Heeft mijn kind een weerbaarheidstraining nodig?

Als je kind moeite heeft om voor zichzelf op te komen of weinig zelfvertrouwen heeft, dan wordt soms een weerbaarheidstraining geadviseerd. Maar wat is dit eigenlijk? En heeft jouw kind dit wel nodig?
Lees ook wat je zelf kan doen om je kind te helpen z’n weerbaarheid te vergroten.

Wat is een weerbaarheidstraining?

Heeft mijn kind een weerbaarheidstraining nodig?

Een weerbaarheidstraining is een training speciaal voor kinderen die weinig weerbaar zijn. Deze kinderen hebben moeite om voor zichzelf op te komen. Ze weten niet hoe ze hun grenzen aan kunnen geven, of doen dit op een onhandige manier. Ook durven ze vaak geen hulp te vragen als ze dit wel nodig hebben. Een weerbaarheidstraining richt zich op het vergroten van de vaardigheden van je kind.

Je kind leert in een klein, veilig groepje met leeftijdsgenoten hoe het kan reageren op gedrag van anderen. Hoe kan je kind bijvoorbeeld reageren als het gepest wordt of als er iets gebeurt wat het niet leuk vindt? Je kind leert voor zichzelf op te komen met respect voor de ander. Ze leren welke woorden ze kunnen gebruiken, maar er is ook aandacht voor de houding van je kind, het stemgebruik en het maken van oogcontact.

Een weerbaarheidstraining wordt ook wel assertiviteitstraining genoemd. Een sociale vaardigheidstraining (sova-training) heeft overlap met een weerbaarheidstraining, maar richt zich ook op meer algemene sociale vaardigheden.

Wanneer is een weerbaarheidstraining nodig?

Als je kind moeite heeft om voor zichzelf op te komen, kan een weerbaarheidstraining zinvol zijn. Veel kinderen die weinig weerbaar zijn, hebben weinig zelfvertrouwen of zijn onzeker. Onzekere kinderen hebben meer moeite met het maken van contacten en hebben vaak minder vrienden. Dat kan hun sociaal-emotionele ontwikkeling belemmeren. Ze kunnen er verdrietig van worden. Ook als je kind gepest wordt, heeft dit invloed op z’n zelfvertrouwen en dan kan een weerbaarheidstraining helpen. In een weerbaarheidstraining leert je kind om in een veilige situatie te oefenen met nieuwe vaardigheden. Naast een weerbaarheidstraining is het altijd belangrijk dat jij als ouder ook weet wat je kan doen om de weerbaarheid van je kind te vergroten.

Heeft je kind last van z’n onzekerheid en zie je dat het hem belemmert in zijn ontwikkeling? Pas dan eerst onderstaande tips toe en overweeg een weerbaarheidstraining voor jouw kind.


Vergroot de weerbaarheid van je kind

Naast een weerbaarheidstraining is het altijd belangrijk om ook thuis aan de slag te gaan met weerbaarheid en zelfvertrouwen. Om weerbaar te kunnen zijn, heeft je kind namelijk zelfvertrouwen nodig. Hieronder vind je 7 tips om de weerbaarheid van je kind te vergroten. Ook kan het lid worden bij een sportclub je kind helpen. Lees er meer over in het artikel: Welke sport is goed voor het zelfvertrouwen van mijn kind?

Complimenten geven

Geef je kind regelmatig gemeende complimenten. Zeker als hij of zij probeert voor zichzelf op te komen of contact probeert te maken met anderen. Richt je daarbij vooral op het proces, dus op wat je kind heeft gedaan of geprobeerd. Probeer zo min mogelijk complimenten gericht op z’n persoon (“Jij bent fantastisch” of “Je bent een sociaal meisje”) te geven. Vaak geven ouders hun kind complimenten die juist onzekerheid en faalangst oproepen. Wil jij goede complimenten geven aan jouw kind? Zodat je kind een positief zelfbeeld ontwikkeld? Volg dan de online Masterclass Complimenten geven.

Masterclass goede complimenten geven aan kinderen

Geef vertrouwen

Doe af en toe iets nieuws met je kind en straal vertrouwen uit. Als je kind iets zelf kan, laat het hem dan ook doen, in plaats van het over te nemen (omdat dat bijvoorbeeld sneller is). Geef je kind kleine verantwoordelijkheden en laat merken dat je in hem gelooft.

Oefeningen voor meer zelfvertrouwen

Doe een (of meer) van deze leuke oefeningen met je kind. Vergroot zo op een leuke manier het zelfvertrouwen en de weerbaarheid van je kind!

10 oefeningen voor meer zelfvertrouwen bij kinderen

Grenzen stellen

Laat je kind weten dat het grenzen mag stellen en bespreek hoe het dit kan doen. Geef ook het goede voorbeeld in grenzen stellen, voor jezelf opkomen en met anderen omgaan.

Praten over gevoelens

Help je kind met het praten over gevoelens. Zorg dat er ruimte en tijd is om over gevoelens te praten. Laat je kind uitpraten, stel vragen en luister met aandacht. Je kind leert hierdoor z’n gevoel te uiten en wordt zich bewust van wat hij wel en niet prettig vindt. Zo leert je kind omgaan met emoties.

Oplossingen bedenken

Heeft er een voorval plaatsgevonden met een ander kind? Is je kind bijvoorbeeld gepest en heeft het niks gezegd of werd het juist agressief? Vraag niet aan je kind waarom hij zo reageerde, maar vraag naar zijn mening over z’n eigen gedrag en wat hij een volgende keer anders zou kunnen doen. Laat je kind zelf een oplossing bedenken door te vragen: “Wat kan je de volgende keer anders doen?”, of “Jij hebt vaak goede ideeën, hoe kunnen we dit oplossen?”

Positief opvoeden

Creëer een veilige, positieve sfeer voor je kind. Hierdoor krijgt je kind het gevoel dat het de moeite waard is en dat versterkt z’n zelfvertrouwen, de basis voor z’n weerbaarheid.

Een geschikte weerbaarheidstraining vinden

Wil je graag je kind laten deelnemen aan een weerbaarheidstraining? Vraag dan aan de leerkracht, huisarts of het CJG waar weerbaarheidstrainingen voor kinderen gegeven worden bij jou in de buurt. Woon je in Amsterdam? Neem dan eens een kijkje op weerbaarheid voor kinderen, voor meer informatie over een weerbaarheidstraining in kleine groepjes.

Twijfel je nog of een weerbaarheidstraining geschikt is? Stuur me dan een mail, ik denk graag met je mee! Ik heb jarenlang weerbaarheidstrainingen gegeven aan kinderen in verschillende leeftijden en weet dus precies wanneer een training zinvol is en wanneer niet.


Over de auteur

Rian Meddens avatar

Verder lezen:

15585

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox: