heel bang meisje of dochter

10 tips voor het omgaan met bange kinderen

Hoe kun je omgaan met bange kinderen? Veel kinderen zijn bang voor spoken, de tandarts, een spin, honden, een spreekbeurt of bang om fouten te maken. Angsten komen veel voor bij kinderen. Ze horen bij de normale ontwikkeling van een kind. Sommige kinderen zijn van nature angstiger aangelegd dan andere kinderen. Ook speelt mee wat je kind heeft meegemaakt en hoe angstig je zelf bent. Lees hier hoe je kunt omgaan met bange kinderen. Hoe kun je je kind helpen om angsten niet te groot te laten worden?

Angsten per leeftijd

Op elke leeftijd komen angsten voor. Dit komt door de verschillende ontwikkelingsfases waar je kind doorheen gaat. Het is dus heel normaal en niet iets om je meteen zorgen over te maken. Een baby kan bang zijn voor harde geluiden en heeft vaak een periode last van verlatingsangst. Peuters en kleuters hebben veel fantasie waardoor angsten ontstaan. Ze denken dat spoken, monsters of heksen echt bestaan en kunnen bang worden in het donker.

Een kind op de basisschool kan last krijgen van faalangst en ze kunnen bang zijn om een dierbaar iemand te verliezen. Dit komt doordat ze gaan beseffen dat iedereen ooit dood gaat. Voor pubers zijn leeftijdsgenoten belangrijk. Ze kunnen bijvoorbeeld bang zijn om er niet bij te horen.

ik kan de wereld aan met een hand

Tips voor het omgaan met bange kinderen

Als angsten groter worden dan is het handig te weten hoe je kan omgaan met bange kinderen. Hieronder vind je 10 tips hoe je als ouder kan voorkomen dat de angst van je kind groter wordt:

als je aarzelt groeit je angst

1. Geef de angst niet te veel aandacht. De meeste dingen zijn een kwestie van gewoon doen.

2. Neem je kind mee naar spannende situaties, zo kan je kind eraan wennen.

3. Vertel je kind op tijd als er iets spannends gaat gebeuren en praat er samen over.

4. Geef je kind een eerlijk beeld van de spannende situatie. Praat over de enge dingen die kunnen gebeuren, maar ook over de positieve dingen.

5. Benader iets spannends als iets positiefs. Zie het als een kans voor je kind om iets nieuws te leren of om te laten zien hoe dapper hij is.

Don't rescue your child challenge - omgaan met bange kinderen

6. Geef het goede voorbeeld door zelf dapper te zijn.

7. Neem de angst serieus, zonder het te groot te maken. Ontken het bange gevoel niet. Benoem dat je ziet dat je kind bang is.

8. Als je kind echt niet durft, bedenk dan kleine, haalbare stappen.

9. Geef je kind de ruimte om elke stap zelf te nemen. Moedig je kind aan en steun hem waar nodig, zonder het over te nemen.

10. Geef je kind een compliment en laat voelen hoe trots je bent. Zorg ervoor dat je een goed compliment geeft, zodat je kind er niet onzeker van wordt, maar zich juist sterk voelt.

Omgaan bange kinderen - Meisje handen voor gezicht

Als angsten niet overgaan

Meestal gaan de angsten na een bepaalde periode vanzelf weer over. Zeker als jij weet hoe jij als ouder kunt omgaan met bange kinderen. Als dat niet het geval is ondanks dat je deze tips hebt toegepast, dan is het goed om hulp in te schakelen. Zeker als de angsten je kind belemmeren in zijn of haar ontwikkeling. Met hulp zijn angsten vaak goed te verminderen.

Als de angst extreem is, dan zou er sprake kunnen zijn van bijvoorbeeld een angststoornis. Als je kind dwangmatig gedrag vertoont kan er sprake zijn van een obsessieve compulsieve stoornis (OCD). Er zijn verschillende soorten angststoornissen, maar er kan alleen sprake zijn van een angststoornis als de angst een lange periode duurt, je kind belemmerd wordt in z’n ontwikkeling en als de angsten niet meer passen bij de leeftijd van je kind. Een angststoornis is met professionele hulp meestal goed te behandelen. Als je dit vermoedt, neem dan contact op met je huisarts, het Buurtteam of Centrum voor Jeugd en Gezin bij jou in de buurt.

Twijfel je of dit nodig is of wil je graag persoonlijke tips voor jouw kind, neem dan contact op en ik help jou en je kind graag verder!

Bronnen bij dit artikel

Lara de Bruin & Rian Meddens. Oplossingsgericht opvoeden. Doen en denken in mogelijkheden. Amsterdam: Hogrefe
Peter Muris. Monsters onder het bed. Amsterdam: Hogrefe

Over de auteur

Rian Meddens avatar

Verder lezen:

15585

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox: