Op vakantie met kinderen zonder stress: 10 tips

Hoe ga je op vakantie met je kinderen zonder stress? Het is vakantie, tijd om lekker te relaxen. Of niet? Soms loopt een vakantie met kinderen net even anders. Bij aankomst op de bestemming zijn ze moe, na twee dagen vervelen ze zich al of ze moeten onderweg plassen op de meest onmogelijke momenten. In dit artikel vind je 10 tips om op vakantie te gaan met je kinderen zonder stress!

Kinderen houden van vakantie. Zwemmen, spelen en lekker veel tijd samen met papa en mama. Maar sommige kinderen ervaren tijdens een vakantie juist meer stress. De dagelijkse structuur valt weg en ze moeten wennen aan de nieuwe omgeving. Ook voor jou kan het stressvol zijn om alles in goede banen te leiden tijdens de vakantie. Hoe voorkom je deze vakantiestress? Hieronder 10 tips om in de vakantie zoveel mogelijk te kunnen ontspannen. Kortom een vakantie zonder stress!

1. Maak de vakantie voorspelbaar

Zorg dat de vakantie voorspelbaar is voor je kinderen. Als ze weten waar ze aan toe zijn, geeft dat een gevoel van veiligheid en rust. Bespreek van tevoren waar jullie op vakantie gaan en wat jullie gaan doen. Maak een boekje over de vakantie met daarin plaatjes van het hotel of de camping en de activiteiten die jullie gaan doen. Op vakantie werkt het goed om ‘s ochtends de dag door te nemen en te bespreken wat er die dag allemaal gaat gebeuren. Als volwassene wil je ook graag weten waar je aan toe bent als iemand anders iets organiseert. Voor kinderen werkt dat net zo. Zeker als ze bedacht hadden om te gaan duiken in het zwembad en plotseling mee moeten naar het strand (wat ze eigenlijk heel leuk vinden, maar waar ze nu een driftbui van krijgen omdat ze iets anders in hun hoofd hadden). Door een goede voorbereiding ben je dit voor en voorkom je boze gezichten.

2. Hoe relaxter jij bent, hoe relaxter de kinderen zijn

Zorg dat je zelf ontspant! Kies een vakantie waar jij van geniet. Kinderen kijken naar hun ouders. Als jij geniet van de vakantie, zijn de kinderen ook meer ontspannen en blij. Als je een hekel hebt aan kamperen, ga dan niet voor een tent zitten omdat dit zo leuk is voor de kinderen. Zorg dat je zelf ook plezier hebt, je op je gemak voelt en kan ontspannen, daar hebben de kinderen meer aan. Lees hier meer over hoe jij relaxte vader of moeder kunt zijn.

Vrolijk gezin buiten

3. Kies een vakantie die past bij de leeftijd van de kinderen

Aan de andere kant is het ook belangrijk om te zorgen dat de vakantie past bij de leeftijd van jouw kinderen. Als kinderen zich constant vervelen, bijvoorbeeld omdat ze in een chic vijfsterrenhotel zitten waar ze niks mogen, dan wordt het er niet gezelliger op. Zoek dus iets waarvan iedereen enthousiast wordt, zoals een huisje op een camping of een mooi hotel met animatie voor de kinderen.

4. Gaan jullie vliegen, neem dan de tijd

Zorg dat je op tijd op de luchthaven bent, zodat kinderen daar nog even kunnen rondrennen na de autorit voordat ze weer stil moeten zitten in het vliegtuig. Het is vooral belangrijk om zelf relaxt te blijven en rust uit te stralen naar je kinderen. Bedenk goed of je wilt pre-boarden, want dan moeten je kinderen nog langer stilzitten in het vliegtuig. Neem genoeg speelgoed mee om ze bezig te houden. Een aantal kleine cadeautjes kan ook handig zijn, daar kunnen ze naar uitkijken en mee spelen. Iets nieuws werkt altijd. En neem voor het stijgen en dalen iets mee waar ze op kunnen zuigen: een fles, speen of bijvoorbeeld een lolly. Kijk hier voor meer tips over vliegen met kinderen.

5. Zorg voor een dagstructuur

Sommige kinderen hebben veel behoefte aan structuur en duidelijkheid. Als je kind hier thuis veel behoefte aan heeft, dan geldt dat helemaal op vakantie. Houd zoveel mogelijk vast aan de ritueeltjes van thuis, bijvoorbeeld bij het naar bed gaan. Merk je dat je kind gebaat is bij veel structuur, zorg dan dat je elke dag eenzelfde soort structuur volgt. Bijvoorbeeld rond dezelfde tijd opstaan, samen ontbijten, ‘s ochtends een uitstapje maken en dan ‘s middags tijd om te relaxen. Vaste routines geven een kind houvast en daar worden ze rustig van. 

6. Quality-time met jou

op vakantie met kinderen zonder stress

Kinderen willen niets liever dan alle aandacht van papa of mama. Dus dit is het perfecte moment om je smartphone uit te zetten en er helemaal te zijn voor de kinderen. Wil je graag een boek lezen in het zonnetje? Speel dan eerst met de kinderen en neem daarna dat relaxmomentje voor jezelf. Je zal je kinderen zien genieten en merken dat ze een stuk gezelliger en meegaander zullen zijn.

7. Rennen en rusten

Zorg dat er tijd en ruimte is waarin je kind zijn energie kwijt kan. Ga bijvoorbeeld naar plekken waar dit goed kan, zoals het strand of een speeltuintje. En zorg daarnaast dat er genoeg tijd is om te rusten. Kinderen hebben op vakantie vaak meer dan normaal tijd nodig om uit te rusten. Bijkomen van alle nieuwe indrukken. Knuffel met ze, ga samen in een hangmat liggen of laat ze even helemaal alleen ergens liggen, spelen of lezen. Zorg dat broertjes en zusjes elkaar dan even niet storen.

8. Help ze zich te gedragen

Bespreek met de kinderen van tevoren wat er van ze verwacht wordt. Hierbij hebben ze jouw hulp nodig. Ga je bijvoorbeeld een museum of een kerk bezoeken? Leg dan van tevoren uit waarom ze zachtjes moeten praten en niet mogen rennen. Of als jullie gaan vliegen, bespreek je van tevoren dat een vliegtuig een soort vliegend dorp is, waar veel mensen dicht bij elkaar zijn en dat er daarom bepaalde regels zijn. Vraag of je kinderen zelf regels kunnen bedenken. Laat ze zelf nadenken en regels verzinnen. Door ze hierbij te betrekken zijn ze meer gemotiveerd om zich aan deze regels te houden. Je kan een situatie waarbij ze zich goed moeten gedragen ook van tevoren al met ze oefenen of er ter plekke een spelletje van maken.

9. Stel je verwachtingen bij aan de leeftijd van je kind

Heb leeftijdsgebonden verwachtingen. Van een 4-jarige kan je niet verwachten dat hij of zij 2,5 uur stil zit in een deftig restaurant. Kies activiteiten die passen bij de leeftijd van je kind. Neem wat speelgoed mee als je uit eten gaat, zodat de kinderen zich vermaken of kies een restaurant met speeltuintje.

 

10. Kletsen voor het slapen gaan

Ga elke avond voor het slapen gaan even rustig bij je zoon of dochter liggen en bespreek de dag. Wat vond je kind het allerleukste van de dag? Wat was minder leuk? En waar hebben jullie al zin in morgen? Luister goed naar wat je kind zegt. Mochten er dingen minder goed gegaan zijn, dan kan je er samen met je kind achter komen wat je morgen anders kan doen, zodat het leuker wordt en makkelijker gaat.

Ook met kinderen kunnen vakanties heel relaxt zijn. Zeker als je zorgt voor de juiste voorbereiding. Hierdoor zullen jullie ontspannen terugkomen met heel veel mooie vakantieherinneringen. De favoriete vakantieherinneringen van kinderen zijn meestal iets heel kleins, zoals een mooie glijbaan of het zwemmen met papa. Vaak zijn het de momenten waarop je samen met je kind geniet. Dus ga vooral samen genieten.

Heel veel vakantieplezier!

POSITIEF &

RELAXED OPVOEDEN

TOP Opvoeder!

Het werkboek voor ouders, voor meer balans, plezier en zelfvertrouwen tijdens het opvoeden.

Opvoeden op een manier die bij jou past. 


Over de auteur

Rian Meddens avatar

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox: