Gelukkig gezin: gezinscultuur en verbinding

Dat klinkt fijn, een gelukkig gezin! Maar als gezin is het lang niet altijd makkelijk om het gezellig te houden. Hoe zorg je ervoor dat je het fijn hebt met elkaar? Hoe zorg je ervoor dat je kinderen graag tijd met elkaar doorbrengen? Bij het krijgen van een gelukkig gezin helpt het hebben van een gezinscultuur en het zorgen voor verbinding. In dit artikel lees je 10 tips voor een gelukkig gezin.

Inhoud

Waarom een gelukkig gezin?
Gezinscultuur
Verbinding in een gezin
10 tips voor een gelukkig gezin

Waarom een gelukkig gezin?

Ten eerste natuurlijk omdat het fijn is voor jezelf, voor je partner en voor je kinderen. Samen leven met elkaar is niet altijd makkelijk. Je moet rekening houden met elkaar. Iedereen heeft weleens een mindere dag en emoties hebben een wisselwerking op elkaar. Daarnaast zorgt het opvoeden van kinderen voor flink wat uitdagingen, waardoor je makkelijk in een negatieve spiraal terecht kunt komen. Juist daarom is het zo belangrijk om te zorgen voor veel fijne momenten samen. Hierdoor kun je meer van elkaar hebben, als het even tegen zit. Voor een kind is het goed om op te groeien in een veilige, positieve omgeving. Dit heeft veel voordelen voor hun ontwikkeling, want dan presteert je kind beter op school en ontwikkelt een positiever zelfbeeld.

Het is niet realistisch om het altijd gezellig met elkaar te hebben, en dat hoeft ook helemaal niet. Je kind leert in een gezin omgaan met verschillende emoties, ook met boosheid, irritatie en verdriet. Hierdoor leert je kind ook rekening houden met een ander en hoe je een ander kunt helpen, als die het moeilijk heeft. Wil je dit ook jouw kind leren? Zorg dan dat je na een ruzie of boosheid het weer goed maakt met elkaar.

Gezinscultuur

De gezinscultuur is de manier waarop jullie met elkaar omgaan. De normen en waarden die jullie als gezin belangrijk vinden. Elk gezin heeft een eigen gezinscultuur. Meestal ben je je helemaal niet zo bewust van jullie gezinscultuur, want die creëren jullie voor een groot deel zonder er bewust over na te denken. Daarom kan het goed zijn om er eens bij stil te staan. Hoe gaan jullie met elkaar om? Wat vinden jullie belangrijk? En wat maakt jullie als gezin uniek? Bij de 10 tips voor een gelukkig gezin vind je meer tips voor het creëren van een positieve gezinscultuur.

Verbinding in een gezin

Binnen een gezin is verbinding één van de belangrijkste dingen. Als je positief contact hebt met je kind, dan zorgt dat voor jullie allebei voor gevoelens van geluk. Daarnaast kun je dan ook meer van elkaar hebben en elkaar beter helpen. Je kind zal daardoor sneller jouw opvoeding en aanwijzingen accepteren. Als er niet voldoende verbinding is met je kind, dan zullen opmerkingen (zoals “Doe je schoenen aan”, “Vandaag wil ik dat je je kamer opruimt”, “Slaan mag niet” enzovoorts) voelen als kritiek en afwijzing. Maar als je in verbinding staat met elkaar, zal je kind eerder geneigd zijn om mee te werken en naar je te luisteren.

Het hebben van verbinding met anderen is zelfs één van de drie psychologische basisbehoeftes van een mens volgens de zelfbeschikkingstheorie. In de 10 tips hieronder lees je hoe je kunt zorgen voor meer verbinding in je gezin.


Gelukkig gezin gezinscultuur en verbinding met elkaar


10 tips voor een gelukkig gezin!

Hoe zorg je ervoor dat je kinderen graag tijd doorbrengen in het gezin? Dat ze graag dingen samen doen en dat iedereen zich prettig voelt? Hoe zorg je voor een goede gezinscultuur en voor verbinding met elkaar?
Hier volgen 10 tips voor een gelukkig gezin:

1. Samen eten

Eten is een moment dat elke dag weer terugkomt. Het is een moment waarop er tijd is voor elkaar. Samen genieten van het eten, maar ook praten met elkaar. Er is dan tijd om leuke en minder leuke dingen te delen. Dit zorgt voor verbinding in een gezin en zorgt voor een betere band met je kinderen.

2. Maak plezier

Maak plezier samen. Doe leuke dingen, waar zowel de kinderen als de ouders plezier in hebben. Dit kan een leuk uitje zijn, maar nog veel belangrijker is om elke dag met elkaar plezier te maken. Maak van normale taken een feestje. Zoals een kussengevecht tijdens het aankleden, een wedstrijdje wie het snelste boodschappen kan opruimen of lekker hard de muziek aan en dansen tijdens het opruimen van de keuken.

Zoek naar manieren om samen te genieten, ook als jullie andere interesses hebben. Bijvoorbeeld door samen te voetballen, stoeien, een spelletje te spelen of samen op de trampoline te springen. Als je elke dag samen plezier maakt, kun je meer van elkaar hebben en elkaar beter helpen op moeilijke momenten.

Gelukkig gezin buiten gezinsrituelen en gezinscultuur

3. Vier successen van iedereen

Grijp elk excuus aan om iets met elkaar te vieren, zoals de eerste stapjes van de jongste, iets spannends toch gedurfd hebben, het behalen van een diploma of een succesvolle deal sluiten op je werk. Zo kun je ook gewoontes creëren, bijvoorbeeld: bij elke toets waarvoor je goed je best gedaan hebt, mag jij kiezen wat we eten. Of bij elke angst die overwonnen is (en dat kan al een spin opruimen zijn, een presentatie of een boekbespreking houden, of een vriendje vragen om te spelen), doen we samen iets leuks om het te vieren.

4. Sta eens stil bij jullie gezinscultuur

In elk gezin is er iets gemeenschappelijks. Dat kan bijvoorbeeld humor zijn, een bepaalde sport of activiteit. Waar houden jullie samen van? Wat vinden jullie leuk en belangrijk? Vaak zijn het verschillende dingen. Bijvoorbeeld graag samen koken, van lekker eten houden, in de zomer samen kamperen, of lekker samen TV kijken. Denk er samen eens over na, wat maakt jullie als gezin uniek? Vraag ook je kinderen mee te denken.

Helemaal leuk is het om een groot vel op tafel te leggen en iedereen te vragen om leuke activiteiten en momenten in het gezin te tekenen of op te schrijven.

5. Blijf geïnteresseerd in elkaar

Blijf interesse tonen in je kinderen. Wat vinden zij echt leuk? Waar worden ze enthousiast van? Waardeer hun interesses en passies, ook al is het iets waar je zelf niet warm van wordt. Praat bijvoorbeeld eens met je zoon over Fortnite; wat maakt dat hij dit zo leuk vindt en vraag of hij je het een keertje kan laten zien. Of vraag je kind welke muziek, sport of You Tuber hij of zij super leuk vindt en waarom. Een mooi bijkomstig voordeel is dat je je kind dan ook een belangrijke sociale vaardigheid leert: interesse tonen in de ander. Kinderen vertellen graag over hun passie. Dan praten ze ineens veel makkelijker dan wanneer je de vraag stelt: “Hoe was het op school?”.  

6. Gezinsrituelen

Kinderen houden van rituelen. Een ritueel geeft veiligheid, troost en zorgt voor verbinding. Ze versterken de gezinscultuur en jullie onderlinge band. Een ritueel kan dagelijks zijn, zoals een vast ritueel bij het naar bed gaan of de manier waarop je elke dag elkaar begroet of afscheid neemt in de ochtend. Maar ook wekelijkse rituelen zijn fijn, zoals elke zondagochtend ontbijt op bed, of elke woensdagmiddag pannenkoeken bij de lunch. En dan heb je ook jaarlijkse rituelen, zoals jullie gewoontes tijdens verjaardagen, feestdagen en vakanties. Het belangrijkste aan een ritueel is dat het steeds weer terugkomt en dat kan dagelijks, wekelijks of jaarlijks. Het hoeft niets groots of bijzonders te zijn, iets kleins is vaak net zo krachtig.

7. Positiviteit

Als je in een gezin samen leeft dan zijn jullie onderlinge relaties belangrijk. Voor een goede relatie is positiviteit van belang. Uit onderzoek blijkt dat tegenover elk punt van kritiek 5 positieve opmerkingen of signalen moeten staan. Bij scheidingen is deze verhouding veel minder tussen partners, dan is er vaak één kritiek punt tegenover één positieve opmerking. De verhouding 1:1 is te weinig om het fijn te hebben. Dus zorg voor veel positiviteit naar elkaar door complimenten te geven, een knipoog, een knuffel, een duim op te steken, een schouderklop, te bedanken of te vertellen wat je fijn vindt.

8. Luister naar elkaar

Maak ruimte om naar elkaar te luisteren met aandacht. We leven in een drukke tijd en er wordt veel van ons verwacht. Daarom kan het moeilijk zijn om echt te luisteren naar de ander. Stel je partner en kinderen vragen en maak de tijd om actief te luisteren. Doe dit door oogcontact te maken, begrip te tonen en vragen te stellen. Hierdoor ontstaat contact en verbinding met elkaar. Lees hier 10 tips om te luisteren met aandacht.

9. Maak afspraken over schermtijd

Een scherm belemmert de kwaliteit van het contact dat je met je kind hebt. Maak thuis dan ook afspraken over telefoon- en schermgebruik. Wat zijn momenten waarop er even geen telefoons zijn? Bijvoorbeeld aan tafel tijdens het eten, of een vaste avond in de week. En dat geldt dan niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de volwassenen. Zonder scherm komt er ruimte voor echt contact met elkaar.

10. Gezinsgesprek

In een gezinsgesprek ga je met je kinderen en partner in gesprek over hoe het gaat in het gezin. Zeker met wat oudere kinderen is dit vaak heel fijn en kan het veel opleveren. Je kan op deze manier een negatief patroon doorbreken of elkaar helpen. In het begin voelt het misschien een beetje gek, maar het levert veel op. Ga op een avond of middag gezellig bij elkaar zitten en leg kort uit wat je anders wilt in jullie gezin en waarom. Vraag hoe de andere gezinsleden hierover denken. Als zij dit ook anders willen, brainstorm dan samen over wat kan helpen. Waardeer de ideeën die je kinderen inbrengen. Met jongere kinderen kun je ook samen een tekening maken in plaats van alleen te praten. Bespreek ook met elkaar wat jullie fijne momenten vinden!

Het hebben van een gelukkig gezin begint bij positief opvoeden. Wil je hier meer over lezen? Bekijk dan het artikel: Positief opvoeden: de basisprincipes, tips per leeftijd en online cursus.

Bronnen bij dit artikel

Aha parenting. Family Culture: Shared Identity and Belonging.
Oplossingsgericht opvoeden. Doen en denken in mogelijkheden (2012). Lara de Bruin & Rian Meddens
15585

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox:

Scroll naar boven