Voor kinderen is een scheiding een zeer ingrijpende gebeurtenis. Er valt een stuk veiligheid weg en er verandert veel in het dagelijks leven. Een scheiding doet veel met een kind, maar ook als ouder komt er veel op je af. Het is vaak een pijnlijke, emotionele gebeurtenis. Naast je eigen gevoelens, moeten veel praktische zaken geregeld worden en daarnaast wil je ook je kinderen steunen.
Hieronder een aantal tips hoe je je kinderen kan helpen in deze lastige periode:
Luister naar je kind
Kinderen hebben vaak veel vragen. Ze kunnen zich zorgen maken over wat er gaat veranderen of je kind wil zijn of haar verhaal kwijt. Het is belangrijk om hier de tijd voor te nemen. Blijf rustig zitten, onderbreek je kind niet en beantwoord de vragen op een manier die passend zijn bij de leeftijd van je kind. Het is belangrijk om echt te luisteren. In plaats van oplossingen aan te dragen, luisteren met aandacht naar wat je kind zegt. Een kind wil gehoord worden en voelt zich goed bij oprechte, ongedeelde aandacht. Veel kinderen laten hun gevoelens niet zien, omdat ze jou niet verdrietig willen maken. Het is daarom belangrijk om aan je kind te laten merken dat er wel ruimte is voor zijn of haar gevoelens en dat ze verdrietig mogen zijn bij jou.
Wees duidelijk
Veel kinderen hebben de wens en hoop dat ouders weer bij elkaar komen. Laat je kind weten dat het normaal is dat ze dit denken. Ze hoeven zich hiervoor niet te schamen. Alle kinderen willen graag dat hun ouders bij elkaar zijn. Tegelijkertijd is het wel belangrijk om te benadrukken dat jullie als ouders echt niet meer bij elkaar komen. Hoe duidelijker je bent naar je kind, hoe prettiger dit is. Als kinderen vragen stellen en je geeft vage antwoorden, dan roept dit vaak meer onrust en onduidelijkheid op. Ben dus eerlijk en duidelijk. Pas je woorden en wat je vertelt wel aan op de leeftijd van je kind. Door het beantwoorden van vragen geef je duidelijkheid. Hiermee stel je kinderen gerust. Dan kan je voorkomen dat ze angsten ontwikkelen. Dat ze bijvoorbeeld bang zijn dat er geen geld is voor eten of kleren. Stel je kind gerust.
Leg uit dat het niet de schuld is van je kind
Leg je kind uit dat de scheiding niet zijn of haar schuld is. Veel kinderen denken dat hun ouders uit elkaar gaan door wat zij gezegd of gedaan hebben. Ze hebben het gevoel dat zij de scheiding hebben veroorzaakt, omdat ze bijvoorbeeld niet lief geweest zijn of niet geluisterd hebben. Het is belangrijk om meerdere keren te benadrukken dat dit niet het geval is. Leg uit dat het een beslissing is van papa en mama samen en dat je kind met deze beslissing niets mee te maken heeft. Meer tips over wat je wel en niet moet vertellen aan je kind vind je in het artikel Hoe vertel je je kind dat je gaat scheiden?.
Wees niet negatief over de andere ouder
Zorg dat je in gesprekken met je kind (of gesprekken die je kind kan horen) niet negatief bent over je ex-partner. Als je dit wel doet, dan kan dit schadelijk zijn voor je kind. Je brengt je kind in een loyaliteitsconflict. Je kind kan het gevoel krijgen dat hij of zij moet kiezen tussen beide ouders of dat je een deel van hem of haar ook afwijst. Zorg dus dat je positief bent over de andere ouder. Door je kind het gevoel te geven dat het van beide ouders mag houden, help je je kind enorm.
Werk samen als ouders
Zorg voor een samenwerking als ouders. Vermijd conflicten en ruzies met de andere ouder. Zeker in het bijzijn van je kind. Bespreek lastige zaken waar de kinderen niet bij zijn. Als dit lastig is of niet lukt kun je eventueel een mediator inschakelen. Praat ook niet via je kind met je ex-partner, dit is voor je kind erg ingewikkeld.
Lees samen een boek over echtscheidingen
Door samen een boek te lezen, leert je kind dat hij of zij niet de enige is met gescheiden ouders. In een boek komen de verschillende onzekerheden, angsten en gevoelens vaak aanbod. Dit kan herkenning en geruststelling bieden voor je kind. Ook kan je praten over vriendjes of vriendinnetjes met gescheiden ouders. Je kind leert dan om te praten over de scheiding. Daarnaast leer jij hoe je kind over scheidingen denkt en krijg je meer zicht op wat er in hem of haar omgaat. Ga samen aan de slag in het werkboek Ik vind mijn plek!. Met dit werkboek zal je kind de scheiding beter begrijpen en verwerken.
In dit overzicht zie je de belangrijkste tips voor het begeleiden van je kind bij een echtscheiding bij elkaar. Veel sterkte!