, dit geeft je kind iets positiefs om naar te streven.

6. Maak successen mogelijk

Geef je kind de mogelijkheid om succesvol te zijn en geniet hier samen van. Help ze waar nodig. Het ondersteunen en begeleiden van je kind zal ze helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen, wat essentieel is voor intrinsieke motivatie.

7. Bespreek voordelen

Om ergens gemotiveerd voor te zijn is het belangrijk de voordelen ervan te zien. Bespreek met je kind voordelen van bepaald gedrag of een bepaalde opdracht. Ook als ouder kan het belangrijk zijn om te begrijpen waarom je kind ergens voor gemotiveerd is. Vraag welke voordelen je kind ergens in ziet.

8. Sluit aan bij de leerstijl

Sommige kinderen zitten stil, luisteren en nemen dan veel informatie op. Sommige kinderen willen niet alleen luisteren, maar het ook zien. Anderen kinderen willen doen en iets meteen toepassen. Door aan te sluiten bij de leerstijl van je kind, ontstaat er meer plezier bij het leren van iets nieuws.

POSITIEF &

RELAXED OPVOEDEN

TOP Opvoeder!

Het werkboek voor ouders, voor meer balans, plezier en zelfvertrouwen tijdens het opvoeden.

Opvoeden op een manier die bij jou past. 


Over de auteur

Rian Meddens avatar

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox: