6 tips: bereid je kind goed voor op school

Bereid je kind goed voor op het nieuwe schooljaar: 10 tips

Hoe bereid je je kind goed voor op het nieuwe schooljaar? De zomervakantie is weer bijna voorbij en het nieuwe schooljaar staat voor de deur. Voor een kind is het altijd weer een grote overgang. Lees hier 10 tips voor hoe je je kind goed kunt voorbereiden.

Terug naar school: Bereid je kind goed voor op het nieuwe schooljaar: 10 tips

Als jouw kind voor het eerst naar school gaat of misschien naar een nieuwe school, dan is dat heel spannend. Maar ook als je kind naar zijn eigen school gaat, waar hij/zij al vertrouwd is, moet een kind weer wennen na de zomervakantie. Veel kinderen vinden het begin van het nieuwe schooljaar spannend; een nieuwe groep, een andere leerkracht, nieuwe vriendjes en toenemende eisen aan schoolwerk. Door je kind goed voor te bereiden, maak je de eerste schoolweken voor je kind makkelijker. Welke van deze tips pas jij al toe?

1. Praat met je kind over het nieuwe schooljaar

Bespreek met je kind hoe het zal zijn om weer naar school te gaan. Maak je kind enthousiast door te praten over buitenspelen, lezen, gym, computers en/of creatieve lessen. Vertel wat jij zelf vroeger leuk vond op school. Vraag daarnaast aan je kind hoe hij of zij het vindt om weer naar school te gaan, bijvoorbeeld door deze vraag te stellen:

“We hebben nog een dag/week/2 weken voor school begint. Hoe vind je het dat school straks weer gaat starten?”

Zo krijgt je kind de ruimte om eventuele zorgen of vragen over het nieuwe schooljaar te uiten. Het belangrijkste aan praten is luisteren. Luister naar de angsten, zorgen of frustraties van je kind. Probeer de angsten niet weg te nemen, maar luister ernaar en neem ze serieus. Zeg bijvoorbeeld: “Ach, je hebt er geen zin in. Vertel eens, hoe komt dat?”. Laat je kind weten dat hij/zij het best spannend mag vinden en dat hij/zij niet de enige is die het spannend vindt.

2. Contact met klasgenootjes

Praat met je kind over welke vriendjes allemaal in zijn of haar klas komen in het nieuwe schooljaar. Laat je kind alvast spelen of afspreken met klasgenootjes. Hierdoor raakt je kind weer gewend aan deze kinderen. Je kind zal zich dan op de eerste schooldag meer kunnen ontspannen, doordat hij/zij zich alweer vertrouwd voelt bij zijn/haar leeftijdsgenootjes.

3. Zorg dat je kind de school kent

Als je kind naar dezelfde school gaat als vorig jaar, bespreek dan met je kind wat er anders zal zijn in dit nieuwe schooljaar. Komt je kind bijvoorbeeld in een ander klaslokaal of gaat hij/zij buitenspelen op een ander plein? Praat hier samen over.

Gaat je kind voor het eerst naar school of naar een nieuwe school, ga dan een aantal keer met je kind naar de school toe. Kijk of je kind alvast op het plein kan spelen. Als dat niet kan, kijk dan samen door het hek naar de speeltoestellen op het schoolplein en bespreek hoe leuk het zal zijn om daar op te spelen. Soms is de school al open in de week voordat de lessen beginnen. Als dat zo is, vraag dan of je kind alvast even een kijkje mag nemen in zijn klaslokaal.

4. Zorg voor veiligheid

Voor kleuters en jonge kinderen is het vaak lastig om ineens een hele dag weg te zijn van jou. Zeker als ze dat niet gewend zijn. Zorg dat je kind zich op school veilig voelt. Bijvoorbeeld door alvast kennis te maken met de leerkracht, een foto van de juf of meester op te zoeken en positief te praten over de leerkracht van het nieuwe schooljaar. Laat merken dat jij de leerkracht vertrouwt. De leerkracht is belangrijk voor je kind. Een kind moet zich veilig voelen op school, voordat het kan leren.
Is je kind de hele zomer bij jou in de buurt geweest? Laat je kind dan alvast wennen aan korte perioden dat hij of zij weg is bij jou, bijvoorbeeld door ergens te gaan spelen of logeren.
Geef je kind iets mee wat hem/haar aan jou doet denken, bijvoorbeeld een klein steentje of een sjaaltje van jou. Of geef je kind een foto van het gezin in zijn/haar rugzak mee naar school.

5. Start alvast met het schoolritme

Veel kinderen gaan in de zomervakantie later naar bed. Start alvast met het schoolritme voordat het nieuwe schooljaar begint. Verschuif de bedtijd langzaam naar voren. De meeste kinderen hebben 9,5 tot 11 uur slaap nodig per nacht, afhankelijk van hun leeftijd en persoonlijke behoeften (tieners minimaal 9,5 uur en kleuters doen het meestal het beste met minimaal 11 uur slaap). Als je je kind ‘s ochtends wakker moet maken voor school, dan heeft je kind niet genoeg slaap gehad. Breng je kind elke dag een kwartiertje eerder naar bed, totdat je weer op het schoolritme zit. Of breng je kind meteen vroeg naar bed en laat je kind in bed nog boekjes lezen (elke dag iets korter), voordat je de lamp uit doet.

Kind inslapen
Heeft je kind moeite met inslapen?
Lees de tips om je kind te helpen met inslapen.

6. De eerste schooldag

Vertel je kind precies wat er gaat gebeuren op de eerste schooldag. Maak het zo specifiek mogelijk. Vertel het zo dat je kind het als het ware voor zich kan zien als een film. Vertel alle details die je weet, zodat je kind weet wat hij of zij kan verwachten dit nieuwe schooljaar. Dat geeft veel kinderen houvast en rust. Let op je kind terwijl je dit vertelt. Heeft je kind ergens vragen of zorgen over? Luister hiernaar, beantwoord vragen en vertel je kind dat veel kinderen de eerste dag spannend vinden. En dat als ze eenmaal op school zijn, ze het weer heel leuk vinden en zich snel thuis voelen in hun nieuwe klaslokaal. 

7. Afscheid nemen

Als je verwacht dat je kind moeite heeft met afscheid nemen, maak dan met de leerkracht afspraken of je mee naar binnen mag in het klaslokaal. Maak een vaste routine en hou je hier elke dag aan. Vertel je kind wat de routine is en leg geen nadruk op het afscheid nemen, maar op de leuke dingen op school. Vertel bijvoorbeeld: 

Elke ochtend op school mag je een boekje kiezen, ik zal dan voorlezen. Als we klaar zijn zoeken we samen de juf, we geven elkaar een knuffel en dan ga ik werken. Jij gaat dan met de juf naar je stoeltje in de kring en dan mag je zelf nog een boekje lezen. Aan het einde van de dag haal ik je weer op en ben ik benieuwd welke leuke dingen je gedaan hebt”. 

8. Nog een jonger broertje of zusje thuis?

Als je zoon of dochter nog een jonger broertje of zusje heeft die thuis blijft, vertel je kind dan hoe stil en saai het zal zijn thuis zonder hem/haar. Vertel dat het jongere broertje of zusje vast jaloers is dat hij/zij niet mee mag naar school. Laat je kind ook weten dat jullie na school tijd hebben voor hem/haar en je dan alles wil horen over de dag van je kind.

Omgaan met ruzie tussen broertjes en zusjes

9. Geef je kind tijd

Geef je kind de tijd en ruimte om te wennen aan het ritme, de nieuwe leerkracht en de nieuwe klas. Probeer in de eerste weken van het nieuwe schooljaar je kind extra positieve aandacht te geven. Plan niet te veel extra activiteiten, maar hou het rustig. Je kind moet al wennen aan alle prikkels op school.

10. Lastig gedrag?

Kinderen uiten hun spanning en het verwerken van alle nieuwe prikkels vaak door ander gedrag te laten zien. Zonder dat je kind zegt wat er aan de hand is, kun je vaak aan het gedrag van je kind zien of hij/zij het spannend vindt. Het ene kind wordt drukker of sneller boos, de ander trekt zich terug en wordt juist stiller en weer een ander kan niet slapen. Wat zie je bij jouw kind? Probeer te letten op deze signalen. Je helpt je kind door begrip te tonen voor deze spanning. In plaats van te reageren op het lastige gedrag van je kind, kijk je een stapje verder en reageer je op zijn/haar behoefte. Vraag eens hoe het met je kind gaat, toon begrip en geef wat extra liefde.

Bronnen bij dit artikel

Preparing Your Child for the New School Year

POSITIEF &

RELAXED OPVOEDEN

TOP Opvoeder!

Het werkboek voor ouders, voor meer balans, plezier en zelfvertrouwen tijdens het opvoeden.

Opvoeden op een manier die bij jou past. 


Over de auteur

Rian Meddens avatar

Verder lezen:

praten over gevoelens met je kind

Praten over gevoelens

Heeft jouw kind moeite om over gevoelens te praten? Veel kinderen vinden het moeilijk om…

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox: