Mijn kind komt boos uit school

Mijn kind komt boos uit school

Stel je voor: je kind komt boos uit school. Het gezicht van je kind staat op onweer, hij of zij slaat de deur dicht met een knal en alles wat je zegt is verkeerd. Je weet niet wat er op school gebeurd is, je ziet alleen een heel boos kind. Hoe kun je als ouder je kind dan toch helpen als hij of zij boos uit school komt? Dit artikel biedt uitleg en praktische tips voor hoe je effectief kunt reageren op de boosheid van je kind na school. 

kind komt boos uit school

Oorzaken: kind komt boos uit school

Wanneer je kind boos uit school komt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Soms is er een duidelijke oorzaak aan te wijzen, zoals ruzie met een vriendje, de juf die boos was of een slecht cijfer. Maar vaak is het minder zichtbaar. Stress, frustratie, prestatiedruk voelen, vermoeidheid of overprikkeling kunnen ook een rol spelen. Het kan ook zijn dat je kind moeite heeft met veranderingen of overgangen gedurende de dag. De wisseling van school naar thuis is niet altijd makkelijk.

En dan zijn er nog de sociale dynamieken: groepsdruk, pesten of zich niet begrepen voelen door leraren of leeftijdsgenoten. Deze factoren kunnen allemaal bijdragen aan de boosheid die kinderen kunnen ervaren na school. Herken je dat jouw kind boos uit school komt? Dan is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen, zodat je je kind kan helpen. 
Wil je graag handvatten voor hoe je met je kind kunt praten over school? Lees hier dan tips voor het praten over school met 20 leuke vragen om meer te weten te komen over de dag van je kind op school.

Omgaan met een kind dat boos uit school komt

Wat doe je als je kind boos en stampvoetend uit school komt? Je bent er niet bij geweest en weet niet wat er aan de hand is. Ten eerste is het belangrijk om zo rustig mogelijk te blijven. Door jouw rust ervaart je kind vertrouwen en zal hij of zij makkelijker kunnen uiten wat hem of haar dwarszit. Is je kind erg boos en explosief? Laat je kind dan eerst even met rust. Zeg niet te veel, maar laat wel weten dat je blij bent dat je kind weer thuis is en dat jij beschikbaar bent voor hem of haar. Geef je kind de ruimte om boos te zijn. Lees ook deze tips over het omgaan met woedeaanvallen bij kinderen. 

 Als de boosheid zakt, probeer dan te benoemen wat je ziet gebeuren: “Ik zie dat je helemaal niet blij bent” of “Jeetje, volgens mij voel jij je heel rot, vertel eens…”. Daarna is het van belang om te luisteren en emoties te erkennen. Geef geen oplossingen en kom niet met oordelen, maar luister met aandacht naar het verhaal van je kind. 

Is je kind tot rust gekomen? En is er een concrete situatie waardoor je kind van slag is? Bedenk dan samen hoe je kind een volgende keer kan omgaan met deze situatie. Laat je kind vooral zelf de oplossingen bedenken. Stel geen waarom-vragen, maar oplossingsgerichte vragen. 

Oplossingsgerichte vragen

De rol van school

School is een groot deel van de wereld van je kind. Je kind brengt hier veel tijd door en daardoor heeft het veel invloed op het emotionele welzijn van je kind. De sociale interacties die je kind heeft met leeftijdsgenoten en de leerkracht kunnen het humeur van je kind beïnvloeden. Daarnaast kunnen prestatiedruk, faalangst en stress van toetsen en huiswerk overweldigend zijn voor sommige kinderen. Een veilige basis op school is belangrijk voor je kind om tot leren te komen. Om deze veilige plek te creëren, helpen een vaste structuur, voorspelbaarheid en een positieve benadering.

Investeer als ouder in een goede relatie met de leerkracht en een goede samenwerking met school. School en thuis zijn beide belangrijke plekken voor je kind en als jullie samenwerken en vertrouwen in elkaar uitstralen, heeft dit een positieve invloed op je kind.

Wees proactief en wacht niet te lang om een gesprek met school aan te vragen. Bespreek meteen met de leerkracht dat je kind boos uit school komt en investeer in een goede samenwerking met de leerkracht rondom je kind.

Rian Meddens – Orthopedagoog Generalist

Samenwerken met school als je kind vaak boos is na school

Als je kind regelmatig boos uit school komt, is het goed om een gesprek met de leerkracht aan te vragen. Wees proactief en wacht hiermee niet te lang. Vraag een gesprek aan als je weet wat je kind dwarszit, maar ook als je geen idee hebt waarom je kind zo boos uit school komt. Samen met de leerkracht kun je onderzoeken wat er aan de hand kan zijn.

Vraag aan de leerkracht hoe het op school gaat en of hem/haar iets opvalt. Omschrijf vervolgens het gedrag van je kind als hij/zij uit school komt en vraag of de leerkracht dit herkent. Bedenk daarna samen wat je kind zou kunnen helpen. Wat kan jij doen en wat kan de leerkracht hiervoor doen? Jij kent je kind het allerbeste; vertel wat thuis bij je kind goed werkt en vraag de leerkracht wat hiervan haalbaar is om ook op school toe te passen en op welke manier. Over dat stuk is de leerkracht expert. 

Gebruik open communicatie en houd een korte lijn met de leerkracht, waarin jullie elkaar op de hoogte houden over hoe het gaat en of er verbetering zichtbaar is. Als er geen verbetering is en je kind blijft boos uit school komen, vraag dan of het mogelijk is om meer hulp in te schakelen, zoals een schoolobservatie door de IB’er (intern begeleider) of een orthopedagoog. 

Extra tips om boosheid na school te verminderen

Werkboek Ik ben RELAXED omgaan met boosheid kind
Het werkboek om je kind te leren omgaan met boosheid.

Door deze tips toe te passen, kun je niet alleen helpen de boosheid van je kind te verminderen, maar ook zijn of haar algemene welzijn verbeteren. Ieder kind is uniek en elke situatie is anders. Experimenteer met deze tips en ontdek zo wat het beste werkt voor jullie.


Over de auteur

Rian Meddens avatar

Verder lezen:

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox: