Woedeaanvallen bij hoogsensitieve kinderen, wat werkt?

Heeft jouw hoogsensitief kind woedeaanvallen en wil je weten hoe je hier het beste mee om kunt gaan? Het is goed je te realiseren dat een hoogsensitief kind gevoelens dieper voelt dan andere kinderen. De woedeaanvallen bij hoogsensitieve kinderen zijn vaak een uiting van gevoelens die niet zijn opgelost. Er is dus iets voorgevallen waar jouw kind zich geen raad mee wist. Dit wetende heb je het eerste inzicht dat nodig is om de woedeaanvallen van jouw zoon of dochter te begrijpen en hopelijk te voorkomen.

Hoogsensitieve kinderen leren begrijpen

Het gedrag van hoogsensitieve kinderen vraagt om begrip voor wie ze zijn en hoe prikkels van buitenaf hen bereiken. Pas als jij als ouder echt weet wat er in je kind omgaat, heb je handvaten die je kunt gebruiken om je kind op de juiste manier te begeleiden. Een verandering of verrassing kan bij een hoogsensitief kind tot een heftige reactie leiden. Zo kan een ingrijpende gebeurtenis zorgen voor enorme vreugde, maar ook voor woede-uitbarstingen. Maak gebruik van deze kennis om hoogsensitiviteit echt te begrijpen en een kijkje in het hoofd van jouw kind te krijgen. Dit inzicht geeft je rust en houvast.

Woedeaanvallen bij hoogsensitieve kinderen

Hoogsensitieve kinderen kunnen door een teveel aan prikkels oververmoeid en overprikkeld raken. Als de woedeaanvallen al gaande zijn, is er vaak vooraf iets voorgevallen dat tot deze explosie van emoties heeft geleid. Het voorkomen van toekomstige woedeaanvallen bij hoogsensitieve kinderen is mogelijk door jezelf de volgende vragen na afloop van een woedeaanval te stellen:

  • Welk ongemak of emotie ging aan de woede vooraf?
  • Komen de woedeaanvallen op vaste momenten?
  • Speelt perfectionisme een rol bij het ontstaan van de woede?
  • Wat kan ik doen om prikkels te vermijden?

Help je kind omgaan met gevoeligheid!

Ik heb Voelsprieten!
Het werkboek dat je kind helpt in balans te blijven.

Omgaan met hoogsensitief kind woedeaanvallen

Kijk of je patronen ziet die een reden kunnen zijn voor de woedeaanvallen. Kijk voor minstens een week naar alles wat je kind doet en voelt. Vaak geeft dit een goed beeld van de factoren die bijdragen aan een explosie van woede door jouw kind. Zie de woedeaanvallen van je kind niet als een aanval op jou als ouder. Als je dit niet op jezelf betrekt, ben je beter in staat de rust bewaren en je hoogsensitief kind te laten uitrazen na een woedeuitbarsting. Boos zijn vraagt veel energie. Geef je kind de tijd om weer tot rust te komen en laat weten dat je er voor hem of haar bent.

HSP kenmerk kinderen Woedeaanvallen bij hoogsensitieve kinderen

Leer je kind begrijpen

Een hoogsensitief kind komt voor veel uitdagingen te staan. Zorg dat jij de veilige haven bent waar hij op kan terugvallen. Zorg dat je echt begrijpt wat er in je hooggevoelig kind omgaat en toon altijd begrip. Geef het gevoel dat door je kind wordt ervaren een naam om hem of haar op weg te helpen. Zeggen dat je ziet dat je zoon of dochter boos is, geeft vertrouwen. Je kind voelt zich gezien en erkend en leert welke emoties bij welke woorden passen. Als ouder van een hoogsensitief kind met woedeaanvallen wordt er veel van jou gevraagd en daar kun je wel wat hulp bij gebruiken.

Stel samen een plan op

Zodra helder is wat uitlokkende factoren zijn, kun je samen met je kind een plan gaan opstellen. Hierin kunnen jullie samen bedenken wat je kind nodig heeft om de woede onder controle te houden. Zorg wel dat je een rustig moment uitkiest om je kind te betrekken bij dit plan. Je vergroot het zelfbeeld van je kind enorm als je vertrouwen, liefde en rust uitstraalt. Als ouders bereid zijn om te doen wat nodig is, krijgen hoogsensitieve kinderen de juiste liefde en zorg.

Hoogsensitieve kinderen kunnen door een teveel aan prikkels oververmoeid en overprikkeld raken, waardoor woedebuien kunnen ontstaan.
Rian Meddens – Ortopedagoog Generalist

Werkboeken en artikelen en cursussen

De tips uit dit artikel helpen je hopelijk al flink op weg. Soms is het echter ook fijn om wat meer structuur te hebben bij het helpen van je kind. Daarom hebben we verschillende werkboeken gemaakt waarin je kind samen met jou kan werken.

Het werkboek Ik ben Relaxed helpt kinderen te ontdekken wat ze boos maakt en hoe ze met deze emotie om kunnen gaan of zelfs voorkomen.
Het werkboek Ik heb Voelsprieten is speciaal gemaakt voor hoogsensitieve kinderen waarin ze ontdekken hoe ze beter in balans kunnen blijven met alle prikkels om hen heen. Of ga je liever aan de slag met een spel, dan is er speciaal voor gevoelige kinderen het spel Voelkrachten, zodat je kind leert zijn gevoeligheid te ervaren als kracht!
Daarnaast is onze cursus Positief Gezin aan te raden. Hierin leer je hoe je thuis een positieve sfeer creëert en houd, zelfs in de meest lastige situaties.

Help je kind omgaan met gevoeligheid!

Ik heb Voelsprieten!
Het werkboek dat je kind helpt in balans te blijven.

Bron
Aron. E. N. (2013). Het hoogsensitieve kind. Help je kinderen op te groeien in een wereld die hen overweldigt. Lev Amsterdam

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox:

Scroll naar boven