Voorkom spanning rondom Sinterklaas 2023: 5 tips

Het is weer tijd voor Sinterklaas 2023! Veel kinderen vinden Sinterklaas enorm spannend. De sinterklaasperiode is leuk, maar door alle spanning kan je kind ook minder lekker in z’n vel zitten of moeilijk gedrag laten zien. In dit artikel lees je wat jij kunt doen om je kind te helpen. Hoe verminder je de spanning? Hoe zorg je ervoor dat je kind kan genieten van Sinterklaas? Lees de 5 tips voor een gezellige Sinterklaas!

Inclusief een gratis te downloaden Sinterklaas 2023-aftelkalender voor 2023!

Sinterklaas is spannend

Sinterklaas is een bijzonder feest. De meeste kinderen genieten volop van Sinterklaas, maar er zijn ook veel kinderen die het heel spannend vinden. Door deze spanning kan je kind misschien minder goed slapen, wordt hij drukker of luistert hij minder goed naar jou. Als je je inleeft in je kind is de spanning goed voor te stellen: pieten die ‘s nachts je huis binnenkomen, een onbekende meneer met een lange baard die van alles over je weet, alles wat misgaat bij het Sinterklaasjournaal en dan ook nog de spanning van alle cadeautjes en de sinterklaasvieringen. Een beetje gezonde spanning is prima, maar soms levert het zoveel stress op dat het niet meer leuk is. Zie hieronder de 5 tips voor een gezellige Sinterklaas 2023 om je kind te helpen.

5 tips voor een gezellige Sinterklaas 2023

Tip 1: Voorspelbaarheid

Voorspelbaarheid is heel belangrijk bij zo’n spannend, geheimzinnig feest als Sinterklaas. Bereid je kind voor op de intocht of de viering op school. Vertel wat er gaat gebeuren en wat er van je kind verwacht wordt. Wees duidelijk over wanneer je kind zijn of haar schoen mag zetten. Een aftelkalender helpt bij het geven van voorspelbaarheid. De kalender geeft overzicht en daarmee duidelijkheid en rust. Je kunt op deze kalender ook aangeven wanneer je kind zijn schoen mag zetten.
Speciaal voor jullie heb ik een Sint-Aftelkalender gemaakt voor Sinterklaas 2023. Download hem hieronder en laat je kind elke dag een vakje inkleuren of doorkruisen.
Print de kalender uit en hang hem op!

Sinterklaas 2023

Sinterklaas 2023 aftelkalender

 

 

Sinterklaas tip 2: Angsten wegnemen

Neem de angst van je kind serieus. Dwing je kind niet om Sinterklaas een hand te geven of op schoot te zitten, als je kind dit heel spannend vindt. Zoek een plekje achterin en blijf erbij als dit mogelijk is. Als je kind het eng vindt dat Piet ‘s nachts in huis komt, zet de schoen dan bij de deur of in de garage.

Sinterklaas tip 3: Luisteren

Kan je kind niet slapen? Is hij of zij erg druk of merk je op een andere manier dat je kind angstig is?
Praat met je kind over Sinterklaas; stel vragen en luister. Probeer erachter te komen wat de stress oplevert, zodat je je kind gerust kan stellen. Door goed te luisteren kun je makkelijker de angsten van je zoon of dochter wegnemen.

Sinterklaas tip 4: Rust en ontspanning

Sinterklaas is een periode met veel prikkels, feestjes en snoepgoed. Probeer je kind voldoende te laten slapen, bouw rustmomentjes in gedurende de dag en ga lekker naar buiten om alle spanning eruit te rennen. Een boswandeling doet wonderen bij spanning!

Sinterklaas tip 5: Kijk verder dan lastig gedrag

Door de spanning kunnen kinderen erg ‘lastig’ gedrag laten zien. Ze worden druk, luisteren minder goed en vragen veel aandacht. Kinderen kunnen nog niet goed vertellen dat ze het allemaal heel spannend vinden. Ze laten deze spanning zien door middel van hun gedrag. Probeer hier begrip voor te hebben. Dreig niet dat ze bijvoorbeeld geen cadeautjes krijgen als ze niet luisteren of dat Sint ze meeneemt naar Spanje. Want hierdoor neemt de spanning alleen maar toe. Probeer begripvol te blijven en te begrijpen waar het gedrag vandaan komt.

Ervaart je kind vaker stress? Lees dan de tips in het artikel: Leer je kind omgaan met stress: 8 tips. 

Wanneer vertel je je kind dat Sinterklaas niet bestaat? 

Sommige kinderen komen er zelf achter dat Sinterklaas niet bestaat, maar andere kinderen blijven heel lang geloven. Dan vertellen ouders meestal aan hun kind dat Sinterklaas niet echt bestaat. Maar wanneer doe je dit? En hoe kun je dit doen?

Er is niet één leeftijdsgrens; sommige 4-jarigen hebben al twijfels en andere kinderen geloven nog heilig als ze 9 jaar zijn. In de bovenbouw van de basisschool is het handig om je kind te informeren, omdat de meeste leeftijdsgenoten dan niet meer geloven. Als je kind er zelf achterkomt dat Sinterklaas niet bestaat, is het goed om hier samen over te praten en je kind verdere uitleg te geven. Je kunt vertellen dat Sinterklaas vroeger wel bestaan heeft. Vertel dan bijvoorbeeld dat Sinterklaas vroeger cadeautjes gaf aan kinderen als hij jarig was en dat we dat zijn blijven vieren. Geef je kind de ruimte om vragen te stellen en geef eerlijk antwoord.

Veel sinterklaasplezier op deze Sinterklaas 2023!

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox:

Scroll naar boven