Oplossingsgericht Opvoeden geeft een andere kijk op opvoeden. In plaats van steeds weer na te denken en te praten over wat er mis gaat en waarom, kijk je juist naar mogelijkheden. Waar ben je al tevreden over en hoe kun je dat uitbreiden? Het oplossingsgericht werken komt oorspronkelijk uit de psychotherapie. Tegenwoordig wordt het ook vaak gebruikt in het onderwijs, bij coaching en in het bedrijfsleven, omdat het zo goed werkt. En nu ook bij opvoeden!

1. Kijk naar mogelijkheden en uitzonderingen

Opvoeden is steeds weer zoeken naar wat werkt. We willen het graag goed doen. Een goede vader of moeder zijn voor onze kinderen. Juist hierdoor kan je erg gefocust zijn op wat er minder goed gaat. Dat lijkt tegenstrijdig, maar het is een menselijke eigenschap om te kijken naar wat niet goed gaat. Omdat je last hebt van deze dingen die niet goed gaan. Alleen helpt dat vaak niet.

Bij het oplossingsgericht opvoeden kijkt je juist naar wat wel goed gaat. En je let op uitzonderingen, de situaties waarin het plotseling ineens wel goed gaat. Door te letten op momenten die goed gaan, ontstaat er meer energie en creativiteit.

Maak daarbij ook gebruik van jouw mogelijkheden als opvoeder. Je richt je op krachten en sterke kanten. Wat zijn jouw krachten? En die van je zoon of dochter? Wees bewust van jullie krachten en zet ze in waar je kan. En door goede complimenten te geven kun je de krachten versterken. Het geven van complimenten maken ook een belangrijk deel uit van oplossingsgericht opvoeden. De manier waarop je een compliment geeft maakt het verschil. Bekrachtig bijvoorbeeld niet het resultaat (‘wat een mooie tekening’), maar het proces (“Wauw, hoe heb je dat voor elkaar gekregen?”), zie ook dit artikel over hoe je een goed compliment kan geven. 

oplossingsgericht opvoeden Doen en denken in mogelijkheden

2. Aandacht voor gevoelens

Emoties spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Ze bepalen voor een groot deel hoe kinderen zich gedragen. Er bestaat dus een link tussen gedrag en gevoel. We willen vaak dat kinderen zich anders gedragen, maar daarvoor moeten we eerst aandacht hebben voor de emoties. Als we emoties zien en er goed mee omgaan, dan verandert gedrag vaak vanzelf. Bij het oplossingsgericht opvoeden zal je emoties niet ontkennen of negeren. Ook je eigen gevoelens niet. Je mag best een keer boos zijn of kortaf reageren. Het gaat erom dat je gevoelens erkent. Door je kind serieus te nemen en te erkennen, voelen ze zich begrepen en prettiger. Erkennen van gevoelens kan door aandacht te geven aan het gevoel van je kind. Benoem het gevoel en luister er naar. Dit kan door middel van non-verbale signalen, maar ook door wat je zegt. Bijvoorbeeld door bijna letterlijk te herhalen wat je kind zegt of door het stellen van oplossingsgerichte vragen. Wil je meer lezen over hoe je kan omgaan met de emoties van je kind, lees het artikel Omgaan met Emoties van Kinderen.

oplossingsgerichte vragen voor gesprek met kind bij oplossingsgericht opvoeden

3. Jij bent de expert

Er worden vaak veel adviezen gegeven over opvoeden. Maar wat voor de één werkt, werkt niet automatisch voor de ander. Elk gezin, elk kind en elke ouder is anders.
In het oplossingsgericht opvoeden gaan we ervan uit dat jij als ouder het beste weet wat goed is voor jouw kinderen. Jij kent je kinderen door en door. Jij bent bij alle belangrijke momenten geweest en brengt het meeste tijd met ze door. Daarnaast is het ook belangrijk dat oplossingen en adviezen bij jou, als vader of moeder, passen. Als iets bij je past dan werkt het beter.

Het werkboek TOP Opvoeder helpt je om positief en relaxed op te voeden. Je leert een balans te vinden tussen jou als opvoeder en je kind en hoe je kalm kunt blijven in uitdagende opvoedsituaties, zonder aan jezelf voorbij te gaan. Zo ga je opvoeden op een manier die bij jou past, zodat je meer plezier en zelfvertrouwen krijgt in het opvoeden. Gun jezelf het werkboek TOP-Opvoeder en word een relaxte en positieve opvoeder! 

4. Doe meer van wat werkt

Door goed na te denken over wat werkt in jouw gezin, vind je vaak veel sleutels voor oplossingen. Oplossingen voor dingen die je anders zou willen in jullie gezin. Mensen houden alleen wel van gewoontes. Mensen zijn gewoontedieren. We doen vaak dingen op dezelfde manier. Er ontstaan gewoontes, of ze nu werken of niet. Door goed na te denken over wat bij jullie werkt, vind je makkelijker sleutels voor oplossingen. Oplossingen voor dingen die je anders zou willen in jullie gezin. En als je bewust bent van wat werkt, dan kan je hier meer van doen. Word je dus bewust van wat wel werkt en wat niet werkt bij jouw kind. Stop met wat niet werkt en doe meer van wat wel werkt!

Ook schreef ik een boek over oplossingsgericht opvoeden samen met Lara de Bruin:

Oplossingsgericht opvoeden doen en denken in mogelijkheden Rian Meddens

5. Als iets niet werkt, doe iets anders

Werkt het niet wat je steeds doet? Doe dan eens iets compleets anders.Wees creatief, bedenk iets wat je kind nooit zou verwachten. Dat is het meest effectief. Leg een briefje onder het kussen, in de tas of in de broodtrommel van je kind, waarop je schrijft dat je van hem of haar houdt en wat je fijn zou vinden als hij of zij zou doen. Of geef spontaan een knuffel in plaats van weer te verzanden in een discussie. Ga op de grond liggen of doe iets anders geks. Wees verrassend, daar houden kinderen van!

Als je van deze 5 basisprincipes uit gaat dan wordt opvoeden (nog) leuker. Je kan meer genieten van je kinderen en je gezin. Door het oplossingsgericht opvoeden ontstaat er meer positiviteit.

Wil je meer lezen over deze manier van opvoeden en hoe je dit kan doen in jouw gezin, volg dan de online cursus Positief Gezin.

POSITIEF &

RELAXED OPVOEDEN

TOP Opvoeder!

Het werkboek voor ouders, voor meer balans, plezier en zelfvertrouwen tijdens het opvoeden.

Opvoeden op een manier die bij jou past. 

Over de auteur

15585

Gratis Positieve Opvoedtips

Vul je e-mailadres in en krijg iedere twee weken gratis extra tips in je mailbox:

Scroll naar boven