Hoe lang mag jouw kind TV kijken, op de tablet, computeren of gamen? Het is vaak lastig te bepalen hoeveel beeldschermtijd je kind krijgt per dag. Beeldschermen horen erbij, ze zijn overal. Maar wat is nu goed voor de ontwikkeling van je kind? Elk gezin, elk kind en elke ouder is anders. Daarom is het lastig om een vast aantal minuten te adviseren voor iedereen. Toch is het belangrijk om als ouders bewust te bedenken hoe lang jouw kind achter een beeldscherm zit. Wat is goed voor je kind? Waar moet je rekening mee houden?
- 1. Zorg voor genoeg andere activiteiten naast beeldschermtijd
- 2. Eerst belangrijke taken, dan beeldschermtijd
- 3. Beeldschermen tijdens het eten
- 4. Beeldschermen voor het slapen gaan
- 5. Sta er goed bij stil
- 6. Geef het goede voorbeeld wat betreft beeldschermtijd
- 7. Maak duidelijke afspraken over beeldschermtijd
Hier volgt een aantal tips die je helpen bij het opstellen van afspraken over de hoeveelheid beeldschermtijd voor je kind:
1. Zorg voor genoeg andere activiteiten naast beeldschermtijd
Zorg dat je kind niet alleen maar achter een beeldscherm zit, maar ook andere activiteiten doet. Voor de ontwikkeling van kinderen zijn de volgende activiteiten erg belangrijk:
- spelen
- sporten
- contact met anderen
- voldoende slapen
Zorg dat de beeldschermen niet de meeste tijd in beslag nemen, maar dat er meer tijd is voor deze activiteiten. Probeer bij het vinden van andere activiteiten aan te sluiten bij de interesses van je kind. Laat je zoontje niet fietsen als hij hier een hekel aan heeft. Maar stimuleer je kind om dingen te doen die hij leuk vindt, dat werkt het beste. Lees meer over sporten en zelfvertrouwen in het artikel: Welke sport is goed voor het zelfvertrouwen van je kind?
2. Eerst belangrijke taken, dan beeldschermtijd
Laat je kind eerst belangrijke taken doen, voordat hij TV mag kijken of op de tablet mag. Met belangrijke taken bedoelen we:
- Persoonlijke verzorging, zoals aankleden, tanden poetsen, haren kammen, wassen
- Taakjes in huis, bijvoorbeeld bord opruimen, vaatwasser inruimen, konijn eten geven
- Educatieve taken, zoals huiswerk, lezen
Bedenk eerst zelf goed welke activiteiten jij belangrijk vindt. Wat moet je kind gedaan hebben voordat hij of zij op een beeldscherm mag? Als het geen vakantie is, kan dit bijvoorbeeld zijn: eerst huiswerk maken en dan gamen. In de vakantie is het lastiger, omdat dan de vaste structuur wegvalt. Gebruik voor de vakantie het schema hieronder. Hier staan activiteiten op een rijtje die eerst gedaan moeten zijn voordat het beeldscherm aan mag. Gebruik dit voorbeeldoverzicht hieronder of maak zelf een overzicht met jullie afspraken. Zo weet je zeker dat je kind eerst de activiteiten heeft gedaan die jij belangrijk vindt.
Download het overzicht als PDF
3. Beeldschermen tijdens het eten
Het eten is in veel gezinnen een sociaal moment. Het is belangrijk dat kinderen leren dat sociaal contact waardevol is. Vind je dit ook? Maak dan de afspraak om tijdens eetmomenten geen beeldschermen te gebruiken.
4. Beeldschermen voor het slapen gaan
Bedenk tot hoe laat jullie kinderen op een beeldscherm mogen. Het advies is om in elk geval één uur voor het slapen gaan geen beeldschermen meer te gebruiken. Doe je dit wel, dan rem je de aanmaak van melatonine. Melatonine is een hormoon dat ervoor zorgt dat je in slaap valt. Als je naar een beeldscherm kijkt vlak voor het slapen gaan, dan kun je er inslaapproblemen van krijgen.
5. Sta er goed bij stil
Denk er echt even over na. Bedenk goed wat jij belangrijk vindt. Wat is acceptabel voor de leeftijd van je kind? Bedenk samen met je partner of een andere mede-opvoeder wat een goede tijd zou zijn en stel afspraken op. Wat vind jij goed voor je kind? Wat past bij de leeftijd van je kind? In de vakantie is er meer vrije tijd, dus dan mag het misschien wel langer?
6. Geef het goede voorbeeld wat betreft beeldschermtijd
Bij het bedenken van hoe lang je kind achter een beeldscherm zit, moet je je ook realiseren dat jij het rolmodel voor je kind bent. Kinderen kopiëren gedrag. Zit je zelf de hele dag achter je smartphone, computer of tablet? Dan wordt het lastig om je kinderen het de hele dag te verbieden. Zorg dat je afspraken maakt over beeldschermtijd, die je zelf ook kan naleven.
7. Maak duidelijke afspraken over beeldschermtijd
Heb je bedacht wat jij belangrijk vindt, maak dan duidelijke afspraken met je kinderen over de beeldschermtijd. Hoe meer duidelijkheid er is voor kinderen, hoe beter ze de afspraken zullen naleven. Leg goed uit waarom jullie deze afspraken bedacht hebben en waarom je dit belangrijk vindt. Spreek je kinderen erop aan als ze de afspraken niet nakomen.
Bronnen bij dit artikel
POSITIEF &
RELAXED OPVOEDEN
TOP Opvoeder!
Het werkboek voor ouders, voor meer balans, plezier en zelfvertrouwen tijdens het opvoeden.
Opvoeden op een manier die bij jou past.