Hoe geef je een goed compliment aan je kind?

Complimenten Geven Aan Je Kind

We moeten veel complimenten geven aan onze kinderen. Ten minste dat wordt vaak gezegd. Maar is dat wel zo? Tegenwoordig zijn we wel erg gefocust op alles wat kinderen goed doen. Ze worden de  hemel in geprijsd. Kunnen we onze kinderen ook teveel complimenten geven? Worden ze er niet egocentrisch of arrogant van?

Als een compliment op de goede manier gegeven wordt, dan kunnen kinderen er nooit te veel krijgen. Kinderen worden dan op een positieve wijze gestimuleerd. Ze ontwikkelen dan een positief en een gezond zelfbeeld. Maar hoe geef je een goed compliment? Een goed compliment voldoet aan de volgende punten:

1. Maak je compliment duidelijk en concreet

Hoe duidelijker het is wat je bedoelt, hoe beter het kind je begrijpt. Als een ouder alleen ‘goed zo’ zegt, dan blijft het vaag. Je kind weet dan niet altijd wat je bedoelt. Het is dus belangrijk om veel concreter te zijn. Observeer het gedrag van je kind, en benoem zo concreet en precies mogelijk wat je goed vond.

2. Hoe sneller je complimenteert, hoe krachtiger het compliment

Hoe sneller je een compliment geeft na het gedrag van je kind, hoe krachtiger het compliment is. Je kind ontvangt dan meteen feedback en snapt precies wat jij bedoelt. Hierdoor wordt het gestimuleerd dit gedrag vaker te laten zien.

2

3. Een gemeend compliment is een goed compliment

Het is belangrijk dat je meent wat je zegt. Als iets zegt wat je niet meent dan voelt de ander dat en komt het minder sterk over. Hoe ouder je kind wordt, hoe beter ze dit aanvoelen. Ook kunnen kinderen gaan twijfelen of je wel meent wat je zegt, dan kan het juist onzekerheid oproepen in plaats van dat je het zelfvertrouwen van je kind stimuleert. Kinderen hoeven ook niet alles goed te kunnen. Ze moeten ook leren dat ze goed zijn in het een en minder goed zijn in het ander. Dus als ze iets minder goed kunnen, hoeven ze hier niet de hemel voor in geprijsd te worden.

4. Specifiek zijn is altijd beter

Het compliment moet passen bij de ontwikkeling van je kind. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van een realistisch zelfbeeld. Wat voor het ene kind knap is hoeft voor het andere kind niet knap te zijn. Dus ben niet overdreven positief, als dat niet klopt bij wat het kind gedaan heeft. Bij overdreven complimenten zoals; je bent geweldig! Dat is fantastisch! Je bent de slimste! Kun je juist faalangst opwekken bij kinderen, omdat ze het gevoel hebben dat ze een volgende keer aan je verwachting moeten voldoen.

[bctt tweet=”Complimenteer de moeite die je kind deed, niet het resultaat” username=”psychogoed”]

5. Complimenteer de moeite die je kind deed, niet het resultaat

Complimenten gericht op het resultaat kunnen onzekerheid zaaien, net als het eerder omschreven overdreven compliment.
Als een kind altijd hoort dat het zo prachtig tekent, of zo goed kan turnen en het gaat een keer mis, dan baalt een kind enorm. Je helpt kinderen zich goed te ontwikkelen en zelfvertrouwen op te bouwen, als ze weten dat fouten maken niet erg is. Complimenten gericht op het proces werken daarom goed. Geef dus een compliment over de inspanning die het kind heeft verricht, het doorzettingsvermogen of vraag hoe je kind iets voor elkaar heeft gekregen en complimenteer dat.

 

Het geven van complimenten is leuk om te doen. Zowel de gever als de ontvanger voelt zich er goed door en het brengt een positieve sfeer in huis. Zowel jij als je kind komen in een positievere flow.
Complimenten geven werkt ook erg aanstekelijk, al snel zul je zien dat je kind ook jou gaat complimenteren, wat het natuurlijk nog leuker maakt. Succes!