Help je kind angst voor honden te overwinnen

Er zijn veel kinderen met angst voor honden. Niet zo gek, want voor een kind is een hond vaak erg groot. Ze kunnen hard blaffen en zijn soms onvoorspelbaar. Deze angst kan heel vervelend zijn. Sommige kinderen vinden het zo spannend, dat ze met een grote boog om een hond heen lopen of weigeren ergens naartoe te gaan waar een hond is. Wat kun jij doen om je kind hierbij te helpen? Hoe help je je kind angst voor honden te overwinnen?

Kind bang voor hond en poes

Inhoud
Angst voor honden bij een kind
Waarom heeft mijn kind angst voor honden?
Wanneer moet ik hulp inschakelen bij hondenangst?
8 tips om angst voor honden te overwinnen

Angst voor honden bij een kind

Is jouw kind bang voor honden? Dan is je kind niet de enige, want angst voor honden komt vaak voor. Eigenlijk best logisch als je bedenkt dat een hond voor een kind heel groot of soms zelfs groter is. Daarnaast blaffen ze hard en kunnen ze heel onvoorspelbaar zijn voor een kind. Stel je voor: een hond springt enthousiast tegen je kind op of geeft hem een spontane lik, dat kan voor een kind erg beangstigend zijn. Angst is een emotie die je beschermt voor gevaar. Je kind ziet de hond als gevaarlijk en door de angst voorkomt je kind dat er iets met hemzelf gebeurt. Eigenlijk heel handig dus. Alleen zijn de meeste honden helemaal niet gevaarlijk en is de angst meestal niet nodig.  

Angst voor honden komt meestal voor bij kinderen tussen de 2 en 12 jaar oud. Angsten horen bij de normale ontwikkeling van een kind. Op deze leeftijd komen ook veel andere angsten voor, zoals angst voor onweer, monsters, andere dieren, de dood of angst om te falen. Meestal groeien kinderen gewoon over deze angsten heen. Naarmate je kind ouder wordt, leert hij dat honden niet gevaarlijk zijn en dat ze je niet zomaar pijn doen. 

Meisje hondenangst kind Kynofobie kind angst voor honden

Waarom heeft mijn kind angst voor honden?

Angsten horen dus bij de normale ontwikkeling van kinderen. Het ene kind is van nature angstiger dan het andere kind. Net zoals kinderen verschillende karakters hebben. Het ene kind zal onbevangen op een hond afstappen, terwijl het andere kind voorzichtiger zal zijn. 

Zeker als je kind niet vaak dichtbij honden is geweest, is de angst goed voor te stellen. Je kind heeft dan nog niet de ervaring dat honden in principe niets gevaarlijks doen. Je kind wil zichzelf beschermen tegen gevaar. Je kunt aan je kind uitleggen dat een hond niet gevaarlijk is, maar je kind moet zelf positieve ervaringen opdoen om de angst te verminderen. Een angst voor honden kan ook ontstaan door een nare ervaring met een hond. Bijvoorbeeld doordat je kind gevallen is toen een hond tegen hem of haar opsprong. Of doordat je kind een keer gebeten is door een hond, of geschrokken is van hard geblaf. Vooral door het onverwachte en onvoorspelbare van een hond krijgt een kind angst.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat je kind angsten overneemt van jou, van andere volwassenen of van broertjes of zusjes. Bijvoorbeeld door een eng verhaal over een hond of het zien van een filmpje waarin een hond iemand bijt. Als je zelf angstig bent voor honden, dan krijgt je kind door jouw lichaamshouding de boodschap dat honden gevaarlijk zijn. Je kind leert namelijk door naar jou te kijken wat wel en niet gevaarlijk is. Dus als jij ergens bang voor bent, is er een kans dat je kind dit overneemt. Het ene kind zal hier gevoeliger voor zijn dan het andere kind. 

Kind speelt met hond - geen angst

Wanneer hulp inschakelen voor hondenangst?

Net als andere angsten, hoort angst voor honden bij de normale ontwikkeling van kinderen. De angst valt binnen het normale als de angst aanwezig is in het bijzijn van een hond en ook weer afneemt als de hond weg is. Het is niet gek dat de angst heviger is als een hond plotseling tegen je kind aanspringt of op je kind komt afrennen. Als je kind dan huilt, gilt of zich verstopt, is dat niet zorgelijk.

Het wordt pas zorgelijk als de angst ook aanwezig is terwijl er geen hond in de buurt is. En daarnaast als de angst je kind gaat belemmeren in zijn ontwikkeling. Bijvoorbeeld doordat je kind niet meer naar school durft te lopen of niet meer wil spelen bij een kindje met een hond, zelfs als de ouders van dit vriendje de hond weghouden bij je kind. Ook kan het gebeuren dat je kind dwangmatig gedrag ontwikkeld. Lees dan hier meer over het omgaan met dwangmatig gedrag en rituelen bij kinderen.
In dit soort gevallen kan het zinvol zijn om een kindercoach of kinderpsycholoog in te schakelen, zodat de angst vermindert. Extreme angst voor honden noemen we kynofobie. Als je vermoedt dat je kind last heeft van een nare ervaring met een hond, kan hulp van een kinderpsycholoog goed helpen. De angst kan verholpen worden met therapie, zoals cognitieve gedragstherapie of EMDR.

Tips om angst voor honden te overwinnen

Hoe kun jij je kind helpen om de angst voor honden te overwinnen? Ondanks dat de meeste kinderen vanzelf over hun angst heen groeien, kun je je kind wel helpen. Hierdoor zal de angst sneller afnemen. Lees hier de tips: 

1. Toon begrip voor de angst van je kind

Begin met de angst van je kind serieus te nemen en begrip te tonen. Soms is dit lastig, bijvoorbeeld omdat je zelf de angst onnodig vindt. Maar iedereen is weleens ergens bang voor, bijvoorbeeld voor spinnen, slangen, hoogtes, afwijzing of presentaties geven voor een grote groep. Probeer je voor te stellen dat de angst voor je kind net zo voelt, als wanneer jij zelf angstig bent. Laat je kind merken dat je hem begrijpt en het serieus neemt. 

2. Praat erover met je kind

Uiltje angst

Praat over de angst met je kind. Herkent je kind de angst? Wil hij of zij ervan af? Hoe zou het zijn als je kind niet meer bang is? Wat zou dan makkelijker gaan? Wat zijn de voordelen? Stel deze vragen en luister goed naar je kind. Leg uit dat jij je kind graag wilt helpen om in de buurt van een hond te durven zijn. Vraag ook wat je kind hiervan vindt.
Deze vragen kun je niet stellen aan een kind van 2 jaar. Bij jonge kinderen benoem je in makkelijke taal dat je ziet dat hij bang is voor honden en dat je hem hierbij gaat helpen. 

3. Verzamel informatie over honden en bekijk samen filmpjes

Zoek samen met je kind informatie op over honden. Zoals wat ze eten, hoe je ze kan verzorgen, wanneer ze likken, blaffen, springen en kwispelen. 

Bekijk ook samen plaatjes en filmpjes. Start met plaatjes van schattige kleine honden en daarna ook van grotere honden die er enger uitzien. Bekijk ook eens plaatjes van honden met kleren aan, dit is vaak minder eng. Zorg in elk geval dat je geen te heftige filmpjes bekijkt, waarin bijvoorbeeld te zien is dat een kind gebeten wordt, dat werkt averechts. 

4. Zoek een hond om mee te oefenen

Zoek een hond in jullie omgeving waar je mee kunt oefenen. Vraag het bijvoorbeeld aan buren, kennissen of familie met een hond. Mensen met een hond helpen vaak graag mee om van je angst voor honden af te komen. Kies bij voorkeur een rustige, geduldige hond, zodat je kind rustig kan starten en positieve ervaringen kan opdoen. 

Kind met hond buiten

5. Stap voor stap: maak samen een plan

Angsten overwinnen gaat in kleine stapjes. Maak samen een plan, zodat je kind van z’n angst kan afkomen. Als je kind oud genoeg is, laat je hem of haar zelf schrijven of tekenen. Je kunt bijvoorbeeld samen een trap maken, waarin je kind elke keer een stapje omhoog gaat. Met als uiteindelijke doel een hond te aaien of te laten snuffelen.
Begin met een haalbare stap, zoals een hond bekijken achter een raam. Daarna kun je de afstand steeds korter maken. Neem de tijd en neem kleine stapjes, zodat je kind steeds meer vertrouwen krijgt. Soms kun je alle stappen in één keer doorlopen, maar als de angst van je kind erg groot is, dan kost het tijd. Dat is niet erg, laat je kind het tempo bepalen.

Voorbeeld van een stappenplan: 

Stap 1: Bekijk samen plaatjes en filmpjes van verschillende honden 
Stap 2: Bekijk een echte hond achter een raam
Stap 3: De hond blijft op afstand
Stap 4: De hond komt steeds dichterbij
Stap 5: De hond aaien op zijn rug
Stap 6: De hond vrij laten snuffelen

Bij jonge kinderen hoef je niet samen een stappenplan op te stellen. Dan is het vooral goed om een situatie op te zoeken met een hond, zodat je kind de hond kan zien en – als hij durft – kan aaien. Doe dit op een speelse manier. Op deze manier doet je kind positieve ervaringen op met een hond. 

6. Blijf rustig en positief

Blijf je ervan bewust dat het doorlopen van de stappen moeilijk is voor je kind. Blijf zelf altijd rustig, geduldig en positief. Ook als je kind een klein stapje maakt, geef je complimenten en reageer je positief. Vind je het zelf ook spannend? Benoem dit dan en maak een plan voor jullie samen. Laat je kind zien dat jij de stappen durft te zetten, ook al vind jij het ook heel spannend. 

Geef je kind de controle en ga niet over de grens van je kind heen. Probeer je kind wel te stimuleren, maar kijk ook goed naar wat je kind aankan. Door je kind de controle te geven, kan hij leren om zelf zijn angsten aan te gaan. Een mooie leerervaring voor je kind, waarvan zijn zelfvertrouwen groeit. Spreek met je kind van tevoren af hoe jullie het kunnen vieren als het gelukt is om de stappen te zetten.  

7. Ontspanning, vragen en humor

Als je iets spannends doet, dan helpt het om je lichaam te laten ontspannen. Laat je kind zich focussen op zijn ademhaling als je de spanning ziet toenemen. Vraag je kind rustig te ademen. Ook helpt het om vragen te stellen over de hond. Hiermee leid je je kind af van zijn angst, terwijl hij toch naar de hond blijft kijken. Vraag bijvoorbeeld: welke kleur heeft de hond? Zie je dat vlekje? Wat gebeurt er met zijn staart? En wat doet de hond met zijn tong? Gebruik ook humor, dit doorbreekt de spanning. 

8. Leer je kind omgaan met honden

Leer je kind rustig en met respect om te gaan met honden. Laat je kind altijd aan het baasje vragen of hij een hond mag aaien, voordat hij dit doet. Leer je kind dat hij een hond nooit aan zijn staart trekt of pijn doet. Vraag aan de eigenaar van de hond hoe je verder het beste met een hond kunt omgaan. Hoe kun je een hond het beste aaien? Hoe praat je tegen een hond? Wat doe je als de hond iets doet wat je niet fijn vindt? Praat ook eens met je kind over wat er gebeurt als je hard wegrent voor een hond. Veel honden rennen dan uit enthousiasme achter je aan en dat vinden veel kinderen eng. Leer je kind dat hij beter rustig kan blijven. 

Wil je meer lezen over het omgaan met andere angsten bij kinderen? Lees dan het artikel: 10 tips voor het omgaan met bange kinderen.

Bron
Nederlands Jeugd Instituut. Kinderen en jongeren met angststoornissen. Wat werkt?

15585

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox:

Scroll naar boven