skip to Main Content

Voorkom spanning rondom Sinterklaas: 5 tips

Voorkom Spanning Rondom  Sinterklaas: 5 Tips

Veel kinderen vinden sinterklaas enorm spannend. De sinterklaas periode is leuk, maar door alle spanning kan je kind ook minder lekker in z’n vel zitten of moeilijk gedrag laten zien. In dit artikel lees je wat jij kunt doen om je kind te helpen.
Hoe verminder je de spanning? Hoe zorg je ervoor dat je kind kan genieten van Sinterklaas? Lees de 5 tips voor een gezellige sinterklaas!

Inclusief een gratis te downloaden sinterklaas-aftelkalender!

Sinterklaas is spannend

Sinterklaas is een bijzonder feest. De meeste kinderen genieten volop van Sinterklaas, maar er zijn ook veel kinderen die het heel spannend vinden. Door deze spanning kan je kind misschien minder goed slapen, wordt het drukker wordt of luistert minder goed naar jou.
Als je je inleeft in je kind is de spanning goed voor te stellen; pieten die ’s nachts je huis binnenkomen, een onbekende meneer met een lange baard, die van alles over je weet, alles wat misgaat bij het sinterklaasjournaal en dan ook nog de spanning van alle cadeautjes en de sinterklaasvieringen. Een beetje gezonde spanning is prima, maar soms levert het zoveel stress op dat het niet meer leuk is. Zie hieronder de 5 tips voor een gezellige sinterklaas om je kind te helpen.

5 tips voor een gezellige sinterklaas

Tip 1: Voorspelbaarheid

Voorspelbaarheid is heel belangrijk bij zo’n spannend, geheimzinnig feest als Sinterklaas. Bereid je kind voor op de intocht of de viering op school. Vertel wat er gaat gebeuren en wat er van je kind verwacht wordt.
Wees duidelijk over wanneer je kind de schoen mag zetten. Een aftelkalender helpt bij het geven van voorspelbaarheid. Het geeft overzicht en daarmee duidelijkheid en rust. En kinderen vinden het ook nog eens heel leuk om te doen. Speciaal voor jullie heb ik een Sint-Aftelkalender gemaakt, download hem hieronder. Print hem uit en hang hem op!

Tip 2: Angsten wegnemen

Forceer de angst van je kind niet. Dwing je kind niet om een hand te geven of op schoot te zitten als je kind dit heel spannend vindt. Zoek een plekje achterin en blijf erbij als dit mogelijk is.
Of als je kind het eng vindt dat piet ’s nachts in huis komt, zet de schoen bij de deur of in de garage.

Tip 3: Luisteren

Kan je kind niet slapen? Is het erg druk of merk je op een andere manier dat je kind angstig is?
Praat met je kind over sinterklaas. Probeer er achter te komen wat de stress oplevert, zodat je hier naar kan luisteren en je kind gerust kan stellen. Als je goed naar je zoon of dochter luistert, dan kun je ook makkelijker z’n angsten wegnemen.

Tip 4: Rust en ontspanning

Het is een periode met veel prikkels, feestjes en snoepgoed. Probeer je kind voldoende te laten slapen, bouw rustmomentjes in gedurende de dag en ga lekker naar het buiten om alle spanning eruit te rennen. Een boswandeling doet wonderen bij spanning!

Tip 5: Kijk verder dan lastig gedrag

Door de spanning kunnen kinderen erg ‘lastig’ zijn. Ze worden druk, luisteren minder goed en vragen veel aandacht. Kinderen kunnen nog niet goed vertellen dat ze het allemaal heel spannend vinden. Ze laten deze spanning zien door middel van hun gedrag. Probeer hier begrip voor te hebben. Dreig er niet mee dat ze geen cadeautjes krijgen als ze niet luisteren of dat Sint ze meeneemt naar Spanje. Hiermee neemt de spanning alleen maar toe.

Ervaart je kind vaker stress? Lees dan de tips in het artikel: Leer je kind omgaan met stress: 8 tips. 

Wanneer vertel je je kind dat sinterklaas niet bestaat? 

Sommige kinderen komen er zelf achter dat sinterklaas niet bestaat, maar sommige kinderen blijven heel lang geloven. Dan vertellen vaak ouders aan hun kind dat Sinterklaas niet echt bestaat. Maar wanneer doe je dit? En hoe kun je dit doen?
Er is niet 1 leeftijdsgrens, sommige 4 jarige hebben al twijfels en andere kinderen geloven nog heilig als ze 9 jaar zijn. In de bovenbouw van de basisschool is het handig om je kind te informeren, omdat de meeste leeftijdsgenoten dan niet meer geloven. Als je kind er vanzelf achterkomt dat Sinterklaas niet bestaat is het goed om hier samen over te praten en je kind verdere uitleg te geven. Je kunt bijvoorbeeld vertellen dat Sinterklaas vroeger wel bestaan heeft. Vertel dan bijvoorbeeld dat Sinterklaas vroeger cadeautjes gaf aan kinderen als hij jarig was en dat we dat zijn blijven vieren. Geef je kind de ruimte vragen te stellen en geef eerlijk antwoord.

Veel sinterklaasplezier!

Back To Top