Mijn kind luistert niet 9 tips zodat je kind gaat luisteren

Mijn kind luistert niet: 9 tips zodat je kind luistert

Mijn kind luistert niet! Veel ouders hebben er last van. Je vraagt iets aan je kind en het lijkt wel alsof je tegen een muur praat. Je voelt je gefrustreerd en vraagt je af waarom je kind niet naar je luistert. Gelukkig zijn er manieren om de communicatie met je kind te verbeteren en ervoor te zorgen dat je kind beter naar je gaat luisteren. In dit artikel vind je praktische tips en adviezen om een positieve en effectieve communicatie met je kind op te bouwen.

Mijn kind luistert niet - rommel in slaapkamer kind opruimen

Mijn kind luistert niet

Het is één van de meest voorkomende frustraties van ouders in de opvoeding. Kinderen die niet luisteren en niet doen wat er gevraagd wordt. Zowel je kind als jij als ouder raakt gefrustreerd. Logisch, want je voelt je als ouder genegeerd en misschien heb je ook wel het gevoel dat je het niet goed doet als vader of moeder. Dit versterkt je irritatie. Misschien ga je dan wel schreeuwen of steeds hetzelfde herhalen met steeds meer irritatie in je stem.

Je kind krijgt vervolgens de boodschap: “Je luistert ook nooit!” Herken je dit? Dan is het goed om hier iets aan te doen en dit patroon te veranderen. Voor jezelf en voor je kind. Want je kind krijgt hierdoor het gevoel dat hij of zij een ongehoorzaam kind (lees ‘slecht kind’) is, omdat het zelfbeeld van een kind nog volop in ontwikkeling is.

Waarom luistert mijn kind niet?

Kinderen luisteren vaak niet, omdat ze zich niet begrepen voelen of omdat ze afgeleid zijn. Een kind heeft vaak andere prioriteiten dan wij als ouders. Hij of zij vindt het helemaal niet belangrijk dat iets is opgeruimd, of je kind vindt het zelf niet belangrijk om op te schieten.
Soms begrijpt je kind de instructies niet volledig of heeft hij of zij simpelweg geen zin om te gehoorzamen. Het is belangrijk om te beseffen dat het brein van kinderen nog volop in ontwikkeling is. Ze zijn nog veel vaardigheden aan het leren, zoals het hebben van tijdsbesef, focus en concentratie, instructies opvolgen, overzicht krijgen en motorische vaardigheden

Daarnaast worden kinderen vaak geleid door hun emoties. Als je kind boos, verdrietig of opgewonden is, kan het moeilijker zijn voor je kind om te luisteren. Het is belangrijk om eerst ruimte te bieden voor de emoties van je kind, voordat je je kind vraagt iets te doen. Dit helpt om een emotionele verbinding te maken en vermindert de weerstand. Lees hier hoe je in 5 stappen kunt omgaan met de emoties van je kind.

9 tips zodat je kind gaat luisteren

1. Actief luisteren

Als je wilt dat je kind naar je luistert, dan begint dit bij jezelf. Zorg dat je zelf ook actief luistert. Want waarom zou je kind naar jou luisteren als jij niet naar hem of haar luistert?
Dit betekent dat je je volledige aandacht geeft wanneer je kind iets zegt. Laat zien dat je echt luistert door oogcontact te maken, te knikken en te reageren op wat je kind zegt. Dit zorgt ervoor dat je kind zich gehoord en begrepen voelt, wat de kans vergroot dat hij of zij ook naar jou luistert.

2. Zoek eerst contact

Begin pas met praten tegen je kind als je zijn of haar aandacht hebt. Roepen vanaf de andere kant van de kamer komt 9 van de 10 keer niet aan bij een kind. Je voelt je dan genegeerd, wat veel ouders boos maakt. Loop dus eerst even naar je kind toe of tik je kind even aan en geef dan pas je instructie.

Gaat je kind helemaal op in zijn/haar activiteit, praat dan eerst even met hem/haar en geef pas de instructie als je zijn of haar aandacht echt hebt. Uit onderzoek blijkt dat als je meer verbinding met een persoon voelt, je er dan meer voor open staat om naar de ander te luisteren en zijn suggesties op te volgen. Dus door eerst connectie te maken met je kind, help je je kind naar je te luisteren. 

3. Herhaal jezelf niet

Geef je kind niet 3x dezelfde instructie. Dit roept alleen maar irritatie op bij zowel jou als bij je kind. Vraag iets maar één keer en als je kind niet reageert, dan heb je waarschijnlijk geen contact. Ga dan dus een stap terug en zoek eerst contact en verbinding met je kind, zoals hierboven staat uitgelegd. Herhaal daarna je instructie nogmaals en help je kind de instructie uit te voeren door erbij te blijven totdat je kind doet wat je gevraagd hebt. 

Positief opvoeden - opvoeden zonder straf

4. Geef duidelijke en korte instructies

Kinderen reageren beter op duidelijke en korte instructies. Vermijd lange en ingewikkelde zinnen. Zeg bijvoorbeeld: “Ruim je speelgoed op,” in plaats van: “Zou je alsjeblieft je speelgoed kunnen opruimen voordat we naar oma gaan?”. Korte en duidelijke instructies zijn makkelijker te begrijpen en op te volgen.

5. Gebruik positieve taal

Gebruik positieve taal en focus op wat je wilt dat je kind doet, in plaats van wat je niet wilt dat hij doet. In plaats van te zeggen: “Niet rennen”, kun je zeggen: “Binnen lopen we rustig.” Positieve taal is minder afwijzend en helpt je kind om te begrijpen wat er wordt verwacht. Lees hoe je dit kunt doen in het artikel: Positief omgaan met je kind.

6. Blijf rustig

Als je kind niet luistert, kan dit bij ons als ouders veel frustratie opleveren. Probeer je eigen emoties in de hand te houden en rustig te blijven. Niemand wil luisteren naar iemand die hem of haar rond commandeert. Dit gedrag roept juist weerstand op, ook bij je kind. 

Je kind is minder geneigd om te luisteren naar een boze, vijandige toon. Praat dus rustig en gebruik een positieve benadering. 

7. Leef je in in je kind

Stel je voor dat je zelf druk bezig bent met iets belangrijks en dat je partner plotseling wil dat je iets voor hem/haar doet. Hoe zou jij je dan voelen? Kijk achter het gedrag van je kind.
Je kind heeft andere prioriteiten dan jij. Je kind vindt opschieten bijvoorbeeld niet belangrijk. Het helpt om de situatie vanuit het standpunt van je kind te bekijken en dit te benoemen. Bijvoorbeeld: 

“Ik begrijp dat het lastig is om te stoppen met spelen. Je hebt zoveel plezier, dat zie ik! En nu moet je ….., dat is ook niet leuk”. 

8. Creëer duidelijke dagelijkse structuur

Kinderen gedijen op voorspelbaarheid en structuur. Een duidelijke dagelijkse routine helpt hen om te weten wat er van ze wordt verwacht. Dit vermindert verwarring en weerstand. Zorg ervoor dat je consequent bent in het handhaven van de structuur, zodat het voor je kind voorspelbaar is. 

9. Stel realistische verwachtingen

Zorg ervoor dat je verwachtingen realistisch en passend zijn voor de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van je kind. Voor een kind van 2 jaar is het nog te lastig om twee opdrachten na elkaar uit te voeren. Voor sommige kinderen van 6 jaar die snel afgeleid zijn, is zichzelf zelfstandig aankleden nog te lastig. Sluit dus niet alleen aan bij de leeftijd van je kind, maar ook bij zijn of haar uitdagingen en kwaliteiten. Verwacht niet te veel van je kind en wees geduldig. Kinderen hebben tijd nodig om nieuwe vaardigheden te leren en te ontwikkelen.

Conclusie

Het kan een hele uitdaging zijn om je kind te laten luisteren, maar met de juiste aanpak kun je een positieve en effectieve communicatie opbouwen. Door actief te luisteren, duidelijke en korte instructies te geven, positieve taal te gebruiken, structuur en consistentie te bieden, en een sterke emotionele verbinding op te bouwen, kun je je kind helpen om beter naar je te luisteren. Onthoud dat geduld hierbij belangrijk is. Met deze tips en adviezen kun je een sterke en gezonde relatie met je kind opbouwen, waarin wederzijds respect en goede communicatie centraal staan.

Bronnen bij dit artikel

How to Get Your Child to Listen to You (peacefulparenthappykids.com)
Raising An Emotionally Intelligent Child. Gotman, J. (1998)

POSITIEF &

RELAXED OPVOEDEN

TOP Opvoeder!

Het werkboek voor ouders, voor meer balans, plezier en zelfvertrouwen tijdens het opvoeden.

Opvoeden op een manier die bij jou past. 


Over de auteur

Rian Meddens avatar

Verder lezen:

15585

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox: