skip to Main Content

Op Vakantie zonder Stress

Op Vakantie Zonder Stress

Het is vakantie. Tijd om lekker te relaxen. Of niet?  Soms loopt een vakantie met kinderen net even anders. Bij aankomst op de bestemming zijn ze moe, na twee dagen vervelen ze zich al of ze moeten plassen op de meest onmogelijke momenten. Hier vind je 10 tips om alle vakantie stress te voorkomen!

Kinderen houden van vakantie. Zwemmen, spelen en lekker veel tijd samen met papa en mama. Maar sommige kinderen ervaren tijdens de vakantie juist meer stress. De dagelijkse structuur valt weg en ze moeten wennen aan de nieuwe omgeving. Ook voor jou kan het stressvol zijn om alles in goede banen te leiden tijdens de vakantie. Hoe voorkom je deze vakantie stress? Lees hieronder 10 tips om in de vakantie zo veel mogelijk te kunnen ontspannen.

1. Maak de vakantie voorspelbaar

Zorg dat de vakantie voorspelbaar is voor je kinderen. Als ze weten waar ze aan toe zijn dan geeft dat veiligheid en rust. Bespreek van te voren waar jullie op vakantie gaan en wat jullie gaan doen. Maak een boekje van de vakantie met daarin plaatjes van het hotel of de camping en de activiteiten die jullie gaan doen. Op vakantie werkt het goed om ‘s ochtends de dag door te nemen en te bespreken wat er die dag allemaal gaat gebeuren. Als volwassene wil je ook graag weten waar je aan toe bent, als iemand anders iets organiseert. Voor kinderen werkt dat net zo. Zeker als ze bedacht hadden om te gaan duiken in het zwembad en plotseling mee moet naar het strand (wat ze eigenlijk heel leuk vinden, maar nu een driftbui van krijgen omdat ze iets anders in hun hoofd hadden). Door een goede voorbereiding ben je dit voor en voorkom boze gezichten.

2. Hoe relaxter jij bent, hoe relaxter de kinderen zijn

Zorg dat je zelf ontspant! Kies een vakantie waar jij van geniet. Kinderen kijken naar hun ouders. Als jij geniet van de vakantie, dan zijn de kinderen ook meer ontspannen en blij. Als je een hekel hebt aan kamperen, ga dan niet voor een tent zitten, omdat dit zo leuk is voor de kinderen. Zorg dat je zelf ook plezier hebt, je op je gemak voelt en kan ontspannen, daar hebben de kinderen meer aan.

Vrolijk gezin buiten

3. Kies een vakantie die past bij de leeftijd van de kinderen

Aan de andere kant is het ook belangrijk om te zorgen dat de vakantie past bij de leeftijd van jouw kinderen. Als kinderen zich constant vervelen, omdat ze in een sjiek vijf sterren hotel zitten waar ze niks mogen, dan wordt het er niet gezelliger op. Zoek dus iets waarvan iedereen enthousiast wordt, zoals bijvoorbeeld een huisje op een camping of een mooi hotel met animatie voor de kinderen.

4. Gaan jullie vliegen, neem de tijd

Zorg dat je op tijd op de luchthaven bent, zodat kinderen daar nog even kunnen rondrennen na de autorit voordat ze weer stil moeten zitten in het vliegtuig. Het is vooral belangrijk om zelf relaxt te blijven en rust uit te stralen naar je kinderen. Bedenk goed of je wilt pre-boarden. Want dan moeten je kinderen nog langer stilzitten in het vliegtuig. Neem genoeg speelgoed mee om ze bezig te houden. Een aantal kleine cadeautjes kan ook handig zijn, daar kunnen ze naar uitkijken en mee spelen. Iets nieuws werkt altijd. En voor het stijgen en dalen neem iets mee waar ze op kunnen zuigen;  een fles, speen of bijvoorbeeld een lolly.

5. Zorg voor een dagstructuur

Sommige kinderen hebben veel behoefte aan structuur en duidelijkheid. Als je kind hier thuis veel behoefte aan heeft, dan geldt dat helemaal op vakantie. Hou zo veel mogelijk vast aan de ritueeltjes van thuis, bijvoorbeeld bij het naar bed gaan. Merk je dat je kind gebaat is bij veel structuur, zorg dan dat je elke dag een zelfde soort structuur volgt. Bijvoorbeeld rond dezelfde tijd op staat, samen ontbijten, ‘s ochtends een uitstapje maken en dan ‘s middags tijd om te relaxen. Vaste routines geven een kind houvast en daar worden ze rustig van. 

6. Quality-tijd met jou

vakantie hangmat moeder dochterKinderen willen niks liever dan alle aandacht van papa of mama. Dus dit is het perfecte moment om je smartphone uit te zetten en er helemaal te zijn voor de kinderen. Wil je graag een boek lezen in het zonnetje? Speel dan eerst met de kinderen en neem daarna dat relax momentje voor jezelf. Je zal je kinderen zien genieten en merken dat ze een stuk gezelliger en meegaander zullen zijn.

7. Rennen en rusten

Zorg dat er tijd en ruimte is, waar je kind zijn energie kwijt kan. Ga bijvoorbeeld naar plekken waar dit goed kan, zoals op het strand of in een speeltuintje. En zorg daarnaast ook dat er genoeg tijd is om te rusten. Kinderen hebben op vakantie vaak meer dan normaal tijd nodig om uit te rusten. Bijkomen van alle nieuwe indrukken. Knuffel met ze, ga samen in een hangmat liggen of laat ze even helemaal alleen ergens liggen, spelen of lezen. Zorg dat broertjes en zusjes elkaar dan even niet storen.

8. Help ze te gedragen

Bespreek met de kinderen van te voren wat van ze verwacht wordt. Hier hebben ze jouw hulp bij nodig. Ga je bijvoorbeeld naar een museum of een kerk bezoeken? Leg dan van te voren uit waarom ze zachtjes moeten praten en niet mogen rennen. Of gaan jullie vliegen, bespreek van te voren dat een vliegtuig een soort vliegend dorp is, waar veel mensen dicht bij elkaar zijn en dat er daarom bepaalde regels zijn. Vraag of je kinderen zelf regels kunnen bedenken? Laat ze zelf na denken en regels verzinnen. Door ze hierbij te betrekken zijn ze meer gemotiveerd om zich aan deze regels te houden. Je kan een situatie waar ze zich goed moeten gedragen ook van te voren al met ze oefenen of er ter plekke een spelletje van maken.

9. Stel je verwachtingen bij aan de leeftijd van je kind

Heb leeftijdsgebonden verwachtingen. Van 4 jarige kan je niet verwachten dat ze 2,5 uur stil zitten in een deftig restaurant. Kies activiteiten die passen bij de leeftijd van je kind. Als je gaat uit eten neem, dan wat speelgoed mee, zodat de kinderen zich vermaken of kies een restaurant met speeltuintje.

10. Kletsen voor het slapen gaan

Ga elke avond voor het slapen gaan even rustig bij je zoon of dochter liggen en bespreek de dag. Wat vond je kind het allerleukste van de dag? Wat was minder leuk? En waarin hebben jullie al zin in morgen? Luister goed naar wat je kind zegt. Mochten er dingen minder goed gegaan zijn, dan kan je samen met je kind erachter komen wat je morgen anders kan doen, zodat het leuker wordt en makkelijker gaat.

 

Ook met kinderen kunnen vakanties heel relaxt zijn. Zeker als je zorgt voor de juiste voorbereiding. Hierdoor zullen jullie ontspannen terugkomen met heel veel mooie vakantie herinneringen.
De favoriete vakantie herinneringen van kinderen zijn meestal iets heel kleins, zoals een mooie glijbaan of het zwemmen met papa. Vaak zijn het de momenten waarop je samen met je kind geniet. Dus ga vooral samen genieten.

Heel veel vakantie plezier!

Back To Top