Hoe praat je met je kind over het coronavirus? Voor kinderen is het virus inmiddels niet meer nieuw, maar de maatregelen blijven veranderen. Veel kinderen hebben vragen en willen weten waar ze aan toe zijn. Daarom is het goed om met je kind over corona te praten. Hoe kun je dit doen zonder dat je kind angstig wordt, maar zodat hij of zij wel antwoord krijgt op alle vragen? Lees hieronder 5 tips voor ouders om met hun kind(eren) over corona te praten.
1. Ga het gesprek aan
Corona heeft ook op kinderen veel invloed. Kinderen krijgen flarden mee van de media of als volwassenen in hun omgeving erover praten. Stel vragen aan je kind en luister. Vraag aan je kind wat hij of zij erover gehoord heeft. Zo kun je aansluiten bij de informatie die je kind al heeft en met je kind samen over corona praten. Ook kun je vragen beantwoorden en eventuele zorgen bespreken. Soms heeft een kind angstbeelden of gedachten die niet kloppen; deze kun je dan bijsturen. Het is belangrijk om zelf dit gesprek te starten, omdat sommige kinderen dit zelf lastig vinden of jou niet met hun eigen zorgen willen belasten. Laat je kind herhaaldelijk weten dat hij bij jou terecht kan met vragen of zorgen.

Wil je graag positief opvoeden? In de online cursus Positief Gezin ga je op een leuke manier samen met je kids aan de slag. Zo krijg je meer gezelligheid, rust en positiviteit in huis!
2. Geef uitleg over corona
Sluit aan bij de leeftijd van je kind. Vertel dat het coronavirus een soort griep is, waar je verkouden van wordt en koorts van kunt krijgen. Net als bij een gewone griep, alleen is deze griep besmettelijker. Leg uit dat het belangrijk is om goed je handen te wassen, in je elleboog te hoesten en niezen, en papieren zakdoekjes te gebruiken, omdat het zo besmettelijk is. Vertel erbij dat je kind daarom nu niet naar school mag, zodat het virus zo snel mogelijk weggaat.
Leg ook uit dat niet iedereen die hoest of koorts heeft, het coronavirus heeft. En dat de mensen die wel besmet zijn, meestal vanzelf weer beter worden. Ga uit van de informatie van het RIVM en leg dit in eenvoudige woorden uit aan je kind en hou het kort.

3. Wees eerlijk
Heeft je kind vragen over corona? Beantwoord deze vragen dan zo eerlijk mogelijk. Je kind mag weten dat er iets ergs aan de hand is. Belast je kind niet met nare details, zoals hoeveel mensen er al zijn overleden. Maar leg ze wel uit dat het ernstig is, en dat mensen er heel ziek van kunnen worden en sommigen zelfs kunnen overlijden. Vertel er ook bij dat dit vooral oudere mensen zijn, of mensen die al ziek waren. Leg uit dat iedereen er alles aan doet om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen ziek worden en om zieke mensen weer beter te maken. Zorg dat het niet het probleem van je kind wordt, laat weten dat je kind beschermd wordt door jou, z’n leerkracht, doctoren en de bestuurders van Nederland. Stelt je kind een vraag waar je het antwoord niet op weet, vertel dan dat slimme doctors dit wel weten of zoek het samen op. Kijk op de website van het RIVM of de Rijksoverheid.
4. Benoem emoties
Benoem de emoties die je bij je kind ziet. Doet je kind er lacherig over of is hij juist angstig? Benoem dit en vraag ernaar. Luister naar je kind en erken de gevoelens. Vertel dat het coronavirus iets is waar we allemaal bezorgd over zijn. Laat merken dat je je kind begrijpt en geef duidelijke informatie. Maak jij je zelf veel zorgen? Benoem ook je eigen emoties en geef daarbij je kind het vertrouwen dat volwassenen het gaan oplossen. Maak je kind dus niet extra ongerust. Belast je kind niet met zorgen over de financiën of politieke zaken.
Kinderen hebben vaak door hoe jij je voelt en dan helpt het om er woorden aan te geven. Doe dit dus op een manier die past bij de leeftijd van je kind. Zeg bijvoorbeeld dat je je zorgen maakt, maar dat je ook weet dat er in Nederland veel gebeurt om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen ziek worden.
Wil je weten hoe je met je kind over gevoelens kunt praten? Lees dan de tips in het artikel “Praten over gevoelens”.

5. Praat ook over de positieve kant
De verspreiding van het coronavirus is ernstig. Probeer voor je kind ook de positieve kant te belichten. Bespreek hoe mooi het is dat iedereen z’n best doet om het virus niet verder te verspreiden. Vertel dat iedereen in de hele wereld met elkaar samenwerkt om te voorkomen dat meer mensen ziek worden. Leg uit dat zieke mensen thuis blijven, zodat ze geen andere mensen besmetten. Zo helpen we elkaar. Leg ook uit wat je kind zelf kan doen. Als je kind iets kan doen, geeft dat een gevoel van controle en dat geeft een prettig gevoel bij dit soort ernstige gebeurtenissen. Praat dus ook met je kind over positieve zaken rondom corona.
Lees hier de tips voor een thuisisolatie en hoe je ervoor kunt zorgen dat het gezellig blijft thuis als je zo op elkaars lip zit. Wil je meer gezelligheid en positiviteit in je gezin? Doe dan de online cursus Positief Gezin, inclusief leuke gezinsopdrachten!
Ook als er andere heftige gebeurtenissen zijn in de omgeving van je kind, zoals bijvoorbeeld natuurrampen, is het goed om hier met je kind over te praten.