In 10 stappen luisteren met aandacht
Goed contact met je kind, welke ouder wil dat nu niet? Alleen kan dit ingewikkeld zijn. Luisteren klinkt misschien makkelijk, maar zo eenvoudig is het niet. Echt contact, echte aandacht voor elkaar, elkaar begrijpen. In de dagelijkse drukte is dat best ingewikkeld. Hoe blijf je betrokken bij elkaar terwijl het zo druk is?
Luisteren
Het hebben van goed contact met je kind levert veel op. Je kind durft zich open te stellen bij jou en komt naar jou toe om iets leuks te delen. Maar komt ook naar je toe om hulp te vragen en aan jou te vertellen hoe hij of zij zich echt voelt. Als je het contact met je kind wilt verbeteren helpt het om goed te luisteren. Oprecht luisteren zorgt voor verdieping van het contact. Er is een verschil tussen horen wat iemand zegt en echt naar iemand luisteren. Echt luisteren is open staan voor het verhaal of de mening van de ander. Je verdiepen in hoe een ander iets beleefd heeft, wat zijn mening is en waarom. Dan luister je met aandacht.
De ander voelt aan een reactie of je echt geïnteresseerd bent of niet. Of je tijd en ruimte hebt voor zijn verhaal. Denk maar eens na over gesprekken die je zelf hebt gehad. Als een vriendin, je partner of je moeder echt goed naar je luistert, voelt dat prettig. Je voelt je gehoord en gezien. Misschien herinner je je ook wel een keer dat een vriendin niet echt naar je verhaal luisterde. Dat voelt niet prettig. Zo is het ook voor kinderen.
Versterk jullie band
Door echt naar kinderen te luisteren, leren kinderen dat wat ze zeggen er toe doet. Dat hun verhaal belangrijk is. En daarmee ook dat zij als persoonlijk belangrijk zijn. Luisteren geeft erkenning aan gevoelens. Niet alleen het verhaal is belangrijk, maar ook hoe ze zich voelen. Doordat gevoelens benoemd worden, leren kinderen gevoelens bij zichzelf herkennen en er mee om te gaan. Dit is goed voor de persoonlijkheidsontwikkeling van je kind en jullie band. Je verdiepen in wat je kind denkt en voelt, geeft een grotere emotionele betrokkenheid. Je begrijpt je kind beter en je kind voelt zich begrepen en dat zorgt voor meer verbinding tussen jullie.
10 stappen om te luisteren met aandacht
Stap 1. Ooghoogte
Ga op ooghoogte van je kind zitten. Hiervoor kan je door je knieën gaan of gaan zitten.
Stap 2. Oogcontact
Kijk je kind aan. Oogcontact zorgt voor echt contact en verdieping van contact.
Stap 3. Stem
Praat met een rustige, duidelijke stem
Stap 4. Benoemen
Kijk naar je kind en benoem het gevoel dat je ziet bij je kind. Bijvoorbeeld: “Ik zie dat je boos/verdrietig/bang/teleurgesteld bent”
Stap 5. Vragen
Stel je kind een open vraag, zoals “Wat is er aan de hand?”, “Wat is er gebeurd?”, “Hoe kan ik je helpen?”
Stap 6. Luisteren!
Stil zijn, niks zeggen en luisteren naar wat je kind zegt. Reageer zonder woorden door aan te kijken, te knikken of te hummen.
Stap 7. Herhalen
Om te checken of je het goed begrepen hebt herhaal je letterlijk wat je kind zegt. Kijkt uit met advies geven of zeggen dat het wel meevalt en dat het niet zo erg is.
Stap 8. Begrip tonen
Zeg dat je het begrijpt. Ik snap dat je….” of “Ik begrijp je….” Als je je kind nog niet begrijpt, stel dan nog een vraag of toon begrip voor het gevoel van het kind. Bijvoorbeeld: “Ik snap dat je er heel verdrietig van wordt.”, “Ik begrijp dat dit voor jou heel naar is.”
Stap 9. Geef een knuffel
Fysiek contact geeft je kind veiligheid en vertrouwen.
Stap 10. Zoek samen een oplossing
Bespreek wat een oplossing kan zijn. Je kan een oplossing opperen of nog beter is om je kind zelf een oplossing te laten bedenken.
Wil jij ook graag positief opvoeden en leren om je kind positief te benaderen? Volg de online cursus Positief Gezin. Je bepaalt zelf wanneer je met de cursus aan de slag gaat. In 4 weken krijg je veel informatie en tips over positief opvoeden. Na de cursus weet je hoe je je kind positief kunt benaderen, hoe je kunt omgaan met de emoties van je kind en hoe je de band met je kind versterkt.
Wil je ook positief opvoeden? Volg de online cursus positief gezin!